Σάββατο, 4 Μαΐ
18oC Αθήνα

Σταθερός μέχρι το 2016 ο κατώτατος μισθός – Ζήτησαν κι άλλες απολύσεις οι τροϊκανοί

Σταθερός μέχρι το 2016 ο κατώτατος μισθός – Ζήτησαν κι άλλες απολύσεις οι τροϊκανοί

– Όλα πήγαν καλά στη συνάντηση με την τρόικα, σύμφωνα με τον Γιάννη Βρούτση
– Δεν τέθηκε θέμα συντάξεων ή ανταπεργίας (lock out)
– Το 2017 θα επανεξεταστεί ο κατώτατος μισθός
– Τι αποφασίστηκε για τις ομαδικές απολύσεις
– Ανοιχτό το ενδεχόμενο επιβολής ειδικής εισφοράς υπέρ του ΟΑΕΕ

Όλα καλά, όλα ανθηρά στη συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας, που ξεκίνησε στις 08:00 το πρωί και τελείωσε λίγα λεπτά μετά τις 10:30.

Το κλίμα είναι θετικό, η διαπραγμάτευση συνεχίζεται είπε ο Γιάννης Βρούτσης αλλά περισσότερα για το τετ α τετ του με τους εκπροσώπους των δανειστών και τι συζήτησε μαζί του από τα «καυτά» εργασιακά θέματα που έχουν τεθεί, δεν είπε.

Το έκαναν όμως ανώτερα στελέχη του υπουργείου του.

Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, η τρόικα δεν έθεσε θέμα μείωσης του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης, ούτε θεσμοθέτησης του δικαιώματος της ανταπεργίας (λοκ άουτ). Τα ίδια στελέχη τόνιζαν ότι ο κατώτερος μισθός θα παραμείνει σταθερός έως το τέλος του 2016 και θα επανεξετασθεί με το νέο μηχανισμό από το 2017.

Όσον αφορά στο θέμα της θεσμοθέτησης του νέου μηχανισμού διαμόρφωσης του κατώτερου μισθού, ο Γιάννης Βρούτσης διαβεβαίωσε την τρόικα ότι έχει ήδη ξεκινήσει η διαδικασία συλλογής υπογραφών υπουργών, ώστε να νομοθετηθεί άμεσα με πράξη του υπουργικού Συμβουλίου.

Κάντε περισσότερες ομαδικές απολύσεις

Αυτό ζήτησε η τρόικα, θέτοντας ζήτημα επανεξέτασης των ανώτατου ορίου στις απολύσεις. Όμως συνάντησε τις αντιρρήσεις της ηγεσίας του υπουργείου και έτσι οι εκπρόσωποι των δανειστών αποδέχθηκαν τη διατήρηση του σημερινού ποσοστού στο όριο των ομαδικών απολύσεων, κυρίως σε ότι αφορά την αναδιάρθρωση μεγάλων επιχειρήσεων.

Αποφασίστηκε όμως η σταδιακή επανεξέταση του διαδικαστικού πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, σε εναρμόνιση με τις πρακτικές των ευρωπαϊκών χωρών.
Η Ελλάδα και η Ολλανδία είναι οι μόνες χώρες της ΕΕ, όπου απαιτείται υπουργική απόφαση για να γίνουν ομαδικές απολύσεις.

Τον οβολό σας υπέρ του ΟΑΕΕ

Οι εκπρόσωποι των δανειστών δεν έθεσαν το θέμα της υστέρησης στα έσοδα των Ταμείων. Συζητήθηκε πάντως το ζήτημα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) που εμφανίζει έλλειμμα 450 εκατ. ευρώ έως το τέλος του 2014.

Αποφασίστηκε ότι θα επανεξεταστεί η επιβολή της ειδικής εισφοράς 2 επί της χιλίοις επί του τζίρου των επιχειρήσεων, υπέρ του Ταμείου των ελευθέρων επαγγελματιών που προβλέπονταν από το νόμο 3986, αλλά δεν έχει ακόμη εφαρμοστεί. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν με κοινή απόφαση των υπουργείων Εργασίας και Οικονομικών.

Οι δυο πλευρές επιβεβαίωσαν ότι το υπουργείο Εργασίας, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε πάντα, έχει πετύχει τους στόχους του.

Μετά την τρόικα, η Μέρκελ

Αφού πέρασε το… σκόπελο του ραντεβού με την τρόικα, ο υπουργός Εργασίας αναχωρεί για το Βερολίνο όπου θα πάρει μέρος στη Σύνοδο Κορυφής για την ανεργία όπου συμμετέχουν οι ηγέτες 20 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς.

Ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας θα έχουν αύριο συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία συμμετέχουν επίσης ο διοικητής του ΟΑΕΔ Θεόδωρος Αμπατζόγλου και η γενική γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Άννα Στρατινάκη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Reuters: Διορία 3 ημερών δίνει η τρόικα στην Ελλάδα

”Μοντέλο” εργασίας με μισθό 350 ευρώ προτείνει η τρόικα – Ζητούν διπλασιασμό στο όριο απολύσεων, μείωση κατώτατων αμοιβών συντάξεων και εφάπαξ

Μετακινήσεις: Πίσω στο… δημοτικό 5.000 καθηγητές!

Τι μας περιμένει με τον ενιαίο φόρο ακινήτων: από 1,8€ το τ.μ. μέχρι και πάνω από 32€ ο συντελεστής – Ποιοι εξαιρούνται από το αφορολόγητο

Μητσοτάκης προς τρόικα: Άλλες 1.400 απολύσεις μέχρι τέλος του 2013 – Ζήτησε παράταση για την κινητικότητα

Κ. Μητσοτάκης: Κάθε απόλυση θα ακολουθείται από μία πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ

Στα 918,49 το μέσο μηνιαίο εισόδημα από συντάξεις – Αναλυτικά στοιχεία

Το μισό υπουργικό στον Στουρνάρα ενόψει τρόικας – Τι ειπώθηκε – ΦΩΤΟ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε