Τρίτη, 16 Απρ.
24oC Αθήνα

Στην «απομόνωση» ο Παύλος Πολάκης για τα εμβόλια: «Μας δυσκολεύεις»

Πολάκης

Την απόλυτη απομόνωση των απόψεων του βίωσε χθες (26.08.2021) ο Παύλος Πολάκης, κατά τη διάρκεια της διευρυμένης συνεδρίασης του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα των εμβολισμών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα περισσότερα από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που μετείχαν  στο Πολιτικό Κέντρο δεν μπήκαν καν στον κόπο να σχολιάσουν τα όσα είπε ο Παύλος Πολάκης, δείχνοντάς του με αυτό τον τρόπο ότι είναι μια ισχνή  μειοψηφία. Η μοναδική φράση που του απηύθυναν οι σύντροφοι του ήταν «Παύλο μας δυσκολεύεις».

Ο βουλευτής Χανίων, ο οποίος παραβρέθηκε στη συνεδρίαση μαζί με τον Ανδρέα Ξανθό μετέχοντας στο όργανο με την ιδιότητα του πρώην αναπληρωτή υπουργού υγείας, εξέφρασε τις απόψεις του για τα ζητήματα της πανδημίας και αναφέρθηκε στις θέσεις που έχει εκφράσει κατά καιρούς τόσο μέσα από δημόσιες παρεμβάσεις του όσο και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τονίζοντας «τη σημασία που δίνει στην χρήση φαρμάκων όπως τα μονοκλωνικά αντισώματα».

Ο ίδιος ωστόσο ξεκαθάρισε ωστόσο ότι δεν τάσσεται κατά των εμβολιασμών.

Οι πληροφορίες λένε ότι μέσα από τη γενικότερη συζήτηση στάλθηκε ένα σαφές μήνυμα στον Παύλο Πολάκη ότι οι προσωπικές εκτιμήσεις για το ζήτημα είναι θεμιτές, αρκεί να οριοθετούνται σαφώς έναντι της ξεκάθαρης, δημόσιας και κατηγορηματικής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ υπέρ των εμβολιασμών.

Καμπάνια για τους εμβολιασμούς

Τα στελέχη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίστηκαν  πάντως χθες αποφασισμένα να πάρουν επάνω τους το θέμα των εμβολιασμών, καθώς όπως υποστηρίζουν «οι διχαστικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη, υπονομεύουν τον στόχο της επίτευξης υψηλών ποσοστών εμβολιασμένων».

Το Πολιτικό Κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ υιοθέτησε την εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα που μεταξύ άλλων προβλέπει την διοργάνωση επικοινωνιακής καμπάνιας. «Θα οργανώσουμε μεγάλη επικοινωνιακή καμπάνια το επόμενο διάστημα. Αφού η κυβέρνηση Μητσοτάκη δε μπορεί να πείσει, δε μπορεί να σώσει παρά μόνο να διχάσει τη κοινωνία, θα το επιχειρήσουμε εμείς με όλες μας τις δυνάμεις».

Στην ίδια απόφαση σημειώνεται πως «υπερασπιζόμαστε, στηρίζουμε και διαδίδουμε την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού και ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, πρώτα από όλα για τη δικής τους τη ζωή αλλά και ως πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απόφαση του Πολιτικού Κέντρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο κείμενο της απόφασης τονίζεται μεταξύ άλλων:

«Το εμβόλιο αποτελεί βασικό όπλο για τη καταπολέμηση της πανδημίας. Όχι το μοναδικό αλλά το βασικό. Από την Κίνα ως την Αμερική και από τη Ρωσία, την Ευρώπη ως τη Λατινική Αμερική, και τη πρωτοπόρο σε θέματα υγείας Κούβα, όλοι προχωρούν στον μαζικό εμβολιασμό του πληθυσμού με στόχο να προστατεύσουν πολίτες και να στήσουν τοίχος ανοσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ από την πρώτη στιγμή συντάχθηκε με τη κεντρική θέση του ΠΟΥ για εμβόλια για όλους παντού. Ζήτησε την άρση της πατέντας. Τάχθηκε ανεπιφύλαχτα υπέρ του καθολικού εμβολιασμού. Τόνισε ταυτόχρονα, ότι το εμβόλιο είναι αναγκαία, αλλά όχι «αναγκαία και ικανή» συνθήκη για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Απαιτούνται παράλληλα μια σειρά από παρεμβάσεις στήριξης της δημόσια υγείας. Ενίσχυση του ΕΣΥ και ιδιαίτερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας, για τα οποία ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν έχει κάνει τίποτα, αλλά ανοίγει εν μέσω πανδημίας και τη συζήτηση για ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση υπηρεσιών του ΕΣΥ.

Με ένα 45% του πληθυσμού να μην έχει ακόμα εμβολιαστεί, είτε από άποψη είτε από φόβο, το πολυπόθητο τείχος ανοσίας μοιάζει ανέφικτος στόχος. Επομένως τα μέτρα επιβολής, η υποχρεωτικότητα ή τα αντικίνητρα σε ανεμβολίαστους, που πιθανόν να βοηθούσαν αν ο αριθμός που θα υπολείπονταν για το τοίχος ανοσίας ήταν σχετικά μικρός, για τόσο μεγάλο μέρος του πληθυσμού όχι μόνο δε θα φέρουν θετικό αποτέλεσμα αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος και αρνητικών εξελίξεων, με τη διασπορά μιας γενικευμένης κοινωνικής αντιπαράθεσης.

 

Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία παραμένει σαφής:

  • Υπερασπιζόμαστε, στηρίζουμε και διαδίδουμε την ανάγκη του καθολικού εμβολιασμού και ενθαρρύνουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, πρώτα από όλα για τη δικής τους τη ζωή αλλά και ως πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης.
  • Διαχωρίζουμε τη θέση μας από επιλογές και πρακτικές αυταρχισμού και κοινωνικού διχασμού που θα φέρουν ενδεχομένως τα αντίθετα αποτελέσματα.
  • ΝΑΙ στον μαζικό εμβολιασμό χωρίς αναστολές και δεύτερες σκέψεις.
  • ΌΧΙ στον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο γενικό πληθυσμό, που θα φέρει τα αντίθετα από τα προσδοκόμενα αποτελέσματα.

Το εμβόλιο είναι πηγή ζωής, αλλά δε μπορεί παρά ο εμβολιασμός να αποτελεί για τον καθένα και τη καθεμιά απόφαση ελεύθερης βούλησης.

Εξαίρεση αποτελούν οι κατηγορίες εργαζομένων και λειτουργών στο χώρο της υγείας και της πρόνοιας. Όσοι έρχονται σε επαφή με ασθενείς ή με άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (ασθενείς, ηλικιωμένους κλπ) οφείλουν να είναι στο μέγιστο δυνατό βαθμό βέβαιοι ότι δε θα τους μεταφέρουν τον ιό.

Σε πρώτη φάση θα πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια να πεισθούν όλοι οι εργαζόμενοι σε αυτές τις κατηγορίες επαγγελμάτων να εμβολιαστούν.

Σε δεύτερη φάση θα πρέπει όσοι το αρνούνται να έχουν ως συνέπεια τη μετακίνησή τους σε άλλες υπηρεσίες που δεν έρχονται σε επαφή με ασθενείς. Όχι όμως την αναστολή εργασίας, μέτρο που προωθεί η κυβέρνηση, δηλαδή την ολική απώλεια μισθού ή την απόλυση».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις