Πέμπτη, 18 Απρ.
22oC Αθήνα

Στη «βάσανο» της συνταγματικής αναθεώρησης η ψήφος των αποδήμων – Τι θα γίνει με τον ΠτΔ

Στη «βάσανο» της συνταγματικής αναθεώρησης η ψήφος των αποδήμων – Τι θα γίνει με τον ΠτΔ
Φωτογραφία αρχείου InTime News

Πρόκριμα για την τελική έκβαση της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για την ψήφο των αποδήμων συνιστά η σημερινή (25.10.2019) συνεδρίαση της Επιτροπής Αναθεώρησης του Συντάγματος στη Βουλή.

Στην ατζέντα της επιτροπής βρίσκονται οι αλλαγές στο άρθρο 54, όπου θα συμπεριληφθούν οι διατάξεις για τις δύο προϋποθέσεις που τίθενται μετά από τη συμφωνία στη διακομματική επιτροπή για τους Έλληνες του εξωτερικού που θ’ αποκτήσουν δικαίωμα ψήφου (35ετής απουσία με διετή «παρένθεση» και ενεργό ΑΦΜ).

Click4more: Μπάχαλο με την πρόταση της ΝΔ για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας

Επίσης, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης θα παραδώσει στον πρόεδρο της Επιτροπής Αναθεώρησης, Ευρυπίδη Στυλιανίδη το προσχέδιο της κυβερνητικής πρότασης για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, όπως αυτή διαμορφώθηκε μετά το διάλογο στη διακομματική επιτροπή του Υπουργείου Εσωτερικών. Από τις διατυπώσεις που θα περιλαμβάνει το προσχέδιο και συγκεκριμένα εάν αυτές αντανακλούν όσα συμφωνήθηκαν στη διακομματική εξαρτά το «ναι» του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και το ΚΚΕ έχει δηλώσει πως αναμένει τις τελικές προτάσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διάταξη που θα προτείνεται να προστεθεί στο άρθρο 54 του Συντάγματος δεν θα περιορίζει το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλ’ αντιθέτως θα δίνει εξουσιοδότηση στον κοινό νομοθέτη να ορίσει εκείνος τους περιορισμούς και τις διαδικασίες με τις οποίες θα ψηφίζουν οι απόδημοι.

Αλαλούμ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Σύγχυση προκλήθηκε πάντως στην Επιτροπή Αναθεώρησης με τις προτάσεις της ΝΔ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκτός της δεδομένης απόφασης για αποσύνδεση της εκλογής από τη διάλυση της Βουλής και άρα την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εάν η Βουλή δεν καταφέρει να εκλέξει ΠτΔ με 180 βουλευτές, όπως ισχύει έως σήμερα, ενδιαφέρον έχει η πρόταση της ΝΔ για εκλογή ΠτΔ ακόμη και με σχετική πλειοψηφία, δηλαδή λιγότερων από 151 βουλευτών.

Η πρόταση αυτή δικαιολογείται, σύμφωνα με κοινοβουλευτικούς κύκλους, ως μοναδική λύση για να καρποφορήσει η εκλογή Προέδρου, από τη στιγμή που η διαδικασία αποσυνδέεται από το ενδεχόμενο διάλυσης της Βουλής. Έτσι, τούτο θα συμβαίνει όταν οι προηγούμενες ψηφοφορίες δεν έχουν οδηγήσει συναινετικά σε εκλογή Προέδρου, με την τελευταία ν’ απαιτεί εκλογή με απόλυτη πλειοψηφία 151 βουλευτών. Δηλαδή, στην πρώτη και δεύτερη ψηφοφορία θ’ απαιτείται πλειοψηφία 200 βουλευτών, στην τρίτη 180, στην τέταρτη 151 και στην πέμπτη και τελευταία – εφόσον χρειαστεί – με απλή πλειοψηφία επί των παρόντων βουλευτών.

Η δε επιλογή θα γίνεται μεταξύ των δύο υποψηφίων ΠτΔ που πήραν τις περισσότερες ψήφους στην 4η κατά σειράν ψηφοφορία. Σε περίπτωση ισοψηφίας, εξάλλου, Πρόεδρος θα εκλέγεται αυτός που συγκέντρωσε τις περισσότερες ψήφους στην πρώτη ψηφοφορία και εάν υπήρξε κι εκεί ισοψηφία, τότε ΠτΔ θα ανακηρύσσεται ο μεγαλύτερος σε ηλικία.

Αρχικά, ωστόσο, στην πρόταση της ΝΔ δεν γινόταν λόγος για πλειοψηφία 151 βουλευτών στην τέταρτη ψηφοφορία, με τον κ. Γεραπετρίτη να δηλώνει άγνοια και από το Μαξίμου να μεταδίδεται πως η θέση της κυβέρνησης ήταν και παραμένει η εκλογή ΠτΔ με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Εν τέλει, η λάθος συνεννόηση υποχρέωσε τον γενικό εισηγητή της ΝΔ, Κώστα Τζαβάρα να καταθέσει νέα, επικαιροποιημένη πρόταση εκ μέρους του κόμματός του στην Επιτροπή Αναθεώρησης…

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις