Πολιτική

Στα δεσμά της ρητορείας

Αν η νέα κυβέρνηση καταφέρει να ισορροπήσει μεταξύ των δυο όψεων της τρέχουσας Ελληνικής πραγματικότητας τότε θα έχει στήσει πραγματικά την γέφυρα για να οδηγήσει την στερημένη κοινωνία λίγο μακρύτερα από το διαρκές φάσμα του αφανισμού.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Και την εθισμένη στην ευκολία κοινωνία λίγο μακρύτερα από το ενδεχόμενο της οριστικής χρεοκοπίας ,που θα κρέμεται μονίμως πάνω από τα κεφάλια μας .

Οι δυο αυτές όψεις έχουν προσδιοριστεί με κάποια ασάφεια από την ίδια, με διάφορες εννοιολογικές ακροβασίες .Είναι από τη μια ο στερημένος βίος, που αποδίδεται στη λιτότητα και συνεπεία αυτής η ανθρωπιστική καταστροφή, που πρέπει να προληφθεί . Και από την άλλη ο λιτός βίος που τέθηκε στην συζήτηση από τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη , μάλλον ως κλασσική αρετή που πρέπει να μπει στην ζωή μιας αριστερής κυβέρνησης και των πολιτών που την εξέλεξαν .

Είναι παντελώς αμφίβολο ότι το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ οδήγησαν στην εξουσία μόνο οι πολίτες με τους στερημένους βίους λόγω της κρίσης και των θεραπειών της ή οι πολίτες με τους λιτούς βίους λόγω ιδεολογικής η φιλοσοφικής στάσης απέναντι στη ζωή . Το οδήγησε και μια ποικιλία τάξεων και στρωμάτων που δεν μπήκαν καν στην τροχιά της στερημένης ( χωρίς δουλειά , ρεύμα , φάρμακα , τροφή ) ζωής . Απλώς , μπήκαν στη ρότα μιας λιτής ζωής εκ των πραγμάτων (μειώσεις μισθών , συντάξεων, αύξηση και άδικη επιβολή φόρων ) και όχι από άποψη .

Αν η κυβέρνηση με την πολιτική της καταφέρει να πετάξει τα σωσίβια και να διασώσει εκείνους που οδεύουν ή πέρασαν στη φάση της εξαθλίωσης και να κατανείμει συμμετρικά μέχρι την κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας το βάρος των αυστηρών (όσο κι αν χαλαρώσουν) δημοσιονομικών προσαρμογών θα έχει πετύχει τον βασικό της σκοπό . Κι αν καταφέρει να αντισταθεί στις πιέσεις των επιτηδείων πελατών που εμφιλοχώρησαν στο κύμα της πολιτικής αλλαγής από ιδιοτέλεια θα έχει αποφύγει τον μεγαλύτερο πειρασμό .

Αν ακόμη καταφέρει να εξορθολογήσει το μεταρρυθμιστικό μενού της νέας σύμβασης ,όπως κι αν την ονομάσει, και αποσυνδέσει τον διοικητικό ιστό της χώρας από την διαφθορά θα είναι στον στόχο . Αν αποκόψει τις πολιτικές πρωτοβουλίες από τους πελατειακούς μηχανισμούς των συντεχνιών και των προνομιούχων του δημοσίου και αποκλείσει από την νομή της εξουσίας και των δημοσίων πόρων την λεγόμενη ολιγαρχία θα κάνει το νέο συμβόλαιο ελπιδοφόρο και αντάξιο της πολιτικής της ρητορείας.

Ασχέτως αν δέχεται βροχηδόν τις δεικτικές επικρίσεις για την πραγματοποίηση της περιβόητης κολοτούμπας και την μετονομασία των όρων μνημόνιο και τρόικα κυρίως με όρους πολιτικού μάρκετινγκ και όχι ουσίας . Και μάλιστα την ώρα που ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του θα λένε πως δεν υπάρχει πια μνημόνιο και τρόικα με την δογματική ακαμψία που παραμόρφωσε την πολιτική σκηνή και δίχασε το κοινωνικό ακροατήριο τα τέσσερα τελευταία χρόνια.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
ΚΚΕ κατά Μαρινάκη και Κυρανάκη: «Η θεωρία των δύο άκρων είναι κεντρική κυβερνητική γραμμή»
Ο Περισσός κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αποσυνδέει τη ναζιστική ιδεολογία από τα εγκλήματα της οργάνωσης - Η απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις ποινικές καταδίκες
Κυρανάκης, ΚΚΕ, Μαρινάκης
Κυβερνητικές πηγές κατά ΠΑΣΟΚ: «Ας σταματήσουν να αναζητούν δήθεν “κρυφές ατζέντες” και ας απαντήσουν για τη δική τους»
Η νέα απάντηση της Χαριλάου Τρικούπη στις κυβερνητικές πηγές, με αιχμές για τον εκλογικό πήχη του 25% και τις δηλώσεις Καράογλου - «Ας πείσουν πρώτα τους βουλευτές τους»
Μέγαρο Μαξίμου
Καράογλου: Η ΝΔ να απευθυνθεί σε Ελληνική Λύση, Νίκη, Λατινοπούλου, Σαμαρά και Καρυστιανού αν δεν πετύχει αυτοδυναμία – ΠΑΣΟΚ: «Αποκαλύφθηκε η κρυφή ατζέντα Μητσοτάκη»
Ο βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης εισηγείται άνοιγμα σε κόμματα στα δεξιά της παράταξης, με τη Χαριλάου Τρικούπη να κάνει λόγο για σχέδιο συγκυβέρνησης με την Ακροδεξιά
Θεόδωρος Καράογλου, ΝΔ
ΠΑΣΟΚ κατά Τσίπρα: «Τον ακούγαμε και ήταν σαν να ακούμε τον Μητσοτάκη» – Βολές για «νεοφιλελεύθερη μετάλλαξη»
Σφοδρή επίθεση της Χαριλάου Τρικούπη στον πρώην πρωθυπουργό και πρόεδρο της ΕΛΑΣ για τη 13η σύνταξη και τις οικονομικές του θέσεις - «Έταξε τα πάντα στους πάντες για να κάνει τα ακριβώς ανάποδα»
ΠΑΣΟΚ, Γραφεία Χαριλάου Τρικούπη