Πέμπτη, 9 Μαΐ
19oC Αθήνα

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απόκτηση των Rafale

Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την απόκτηση των Rafale
Φωτογραφία αρχείου Reuters

Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την απόκτηση των 18 μαχητικών αεροσκαφών Rafale, με τίτλο «Έγκριση σχεδίων συμβάσεων στον τομέα της Άμυνας».

Το νομοσχέδιο θα εισαχθεί για επεξεργασία το μεσημέρι της Τρίτης (12.01.2021) στην Διαρκή Επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων με την διαδικασία του «επείγοντος». Περιλαμβάνονται όλες οι συμβάσεις για την απόκτηση των έξι καινούριων και των 12 μεταχειρισμένων μαχητικών Rafale από τη γαλλική Πολεμική Αεροπορία, την προμήθεια των νέων όπλων που θα φέρουν, καθώς και την υποστήριξή τους.

Το κόστος ανέρχεται σε 2,32 δισεκατομμύρια. Σε αυτό το ποσό υπολογίζονται 1,92 δισ. ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα αεροσκάφη και επιπλέον 400 εκατομμύρια ευρώ, χωρίς κρατήσεις, για τα όπλα που φέρουν.

Η συζήτηση στην Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων της Βουλής θα διαρκέσει δυο ημέρες. Ακολούθως, οι συμβάσεις θα περάσουν στην Ολομέλεια της Βουλής για να συζητηθούν την Πέμπτη 14 και την Παρασκευή 15 Ιανουαρίου. Το «παρών» στην Ολομέλεια θα δώσουν ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υφυπουργός Αλκιβιάδης Στεφανής, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ‘Αμυνας (ΓΕΕΘΑ) στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος καθώς και ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ) Γεώργιος Μπλιούμης.

Στόχος της ηγεσίας του υπουργείου είναι να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες ψήφισης της σύμβασης καθώς το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα αναμένεται στην Αθήνα η Γαλλίδα υπουργός ‘Αμυνας Φλοράνς Παρλί για τις οριστικές υπογραφές της συμφωνίας.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις