Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Στα κάγκελα ο ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό: «Πολιτική που δοκιμάστηκε και απέτυχε»

Στα κάγκελα ο ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό: «Πολιτική που δοκιμάστηκε και απέτυχε»

Σε μάχη των μαχών αναδεικνύεται για τον ΣΥΡΙΖΑ το εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο θα έρθει στην Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα από τον Κωστή Χατζηδάκη.

«Αυτό που φέρνει ο κ. Χατζηδάκης είναι απλήρωτα δεκάωρα, μείωση του μισθού, διάλυση της προσωπικής και οικογενειακής ζωής», σημείωσε εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε ότι «η λογική πως μπορούμε να πετύχουμε μια αναπτυξιακή πολιτική μέσα από την ελαστικοποίηση και τη μείωση του μισθού, δοκιμάστηκε το ’12».

Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ κάνουν λόγο για «“δώρο” στην εργοδοτική αυθαιρεσία», επισημαίνοντας ότι «η πολιτική αυτή δοκιμάστηκε και έχει αποτύχει παταγωδώς». Αναφέρουν μάλιστα ότι μέσα σε ένα βράδυ  καταργήθηκαν οι συλλογικές συμβάσεις, μειώθηκε ο κατώτατος μισθός κατά 23% και θεσπίστηκε και ο υποκατώτατος μισθός για τους κάτω των 25 ετών μείον 32%. «Το αποτέλεσμα ήταν να έχουμε έκρηξη της ανεργίας – ειδικά για τους νέους – και ακόμα χειρότερη ύφεση» τονίζουν με έμφαση.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ακόμα ότι «η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωρά στην ανακοίνωση ενός νομοσχεδίου, που δείχνει ότι όχι απλά δεν θεωρεί πως πρέπει να κλείσουμε τις πληγές που άνοιξε η πανδημία, αλλά να προχωρήσουμε σε ένα πρόγραμμα βγαλμένο από τις χειρότερες ημέρες των πολιτικών της περιόδου της χρεοκοπίας».

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υφυπουργός στο υπουργείο Κοινωνικής Ασφάλισης επεσήμανε μάλιστα ότι  «η πολιτική της ΝΔ, έρχεται να νομιμοποιήσει κάτι το οποίο μέχρι τώρα ήταν μια παράνομη πρακτική, όπως για παράδειγμα τις απλήρωτες υπερωρίες». Και όταν κάνει κάτι τέτοιο «δίνει ακόμα περισσότερο θάρρος και θράσος στην εργοδοτική αυθαιρεσία».

Ηλιόπουλος

Ο Νάσος Ηλιόπουλος αναφέρθηκε μάλιστα και στις πολιτικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη θωράκιση των εργαζομένων απέναντι στην εργοδοτική αυθαιρεσία, λέγοντας ότι «στο χρονικό διάστημα Σεπτέμβρη με Δεκέμβρη 2017 πληρώθηκαν υπερωρίες σε 177.000 ανθρώπους στον ιδιωτικό τομέα».

«Μετά από μια νομοθετική αλλαγή που κάναμε, σε συνδυασμό με την εντατικοποίηση των ελέγχων, το διάστημα Σεπτέμβρη με Δεκέμβρη 2018 πληρώθηκαν υπερωρίες σε 370.000 ανθρώπους και ταυτόχρονα για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν περισσότερες από 3 εκ. ώρες υπερεργασίας», ανέφερε.

Εξήγησε, μάλιστα, ότι μία από τις αλλαγές που έκανε η ΝΔ όταν ήρθε στην κυβέρνηση «ήταν να μειώσει το ύψος των προστίμων της επιθεώρησης εργασίας, έτσι π.χ. το πρόστιμο 1,6 εκ. που μπήκε στην Τράπεζα Πειραιώς το 2017 για αδήλωτες υπερωρίες, θα ήταν σήμερα μόλις 109.000 ευρώ».

«Δόθηκε δηλαδή ένα σήμα στην εργοδοσία ότι συμφέρει περισσότερο να πληρώνετε πρόστιμο, παρά να πληρώνετε τις υπερωρίες των εργαζομένων», τόνισε ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Στην ίδια ακριβώς λογική κινείται και το νομοσχέδιο που φέρνει τώρα η ΝΔ», είπε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις