Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Στάση αναμονής στην Αθήνα μετά το Βερολίνο! Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας

Στάση αναμονής στην Αθήνα μετά το Βερολίνο! Στις Βρυξέλλες ο Δένδιας

Μικρό καλάθι από την Αθήνα μετά τη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη.
Στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Νίκος Δένδιας.
Αφού γίνει πλήρης ενημέρωση θα τοποθετηθεί η ελληνική πλευρά.

Στάση αναμονής τηρεί η κυβέρνηση προκειμένου να «μετρήσει» τα αποτελέσματα της διάσκεψης του Βερολίνου για τη Λιβύη. Επί της ουσίας, αυτό που αναμένει τώρα το επιτελείο του Μαξίμου είναι τη συμμετοχή του Νίκου Δένδια στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης σήμερα στις Βρυξέλλες, προκειμένου να υπάρξει πλήρης ενημέρωση για το τι ακριβώς διημείφθη στο Βερολίνο και να τοποθετηθεί έτσι επακριβώς επί του ζητήματος η Αθήνα.

Click4more Διάσκεψη Βερολίνου: Αυτή είναι η συμφωνία για τη Λιβύη – Ο ρόλος “κλειδί” της Τουρκίας και το… παράθυρο για την Ελλάδα

Είναι πάντως φανερό πως η ενόχληση για τη μη πρόσκληση της ελληνικής πλευράς στη διάσκεψη εξακολουθεί να υπάρχει, όπως ακριβώς εκφράστηκε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην τηλεφωνική του επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ. Και κατά την ίδια λογική, η Αθήνα βλέπει εξαιρετικά επιφυλακτικά την υπόσχεση που δόθηκε μετά το πέρας της διάσκεψης χθες ότι την επόμενη φορά θα κληθούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη.

Σε κάθε περίπτωση, η Αθήνα εμμένει στη θέση της για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στη Λιβύη. Προς αυτή την κατεύθυνση, κυβερνητικές πηγές χαιρετίζουν τη δέσμευση των συμμετεχόντων στη διάσκεψη του Βερολίνου για την τήρηση του εμπάργκο όπλων.

Click4more Πανηγυρίζει ο Χάφταρ για τη Διάσκεψη του Βερολίνου! Ευχαρίστησε τους «φίλους» του αλλά… ξέχασε την Ελλάδα

Πάντως, εκ πρώτης απόψεως, δεν φαίνεται να έγινε συζήτηση στο Βερολίνο για το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, το οποίο «καίει» την ελληνική πλευρά. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης είχε επικοινωνήσει πριν από τη διάσκεψη τηλεφωνικά με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, με τον πρωθυπουργό να ζητάει να ληφθεί υπόψη το κεκτημένο για την Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Τι έγινε τότε; Οι Ευρωπαίοι εταίροι καταδίκασαν ρητώς την τουρκική παραβατικότητα στη ΝΑ Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένου του μνημονίου με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες. Ουσιαστικά, δηλαδή, η Αθήνα ζητάει από τις Βρυξέλλες να παραμείνουν σ’ αυτή τη θέση, διαφορετικά – όπως είπε και ο κ. Μητσοτάκης στην τηλεοπτική του συνέντευξη στον Alpha – ελλοχεύει ο κίνδυνος η ελληνική πλευρά ν’ ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε απόφαση της ΕΕ σε επίπεδο ηγετών (Συνόδου Κορυφής) σχετικά με τη Λιβύη, εφόσον δεν υπερτονίζεται η καταδίκη του μνημονίου ή ακόμη και η ανάγκη ακύρωσής του.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις