Τρίτη, 19 Μαρ.
14oC Αθήνα

Σταϊκούρας σε Financial Times: Πλεόνασμα, φοροελαφρύνσεις, μεταρρυθμίσεις!

Σταϊκούρας

Είναι η πρώτη και μεγάλη συνέντευξη που δίνει ο Χρήστος Σταϊκούρας μετά την ορκωμοσία του ως υπουργός Οικονομικών στους Financial Times και μιλά… για όλα.

«Βασική προτεραιότητα». Έτσι χαρακτηρίζει ο νέος υπουργός των Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας για πρώτη φορά μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στους Financial Times, την εφαρμογή των φορολογικών μεταρρυθμίσεων.

«Προγραμματίζουμε μια συνολική φορολογική μεταρρύθμιση με ορίζοντα τετραετίας και θα επιταχύνουμε την ανάπτυξη» τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σταϊκούρας, με την ανταποκρίτρια του Μέσου να εξηγεί πως η αναμόρφωση θα επικεντρωθεί στην μείωση της φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων, στη μείωση του ΦΠΑ και στην εξαφάνιση έκτακτων εισφορών που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης στην Ελλάδα προκειμένου να ικανοποιηθούν οι όροι που έθεσαν οι δανειστές.

Οι στόχοι που θέτει ο Σταϊκούρας στους FT

«Βασικός στόχος είναι να πετύχουμε βιώσιμους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης ώστε σταδιακά να αποκαταστήσουμε τον χαμένο πλούτο της χώρας» προσθέτει συγκεκριμένα ο υπουργός Οικονομικών, την ώρα που η ανταποκρίτρια των Financial Times υπενθυμίζει, επίσης, τις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για προώθηση ιδιωτικοποιήσεων και προώθηση αρκετών εμβληματικών ξένων επενδύσεων «που παραμέλησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, οι ηγέτες της οποίας ήταν αντίθετοι στις ιδιωτικές επενδύσεις και αρνούνταν να διευρύνουν το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων».

«Προχωρούμε στην ιδιοκτησία της μεταρρυθμιστικής ατζέντας… θα εφαρμόσουμε δομικές μεταρρυθμίσεις με έναν εμπροσθοβαρή τρόπο Συμφωνήσαμε με την ΕΕ να επιταχύνουμε τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί πιστεύουμε ότι μπορούν να συμβάλουν στους βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης όταν υλοποιούνται με όρους απόλυτυς διαφάνειας και όταν περιλαμβάνουμε και μια λογική επιστροφής στην κοινωνία», τονίζει ακόμη ο Χρήστος Σταϊκούρας.

Οι FT θυμίζουν, ακόμα, τα δύο πρώτα νομοθετήματα του ΥΠΟΙΚ για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τις βελτιώσεις στη ρύθμιση των 120 δόσεων των χρεών στην εφορία.

«Τον επόμενο μήνα θα ψηφιστεί δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη μείωση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24%. Και όπως τα άλλα νομοθετήματα θα εφαρμοστεί άμεσα» γράφουν οι Financial Times.

Ο υπουργός Οικονομικών επαναλαμβάνει ότι «η εκτίμησή μας είναι ότι θα πετύχουμε τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019 αλλά είναι ξεκάθαρο ότι δεν έχουμε άλλό δημοσιονομικό χώρο για φέτος».

Ο κ. Σταϊκούρας εμφανίζεται, μάλιστα, σίγουρος ότι η Ελλάδα θα πετύχει το στόχο για ανάπτυξη 2% το 2019 δεδομένης της σταθερής βελτίωσης του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα.

Οι FT σημειώνουν, τέλος, ότι τον Σεπτέμβριο ο Χρήστος Σταϊκούρας θα ανακοινώσει την πλήρη άρση των capital controls αλλά και τη συμφωνία για την πρόωρη αποπληρωμή του 1/3 του χρέους ύψους 8,5 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Πηγή: ft.com.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις