Τρίτη, 19 Μαρ.
18oC Αθήνα

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί κανονικά η 13η σύνταξη

Σταϊκούρας: Δεν υπάρχει δυνατότητα να δοθεί κανονικά η 13η σύνταξη

«Το σχέδιο για την οικονομία που έχουμε εκπονήσει με τον πρωθυπουργό εφαρμόζεται απαρέγκλιτα» ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας στην συνέντευξή του στα Παραπολιτικά, και σημειώνει ότι «ως αποτέλεσμα εξωτερικής αξιολόγησης της δίμηνης πορείας, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος ενισχύθηκε καταγράφοντας την υψηλότερη απόδοση από το 2008, ξεπερνώντας τον μέσο όρο της ευρωζώνης για πρώτη φορά από το 2014».

Ως προς τις αλλαγές στους φόρους, ειδικά σε ό,τι αφορά τα χαμηλότερα στρώματα, αναφέρεται στην επαναφορά, εφέτος, από την προηγούμενη κυβέρνηση με τη στήριξη της ΝΔ του ΦΠΑ στην εστίαση και στα τρόφιμα στο επίπεδο που τον παρέλαβε το 2015, στη μείωση του ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 22% στην οποία προχώρησε η κυβέρνηση της ΝΔ, αλά και στη μείωση της ελάχιστης μηνιαίας δόσης στα 20 ευρώ, του επιτοκίου στο 5% και στην αναστολή κατασχέσεων και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης στο θεσμικό πλαίσιο για τις 120 δόσεις, ώστε να βοηθηθούν τα χαμηλά και μεσαία στρώματα να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Προσθέτει ότι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι μια «συνολική φορολογική μεταρρύθμιση με τετραετή ορίζοντα υλοποίησης και ισχυρή αναπτυξιακή διάσταση», ενώ μέχρι στιγμής «έχει συζητηθεί και προσδιορισθεί ότι θα προχωρήσουμε το 2020 στη μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019».

Ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ερωτηθείς για τη συμφωνία των δανειστών με τις αλλαγές, ότι η κυβέρνηση μέχρι σήμερα «έχει αποδείξει ότι μπορούμε να υλοποιούμε την πολιτική μας και να συνεννοούμαστε με τους εταίρους μας», ενώ σε κάθε περίπτωση θεωρεί ότι «πρέπει να εξαντλούμε τα περιθώρια συνεννόησης με τους δανειστές μας».

“Δεν υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθεί κανονικά 13η σύνταξη”

Ως προς τη δυνατότητα χορήγησης 13ης σύνταξης σε σταθερή βάση, ο υπουργός Οικονομικών, είπε καταρχήν ότι το «συγκεκριμένο επίδομα χορηγήθηκε προεκλογικά» και αποτελεί «το 1/3 της 13ης σύνταξης, ισόποσο της περικοπής του ΕΚΑΣ ή των αυξήσεων στις εισφορές υπέρ Υγείας στις κύριες και επικουρικές συντάξεις που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ με μόνιμο τρόπο». Και προσθέτει ότι «ως τέτοιο επίδομα, δεν προβλέπεται να περικοπεί. Όμως κυριολεκτικά 13η σύνταξη επί του παρόντος δεν υπάρχει η δυνατότητα να χορηγηθεί».

Σημείωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση επιμένει στην «ανάγκη ενίσχυσης του διαθέσιμου εισοδήματος των συνταξιούχων και στη δημιουργία ενός μόνιμου μηχανισμού στήριξης των οικονομικά αδύναμων».

Δηλώνει ότι «δεν υπάρχει στον σχεδιασμό της κυβέρνησης η μείωση του αφορολόγητου», ενώ θεωρεί ότι υπάρχουν αποτελεσματικότεροι τρόποι διεύρυνσης της φορολογικής βάσης με εργαλείο τη σύγχρονη τεχνολογία. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει, περαιτέρω στην κατεύθυνση αυτή «με εισαγωγή υποχρεωτικών ηλεκτρονικών τιμολογίων και ηλεκτρονικοποίηση της φορολογίας κεφαλαίου».

Το συντομότερο δυνατό η μείωση στον ΕΝΦΙΑ

Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ είπε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει το συντομότερο δυνατόν και σε νέα μείωσή του.

Ο υπουργός Οικονομικών σημειώνει επίσης ότι με την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών «αίρεται ένας αποσταθεροποιητικός παράγων ανασφάλειας του τραπεζικού συστήματος» και γίνεται «ένα αποφασιστικό βήμα για την κανονικοποίηση της ελληνικής οικονομίας».

Απαντώντας, σε σχετική ερώτηση, είπε ότι είναι στον άμεσο σχεδιασμό της κυβέρνησης «η αποπληρωμή του ακριβού τμήματος των δανείων του ΔΝΤ, ύψους 3 δισ. ευρώ».

Ανέφερε ακόμα ότι έχει ξεκινήσει ήδη η κατάρτιση νέου πλαισίου αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους προς τους ιδιώτες.

Τέλος, σχετικά με το χρονικό βάθος επιτήρησης της χώρας, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι η κυβέρνηση «εργάζεται με σχέδιο και αποφασιστικότητα για να απαλλαγεί η οικονομία και η Ελλάδα και από την ενισχυμένη εποπτεία και να καταστεί μια πλήρως κανονική χώρα της ΕΕ και της ευρωζώνης».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις