Πέμπτη, 25 Απρ.
22oC Αθήνα

Στην διαφοροποίηση Σαμαρά «ποντάρουν» στον ΣΥΡΙΖΑ

Αντώνης Σαμαράς
Φωτογραφία Intime News

Αυτό που εδώ και πολύ καιρό περίμεναν στον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή την αντίδραση του Αντώνη Σαμαρά στα εθνικά θέματα – τελικά λένε ότι ήρθε μέσα από την συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού στην εφημερίδα «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ».  Ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας διαφοροποιείται ανοικτά από την στάση που κρατά ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία και την συμφωνία των Πρεσπών.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης αξιολογούν ως ιδιαίτερα σημαντικό το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς επέλεξε να μιλήσει δύο ημέρες πριν από τη συνάντηση των διπλωματικών αποστολών Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη, λέγοντας μάλιστα πως «με “πειρατές” δεν κάνεις διάλογο. Τον επεκτατιστή δεν τον κατευνάζεις γιατί έτσι γίνεται πιο αδίστακτος».

Οι ίδιοι άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού δείχνει ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ένας πρωθυπουργός υπό κηδεμονία».

Click4more: Πρεμιέρα στις διερευνητικές με χαμηλές προσδοκίες: Οι παγίδες που βάζει η Τουρκία

«Τη μια ο κ. Σαμαράς τον αναγκάζει να κωλυσιεργεί σε σχέση με την κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία εκθέτοντας τη χώρα, την άλλη του τραβάει το αυτί γιατί ξεκινάει διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία.

Αυτή η ιδιότυπη ομηρία του πρωθυπουργού από τον κ. Σαμαρά και την ομάδα του, θα ήταν απλά θλιβερή αν δεν αφορούσε την εξωτερική πολιτική της χώρας, τον διάλογο με την Τουρκία και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις στην πιο δύσκολη στιγμή τους» σχολίαζαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και πρόσθεταν:

«Η στρατηγική της χώρας σε σχέση με την Τουρκία δεν είναι θέμα που αφορά τα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, αλλά τα εθνικά μας συμφέροντα.

Οι παλινωδίες, το κενό στρατηγικής και η διαρκής κυβερνητική κακοφωνία, βλάπτουν σοβαρά την εξωτερική πολιτική της χώρας».

Click4more: Σαμαράς: Οι διερευνητικές επαφές ακυρώνουν κάθε συζήτηση για μέτρα κατά της Τουρκίας

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου αναδεικνύουν ακόμα σημεία της συνέντευξης του Αντώνη Σαμαράς με τα οποία ο πρώην πρωθυπουργός τραβάει τις δικές του κόκκινες γραμμές: αναφέρει ότι η έναρξη των διερευνητικών «ακυρώνει κάθε συζήτηση για κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι η διεθνής κοινότητα δεν “τιμωρεί” μια χώρα που αυτή τυπικά διαπραγματεύεται».

Αντιτίθεται και στην ενδεχόμενη προσφυγή στη Χάγη που έχει προαναγγείλει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας πως με αυτόν τον τρόπο «θα παραιτηθούμε εξ αρχής, μόνοι μας, από όλα όσα προβλέπει υπέρ μας το Διεθνές Δίκαιο».

Μιλώντας για τα τρία μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, προαναγγέλλει ότι όταν αυτά έρθουν στην Βουλή θα τα καταψηφίσει. «Ούτε το πρόβλημα λύθηκε, ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα. Μόνο μια αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα. Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;» αναφέρει με νόημα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις