Παρασκευή, 1 Μαρ.
12oC Αθήνα

Στην Αθήνα σήμερα ο Ερντογάν: Η ατζέντα της συνάντησης με τον Μητσοτάκη και η «επίθεση» φιλίας

Στην Αθήνα σήμερα ο Ερντογάν: Η ατζέντα της συνάντησης με τον Μητσοτάκη και η «επίθεση» φιλίας

Με κάθε δυνατή λεπτομέρεια έχει προετοιμαστεί το πρόγραμμα της ολιγόωρης επίσκεψης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και της τουρκικής αντιπροσωπείας στη χώρα μας σήμερα το πρωί, όπως και η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Η συνάντηση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο Μέγαρο Μαξίμου έχει οριστεί για τις 12:15 και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν δηλώσεις στον Τύπο, όπου έχει συμφωνηθεί οι δύο ηγέτες να μη δεχτούν ερωτήσεις από τους δημοσιογράφους.

Λίγο νωρίτερα, στις 11:30, τον Ερντογάν θα υποδεχτεί στο Προεδρικό Μέγαρο η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

“Επίθεση” φιλίας και η στάση της Αθήνας

Η Αθήνα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με “ειλικρινή διάθεση συνεργασίας”, όπως δηλώνουν πηγές της κυβέρνησης, ευελπιστώντας πως και από την άλλη πλευρά θα υπάρξει αντίστοιχη διάθεση.

“Η Ελλάδα είναι γειτονική μας χώρα και θα παραμείνουμε γείτονες. Μοιραζόμαστε την ίδια γεωγραφία, την ίδια θάλασσα… Μίλησα για μια νέα σελίδα στις σχέσεις μας και την αρχή win – win (καζάν -καζάν). Η αντίληψη win – win βρίσκεται ήδη στον πυρήνα της προσέγγισης της Τουρκίας στις διεθνείς σχέσεις και τη διπλωματία” δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος (εφημερίδα “Καθημερινή”), μία ημέρα πριν από την επίσκεψη του στη χώρα μας για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, το πρώτο μετά από επτά χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκε κρεσέντο προκλήσεων σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο αλλά και ακραία εμπρηστική ρητορική, όπως το… “θα έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ”.

Η εμπέδωση θετικού κλίματος αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στις σχέσεις της Ελλάδας με τη γειτονική χώρα, δηλώνει η Αθήνα, η οποία πάντως είναι έτοιμη να απαντήσει σε κάθε θέμα, εκτός ατζέντας, που πιθανόν να θέσει ο Τούρκος πρόεδρος κατά την παραμονή του στην Αθήνα.

Από το “Μητσοτάκης γιόκ” στο… “Κυριάκος φίλε μου”

Η… “επίθεση” φιλίας του Ρ. Τ. Ερντογάν, λίγες ώρες πριν από την άφιξη του στην Αθήνα, δεν ξάφνιασε διπλωματικούς κύκλους, οι οποίοι πολλές φορές έχουν επισημάνει την τακτική “μαστίγιο και καρότο” της Άγκυρας.

“Θα του πω το εξής: Κυριάκο φίλε μου, δεν σας απειλούμε αν δεν μας απειλήσετε. Ας ενισχύσουμε την εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο χωρών μας” δηλώνει τώρα, κι ενώ είχε προηγηθεί στο παρελθόν το… “Μητσοτάκης γιοκ”.

Πρόκειται για μια… στροφή στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, όπως εκτιμά ο Γερμανικός Τύπος, ο οποίος τονίζει ότι ο Ερντογάν αναζητά… νέους εταίρους στη Δύση;

Είναι το γεγονός ότι για την προσέγγιση με την Ευρώπη και τους επενδυτές που εδρεύουν στα κράτη – μέλη, είναι προαπαιτούμενο οι σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα, κι ενώ η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται και για την ανάκαμψη της απαιτείται… εξωτερική βοήθεια, όπως εκτιμούν κάποιοι αναλυτές;

Όλα αυτά και άλλα ερωτήματα μένει να απαντηθούν στην πορεία…!

Στο βάθος… Χάγη;

Η εκτίμηση, μεταξύ διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα, είναι ότι προφανώς σήμερα, πέραν της προώθησης της “θετικής” ατζέντας, δεν θα επιτευχθεί κάποια μεγάλη πρόοδος, αλλά είναι σημαντικό ότι σημειώνονται, όπως δηλώνουν, νέα βήματα προσέγγισης στις σχέσεις των δυο χωρών, σε επίπεδο κορυφής.

Ελλάδα και Τουρκία πιάνουν το νήμα από εκεί που το είχαν αφήσει στο Βίλνιους τον περασμένο Ιούλιο – όταν συμφώνησαν να επανεκκινήσει ο πολιτικός διάλογος, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.) και η “θετική” ατζέντα – και η σημερινή συνάντηση, υπό όρους, εκτιμάται ότι μπορεί να θέσει τις βάσεις για να ανοίξει ο δρόμος για την εντατικοποίηση των συζητήσεων επάνω στη λεγόμενη “βαριά’ ατζέντα των ελληνοτουρκικών διαφορών.

Οι “κόκκινες γραμμές” της Ελλάδας

Η πάγια θέση της Αθήνας, είναι ότι ζητήματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών δικαιωμάτων δεν μπορούν να είναι αντικείμενο του διαλόγου και ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει με τη γειτονική χώρα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας.

“Η Χάγη είναι μακριά” δηλώνει στο newsit.gr διπλωματικός παράγοντας, σημειώνοντας ότι εφόσον οι σχέσεις μπουν σε μία νέα βάση και πάντα με γνώμονα το απαραβίαστο των “κόκκινων γραμμών” της χώρας μας, στο μέλλον θα μπορούσε να εκκινήσει ο διάλογος για το θέμα αυτό.

Ο Τούρκος πρόεδρος πάντως στη συνέντευξη του, μία ημέρα πριν φτάσει στην Αθήνα, μίλησε για παραπομπή στη Διεθνή Δικαιοσύνη για… το σύνολο, είπε, των Ελληνοτουρκικών διαφορών, με την Άγκυρα, παγίως, σε αυτές να εντάσσει διάφορες αναθεωρητικές βλέψεις και βέβαια και τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Η “θετική” ατζέντα Ελλάδας – Τουρκίας

Σήμερα, στο πλαίσιο του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στις 13:30 στο Μέγαρο Μαξίμου, θα αυπογράφουν συνολικά περίπου 20 συμφωνίες, μνημόνια και κοινές δηλώσεις (κάποιες αφορούν συνεργασίες μεταξύ οργανισμών και φορέων, όπως το Entreprise Greece) στους τομείς της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας, της υγείας, της παιδείας, του τουρισμού, του αθλητισμού, της έρευνας/τεχνολογίας και της αγροτικής ανάπτυξης κ.α..

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συμφωνία για το Μεταναστευτικό, θέμα που ενδιαφέρει εξόχως και τις δύο χώρες.

Στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα λάβουν μέρος έντεκα υπουργοί της ελληνικής κυβέρνησης (Γ. Γεραπετρίτης, Ν. Δένδιας, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Οικονόμου, Δ. Καιρίδης, Χρ. Στυλιανίδης, Λ. Μενδώνη, Ο. Κεφαλογιάννη, Κ. Πιερακάκης, Αλ. Παπαδοπούλου και Κ. Φραγκογιάννης) και αντιστοίχως 7 υπουργοί από την πλευρά της Τουρκίας. Θα προηγηθούν δε, διμερείς συναντήσεις.

Στη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Μέγαρο Μαξίμου, από ελληνικής πλευράς θα μετέχουν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του Κ. Μητσοτάκη Άννα Μαρία Μπούρα, και από την πλευρά της Τουρκίας ο υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και ο διπλωματικός σύμβουλος Ομέρ Τσελίκ. Η σύνθεση θα είναι ακριβώς ίδια με αυτή που υπήρξε στο Βίλνιουζ, τον περασμένο Ιούλιο.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις