weather-icon °C AΘΗΝΑ
,

Στη Εξεταστική για τη Siemens o Χριστοδουλάκης

Στη Εξεταστική για τη Siemens o Χριστοδουλάκης
Ο πρώην Υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ αποφάσισε να προσέλθει αυτοβούλως στην εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση SIEMENS. Ο κ. Χριστοδουλάκης διέψευσε τις κατηγορίες και τους υπαινιγμούς του πρώην υπουργού Μεταφορών Χρήστου Βερελή, ότι ο κ.Χριστοδουλάκης απέτρεψε με την μη παρουσία εκπροσώπου του στη γενική συνέλευση του ΟΣΕ το 2003 την έκπτωση κοινοπραξίας σε προγραμματική συμφωνία με τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, λόγω μη εκπλήρωσης συμβατικών υποχρεώσεων.

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών επέστρεψε τη μομφή λέγοντας ότι το υπουργείο Μεταφορών δεν έθεσε θέμα έκπτωσης κοινοπραξίας στην οποία μετείχε η Siemens σε καμία από τις συνελεύσεις, από τις οποίες ποτέ δεν έλειψε εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ.Χριστοδουλάκης πρόσθεσε ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν είχε αρμοδιότητα στην σύναψη ή καταγγελία προγραμματικών συμβάσεων, την οποία αποκλειστικά είχε το υπουργείο Μεταφορών, αλλά και η διοίκηση του ΟΣΕ, δηλαδή ο Κωνσταντίνος Γιαννακός. “Πιο εύκολο είναι να βρεις παγόβουνο στη Σαχάρα, παρά σχέση του υπουργείο Οικονομικών με την υπόθεση Siemens”, ήταν η χαρακτηριστική φράση του πρώην υπουργού.

 

Κατεπείγον έγγραφο για τον μάρτυρα Π. Καρακώστα

Θρίλερ παίχθηκε αργά το απόγευμα στη Βουλή, όταν ετέθη ξαφνικά από την εξεταστική επιτροπή που διερευνά την υπόθεση Siemens, θέμα αποστολής κατεπείγοντος διαβιβαστικού στην Εισαγγελία με τα πρακτικά της συνεδρίασης, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο άσκησης ποινικής δίωξης για διακίνηση μαύρου χρήματος και τυχόν άλλα αδικήματα, στον μηχανολόγο Παντελεήμονα Καρακώστα, που εξετάστηκε ως μάρτυρας από την επιτροπή.

Γίνεται επίσης λόγος στο διαβιβαστικό προς τον εισαγγελέα κ.Μπαϊκόπουλο για υποψίες φυγής του υπό κατηγορία στο εξωτερικό και ζητείται να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα. Ζητείται ακόμη να ελεγχθούν κατεπειγόντως και να κατασχεθούν τα ηλεκτρονικά του αρχεία στο σπίτι του στο Μαρούσι, σε ξενοδοχείο στον Κάλαμο, όπου συχνά διέμενε και στο γραφείο του στα Εξάρχεια.

Τελικώς, δεν συνελήφθη στη Βουλή, γιατί δεν το ήθελε ο πρόεδρος της εξεταστικής κ.Βαλυράκης, ενώ η μη αναγραφή του αδικήματος της ψευδορκίας που διεπράχθη κατά το σύνολο των βουλευτών δεν συμπεριελήφθη στο διαβιβαστικό κι έτσι δεν υπήρχε αυτόφωρο αδίκημα.

Ο Παντελεήμων Καρακώστας, όπως προκύπτει από τους λογαριασμούς του διαχειριστή των “μαύρων ταμείων” της Siemens Ηλία Γεωργίου πήρε από τον τροφοδότη λογαριασμό 200.000 γερμανικά μάρκα το Νοέμβριο του 1998, την ίδια ημέρα που το ίδιο ποσό κατατέθηκε από τον ίδιο πιστωτή στο λογαριασμό A.ROCOS του κουμπάρου του Αναστάσιου Μαντέλη Γιώργου Τσουγγράνη.

Ο ίδιος είπε στους βουλευτές της εξεταστικής ότι έχοντας σπουδάσει και εργαστεί πολύ στη Γερμανία γνώριζε πολλά στελέχη της Siemens, όπως και τον Γεωργίου που του ζήτησε ως εξυπηρέτηση να δώσει το ποσό σε κάποιον “για τον οποίο η Siemens δεν ήθελε να αποκαλυφθούν τα στοιχεία του”

Ήταν ένας “χοντρός Γερμανός, που δεν θυμάμαι τώρα το όνομά του, αλλά μπορώ να το βρω”, είπε στη επιτροπή, λέγοντας ακόμη ότι από το ποσό αυτό έβαλε στην τσέπη του ως προμήθεια το 5%. Στο ίδιο πρόσωπο, συνέχισε κατέθεσε άλλα 250.000 μάρκα λίγους μήνες αργότερα, τα οποία όμως έβαλε από την τσέπη του και ποτέ δεν του τα επέστρεψε ο Γεωργίου.

Ερώτημα παραμένει ένα ακόμη ποσό 150.000 μάρκων που φαίνονται να του έχει κατατεθεί το Μάιο του 1998. Σύμφωνα όμως με έρευνα που έχει κάνει ο βουλευτής της ΝΔ Πάνος Καμμένος προκύπτει ότι από το 1995 ως το 1998, αν και οι φορολογικές του δηλώσεις αναφέρουν ελάχιστα ποσά, ο ίδιος έφερε ως συνάλλαγμα στην Ελλάδα τουλάχιστον 208 εκ δραχμές. Κατά τον βουλευτή ο Καρακώστας έφερε από το 1992 ως το 2008 περί τα 70 εκ ευρώ στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση, πώς δικαιολογούνται αυτά τα ποσά, ο μάρτυρας είπε ότι είναι αμοιβές του από δουλειές στη Γερμανία, όπου έχει, όπως είπε, φορολογηθεί, αλλά για την τύχη των ποσών αυτών εδώ είπε “ότι όλα τα έχει φάει “στα πάθη του”, κυρίως χαρτοπαιξίες και διασκεδάσεις”.

Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι σε ξενοδοχείο στον Κάλαμο έπιανε συχνά πολλά δωμάτια, από τα οποία έστελνε φαξ και αλληλογραφούσε ηλεκτρονικά με τις δουλειές του “που τώρα δεν υπάρχουν, ενώ έχει υπαχθεί στον Τειρεσία”

Από το σύνολο των βουλευτών – μελών της εξεταστικής ειπώθηκε ότι ο μάρτυρας δεν έπεισε με αυτά τα οποία προέβαλε ως δικαιολογίες. Ο συντονιστής των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Τζαβάρας επισήμανε ως θλιβερό το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη, αν και έχει από τον Αύγουστο του 2008 τα στοιχεία από τους λογαριασμούς Μαντέλη, δεν έπραξε τίποτε για τους λογαριασμούς Καρακώστα, που θεωρείται ότι ήταν ο διακινητής του μαύρου χρήματος προς τους πολιτικούς “με σακούλες”.

Το έργο της επιτροπής θα συνεχιστεί την ερχόμενη Τρίτη το πρωί με την ακρόαση του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, ενώ την άλλη εβδομάδα θα εξεταστούν ακόμη ο Α.Τσοχατζόπουλος, ο Σπ.Σπηλιωτόπουλος και ο Γ.Παπαθανασίου.

#TAGS MM