Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

Στέφανος Κασσελάκης: Το «όχι» από την Έφη Αχτσιόγλου, τα νέα πυρά του Νίκου Φίλη και οι αποχωρήσεις της «Ομπρέλας»

Στέφανος Κασσελάκης: Το «όχι» από την Έφη Αχτσιόγλου, τα νέα πυρά του Νίκου Φίλη και οι αποχωρήσεις της «Ομπρέλας»

Στα βαθιά νερά μπαίνει πλέον ο Στέφανος Κασσελάκης. Ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ εισέπραξε ήδη μία άρνηση από τη συνυποψήφιά του στις εκλογές, την Έφη Αχτσιόγλου να αναλάβει κάποια καίρια θέση, όπως της τομεάρχη. Την ίδια στιγμή, ο κ. Κασσελάκης εξακολουθεί να δέχεται τα πυρά στελεχών της παλαιάς φρουράς, όπως ο Νίκος Φίλης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης πρότεινε στην Έφη Αχτσιόγλου να πάρει όποια θέση θέλει, αλλά εκείνη αρνήθηκε, λέγοντάς του ότι δεν έχει την ενέργεια αυτή τη στιγμή να αναλάβει κάποιο άλλο πόστο – π.χ. της τομεάρχη – αρκούμενη απλώς στην ιδιότητα της βουλευτή.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, η συνάντηση – διάρκειας περίπου μισής ώρας – έγινε σε καλό κλίμα, στο γραφείο του προέδρου της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλου.

Η κ. Αχτσιόγλου ανέφερε ότι επί του παρόντος, επιθυμεί να παραμείνει απλή βουλευτής, καθώς δεν έχει την ενέργεια να αναλάβει κάποια άλλη θέση.

Είπε επιπλέον ότι πρόκειται για καθαρά προσωπική απόφαση που έχει να κάνει με τις δικές της δυνατότητες.

 

Με την πικρία του να είναι ολοφάνερη σε μία μακροσκελή του ανάρτηση ο πρώην διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος αποκάλυψε ότι δεν ενημερώθηκε επισήμως αλλά από ιστοσελίδες για την απόφαση του Στέφανου Κασσελάκη να τον αντικαταστήσει.

«Χθες (σ.σ. 25.09.2023), αργά το απόγευμα, ενημερώθηκα από ιστοσελίδες για την απόφαση του προέδρου Στέφανου Κασσελάκη να ορίσει στην θέση μου νέο Διευθυντή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, τον σύντροφο Γιώργο Τσίπρα», έγραψε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

 

Στο μεταξύ, νέα σφοδρή επίθεση κατά του Στέφανου Κασσελάκη, εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης, λέγοντας, ανάμεσα σε άλλα, πως έχει ύφος Τραμπ. Ο κ. Φίλης έβαλε στο στόχαστρο και τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποχωρήσει από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Συγκεκριμένα, ο Νίκος Φίλης σημείωσε πως: «Δεν είναι φαινόμενο ενός μήνα ο Στέφανος Κασσελάκης. Είναι το φαινόμενο της μεταπολιτικής, το θέαμα και όχι η ουσία, κάτι σαν Μπέπε Γκρίλο στην Ιταλία ή ακόμη χειρότερα είδα τον λόγο, την εκφορά του λόγου του κ. Κασσελάκη και έχει ύφος Τραμπ, όχι ουσία, αλλά ύφος ίδιο με το Τραμπ, ότι ”δεν με νοιάζει τι λένε οι άλλοι, είμαστε εγώ και ο λαός”».

 

Την πρώτη της απάντηση ως εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε η Δώρα Αυγέρη με αφορμή τη νέα επίθεση που εξαπέλυσε ο Νίκος Φίλης στον Στέφανο Κασσελάκη αλλά και τον Αλέξη Τσίπρα.

«Ο Νίκος Φίλης κάνει αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Τσίπρα στην οποία συμμετείχε – να θυμίσω ότι ήταν υπουργός Παιδείας – και εξακολουθεί να κάνει αντιπολίτευση στον πρώην πρωθυπουργό», είπε η Δώρα Αυγέρη μιλώντας στην ΕΡΤ.

Και πρόσθεσε: «Εγώ δεν είμαι ούτε παιδονόμος, ούτε λογοκριτής, ούτε συμμετέχω σε όργανα του κόμματος που αναλαμβάνουν αυτή την διαδικασία. Ο Πρόεδρος λέει ότι η Αριστερά είναι η συντροφικότητα, η συλλογικότητα ο σεβασμός των δημοκρατικών αποφάσεων και το να αφουγκράζεσαι την κοινωνία και νομίζω ότι ο αγαπητός σύντροφος Νίκος Φίλης δεν έχει ακούσει τι πραγματικά είπε ο κόσμος και δεν έχει αναλύσει ακριβώς γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε».

 

Η εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη έφερε και τις πρώτες παραιτήσεις στελεχών από τις οργανώσεις τους, καθώς – όπως είπαν – δεν το αναγνωρίζουν, πλέον, ως κόμμα της ριζοσπαστικής ανανεωτικής Αριστεράς.

Σε σύσκεψη μάλιστα της «Ομπρέλας» – της εσωκομματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ – τα μέλη της «εμφανίζονται σοκαρισμένοι από την εκλογή Κασσελάκη».

Ανάμεσα σε εκείνους που αποχώρησαν είναι ο Αντώνης Παπαζαχαρίου, οικονομολόγος και μέλος της ομάδας διαπραγμάτευσης με την τρόικα, στενός συνεργάτης του Ευκλείδη Τσακαλώτου, το πρώην μέλος της Νομαρχιακής Επιτροπής Λάρισας, Γιάννης Τσακνάκης, ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης, Ευριπίδης Στεφάνου, ο καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Χάρης Αθανασιάδης και η Λιάνα Κωνσταντίνου, μέλος του συντονιστικού της Οργάνωσης Μελών Μαραθώνα.

Κόντρα στο πνεύμα των αλλαγών στον ΣΥΡΙΖΑ, πήγε η θέση του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, καθώς παραμένει στο πόστο του ο Σωκράτης Φάμελλος.

Αυτό επικυρώθηκε στη συνάντηση που είχε ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Σωκράτη Φάμελλο, ο οποίος θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντα του επικεφαλής της Κ.Ο. που ανέλαβε μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

«Πιστεύω ότι θα κάνουμε μία εξαιρετική ομάδα και να συνεχίσεις δυνατά», του είπε ο Στέφανος Κασσελάκης με τον Σωκράτη Φάμελλο να σημειώνει ότι είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη που τον καλωσορίζει «στην έδρα της παραγωγής της πολιτικής, όπως είναι και τα γραφεία μας στην Κουμουνδούρου».

 

Τέλος, ο Στέφανος Κασσελάκης, επιφυλάσσει ρόλο υπερσυντονιστή της Κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στον Παύλο Πολάκη, τον άνθρωπο που τον έβαλε στην πολιτική και ο οποίος τον στήριξε στην εκλογική μάχη που έδωσε.

Την ερχόμενη εβδομάδα ή το αργότερο σε δέκα ημέρες, μάλιστα, ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα πάει στην Κύπρο για να συναντηθεί με την πολιτική ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Χριστοδουλίδη να τηλεφωνεί και να συγχαίρει τον Στέφανο Κασσελάκη. 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις