Πολιτική

“Στα κάγκελα” οι δανειστές με την Αθήνα – Γιατί δεν παίρνει αποφάσεις σε κρίσιμα ζητήματα

Η αδυναμία της κυβέρνησης να υλοποιήσει εδώ και τώρα τη συμφωνία της 13ης Ιουλίου, καθώς μετρά το πολιτικό και κοινωνικό κόστος, προκαλεί νέες αναταράξεις στις σχέσεις της με τους δανειστές.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Πιστή ακόμη και τώρα στο “δόγμα” Βαρουφάκη, περί “δημιουργικής ασάφειας” σε μία σειρά κρίσιμων θεμάτων, όπως ο ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, στα “κόκκινα δάνεια” και το ασφαλιστικό καλλιεργεί νέο γύρο πολιτικής διαπραγμάτευσης στο ανώτατο επίπεδο γεγονός που “ερεθίζει” τους εταίρους και δανειστές σε όλα τα επίπεδα, οι οποίοι εξορμούν μαζικά στην Αθήνα προκειμένου να αποφευχθούν καταστάσεις παρόμοιες με εκείνες στις αρχές του καλοκαιριού.

Πρώτος ο Γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, στη συνέχεια ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, σήμερα ο Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ και την επόμενη εβδομάδα σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επιχειρούν να πείσουν την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ελιγμών και ότι ο συντομότερος δρόμος προς την έξοδο είναι η υλοποίησης της συμφωνίας, ακολούθως η αξιολόγηση και στη συνεχεία η ανακεφαλαιοποίηση των και τέλος η συζήτηση για το χρέος.

Και αν αυτό το συμμερίζεται και το ασπάζεται το Μέγαρο Μαξίμου και κυρίως ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας οι υπουργοί με την αντιφατική τους στάση τους χρονοτριβούν. Όπως στο ασφαλιστικό καθώς συνεχίζεται η αναζήτηση λύσεων ώστε να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του συστήματος, με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο να ρίχνει στο τραπέζι την αύξηση των εισφορών και την κυβερνητική εκπρόσωπο Όλγα Γεροβασίλη να κάνει λόγο για προσωπικές απόψεις.

Παράλληλα στο ζήτημα του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της αύξησης του φόρου στο 23%, αντί να επιβαρυνθεί με ισοδύναμα το σύνολο της κοινωνίας, ενώ η κυβερνητική εκπρόσωπος και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης αποκλείουν αυτό το ενδεχόμενο.

Πάντως σε μια προσπάθεια να προλάβει νέες συγκρουσιακές καταστάσεις με τις Βρυξέλλες η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει σήμερα τα νομοσχέδια για την ανακεφαλαιοποίηση και τα δεύτερα προαπαιτούμενα με την διαδικασία και πάλι του κατεπείγοντος και του επείγοντος αντίστοιχα, αισιοδοξώντας παράλληλα ότι θα υπάρξει “ευελιξία”:

– ειδικά στο ζήτημα των “κόκκινων δανείων” και

– στο Σύμφωνο Σταθερότητας για τους Προϋπολογισμούς των κρατών-μελών που αντιμετωπίζουν το προσφυγικό ζήτημα

Να σημειωθεί τέλος ότι με βάση τη συζήτηση στο Κυβερνητικό Συμβουλίου Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών έχει την έγκριση των δανειστών και ότι το 90%των προαπαιτούμενων έχει ήδη υλοποιηθεί, με τους δανειστές ωστόσο να εξακολουθούν να πιέζουν στη κατεύθυνση επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και εφαρμογή της συμφωνίας, αμφισβητώντας την εκτίμηση περί υλοποίησης μέχρι στιγμής σχεδόν όλων των προαπαιτουμένων.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου: Επαφές Μητσοτάκη, Μακρόν και Χριστοδουλίδη για επανεκκίνηση του GSI
Η είσοδος της γαλλικής Meridiam στο GSI και η πολιτική βούληση Αθήνας, Λευκωσίας και Παρισιού - «Η Ελλάδα θα κάνει όλα τα προβλεπόμενα για την πλήρη και ανεμπόδιστη υλοποίηση», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές
Μακρόν, Χριστοδουλίιδης, Μητσοτάκης
13
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς: Ο πολιτικός κόσμος αποχαιρετά τον κορυφαίο κοινωνιολόγο – «Φώτισε τη δομή της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους»
Μηνύματα από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία για τον ακαδημαϊκό που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 89 ετών - Οι αναφορές στο έργο, τη δημόσια παρουσία και την πνευματική παρακαταθήκη του
Κωνσταντίνος Τσουκαλάς
Ο «καθαρός δρόμος» της Δούρου προς τη ΔΕΘ: Το παρασκήνιο της διαγραφής της Κασιμάτη και το τελεσίγραφο στη Γεροβασίλη
Με δέκα βουλευτές πλέον η Κουμουνδούρου, η πρόεδρος της ΚΟ ποντάρει στο «ξεκαθάρισμα» πριν από τη Θεσσαλονίκη και προαναγγέλλει επιστροφές - Το ορόσημο της 24ης Αυγούστου
Γεροβασίλη, Δούρου, Κασιμάτη 22
Κυριάκος Μητσοτάκης: Η Ελλάδα μειώνει συνεχώς το δημόσιο χρέος της ταχύτερα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα
«Με ορίζοντα το 2031, το δημόσιο χρέος θα έχει μειωθεί κάτω από 110%, καθώς από το 2021 μέχρι σήμερα έχει συρρικνωθεί κατά το 1/3» υπογραμμίζει στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός
Κυριάκος Μητσοτάκης 61