Τρίτη, 16 Απρ.
21oC Αθήνα

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει το μοντέλο διακυβέρνησης – Το παρασκήνιο της απόφασης

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλάζει το μοντέλο διακυβέρνησης – Το παρασκήνιο της απόφασης

Μετά από 3 και πλέον, χρόνια, ο πρωθυπουργός αλλάζει το μοντέλο διακυβέρνησης, στην τελική ευθεία για τις εκλογές.

Παραμερίζει το επιτελικό σχήμα και επιστρέφει στο πιο συλλογικό μοντέλο διακυβέρνησης που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ

Το Υπουργικό Συμβούλιο πλέον, από τώρα και ως τις εκλογές, θα λειτουργεί πιο πολιτικά και οι υπουργοί θα έχουν πιο ενεργό ρόλο στον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Με άλλα λόγια το Υπουργικό Συμβούλιο ως τον Μάιο – οπότε και τοποθέτησε την προσφυγή στις κάλπες ο Κυριάκος Μητσοτάκης – γίνεται ενός τύπου… “εκλογικό στρατηγείο”.

“Τους επόμενους 9 μήνες μέχρι τις εκλογές, εκτός από τη συζήτηση και την έγκριση των νομοσχεδίων που αφορούν την υλοποίηση του κυβερνητικού έργου, το Υπουργικό Συμβούλιο να λειτουργεί και περισσότερο πολιτικά. Να αποτελέσει δηλαδή ένα πολιτικό κέντρο με ανταλλαγή απόψεων για τα ζητήματα της επικαιρότητας και τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου με τον εκλογικό ορίζοντα του 2023” δήλωσε ο Πρωθυπουργός στους υπουργούς του, μόλις έκλεισαν οι κάμερες.

Το παρασκήνιο

Στην τελική ευθεία για τις κάλπες, είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης επιθυμεί να μην υπάρχουν αρρυθμίες ανάμεσα στο Μέγαρο Μαξίμου και τους υπουργούς, όπως είχαν εμφανιστεί κατά το παρελθόν, ειδικά σε κρίσιμες περιόδους όπως για παράδειγμα αυτή της πανδημίας.

Ταυτόχρονα στέλνει και ένα μήνυμα στους υπουργούς ότι εν όψει της μεγάλης και αμφίρροπης εκλογικής αναμέτρησης, η κυβέρνηση πρέπει να λειτουργήσει ως μία… ομάδα και ως μία καλοκουρδισμένη μηχανή.

Κάποιοι παρατηρούν ότι ίσως, σημαντικό ρόλο στην απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη έπαιξε και η απομάκρυνση του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος ήταν αυτός που, κατά κύριο λόγο, “σήκωνε το βάρος” του συντονισμού του επιτελικού κράτους με τα υπουργεία.

Άλλη μία κίνηση που σηματοδοτεί την αλλαγή στο μοντέλο διακυβέρνησης είναι και το γεγονός ότι ο διάδοχος του κ. Δημητριάδη, Γιάννης Μπρατάκος, ορκίζεται την Παρασκευή υφυπουργός παρά τον Πρωθυπουργό, με τις αρμοδιότητες που προβλέπονται από τον νόμο για τον Γενικό Γραμματέα του Πρωθυπουργού. Έτσι ο ρόλος του θα έχει έναν μεγαλύτερο θεσμικό μανδύα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις