Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

Στο τέλος κερδίζουν πάντα οι Γερμανοί! “Πέρασε” του Σόιμπλε, παραμένει το ΔΝΤ στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα!

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI
ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ EUROKINISSI

– Το ΔΝΤ θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα και σε χρηματοδοτικό επίπεδο!
– Αυτό ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του οργανισμού, Τζέρι Ράις
– Ποιες είναι οι δύο προϋποθέσεις που έχουν τεθεί
– Επιβεβαίωσε τη συνάντηση της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός
– Παρά τα όσα λέγονταν από την ελληνική κυβέρνηση για μη συμμετοχή του ΔΝΤ, φαίνεται πως υπερισχύει ξανά η άποψη του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
– Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών χθες συναντήθηκε με τον Πωλ Τόμσεν του ΔΝΤ…

Tην πρόθεση του ΔΝΤ να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα τόσο σε συμβουλευτικό όσο και σε χρηματοδοτικό επίπεδο μόλις υλοποιηθούν οι δύο προϋποθέσεις (συμφωνία για ελάφρυνση του χρέους και γενναίο μεταρρυθμιστικό πακέτο) που έχει θέσει, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος του Ταμείου, Τζέρι Ράις. Ο ίδιος επιβεβαίωσε ότι έχει ήδη προγραμματιστεί συνάντηση στο Νταβός του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, κάτι το οποίο είχε διαρρεύσει ήδη από χθες.

Το τετ α τετ στο Νταβός δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο

Έτσι, λοιπόν και παρά το ότι από την ελληνική κυβέρνηση εκφραζόταν εδώ και καιρό η άποψη πως δεν θα συμμετάσχει το ΔΝΤ στο νέο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της χώρας, φαίνεται πως για -πολλοστή- φορά “περνάει” του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τυχαίο ή… όχι, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε μόλις χθες με τον Πωλ Τόμσεν, του ΔΝΤ…

Το σκεπτικό

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό, ο Τζέρι Ράις επεσήμανε ότι η μεταρρύθμιση του συστήματος είναι επιβεβλημένη καθώς η δημόσια χρηματοδότηση της κοινωνικής ασφάλισης αγγίζει το 10% του ΑΕΠ, γεγονός που, όπως είπε, θέτει σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα.

Ο κ. Ράις επιβεβαίωσε ότι το ΔΝΤ έχει λάβει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, οι οποίες, προς το παρόν, εξετάζονται. Όπως είπε «δεν έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγησή τους. Θα τις συζητήσουμε με τις ελληνικές αρχές και τους Ευρωπαίους στο πλαίσιο της αξιολόγησης».

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ ανέφερε πως το Ταμείο προσπαθεί να είναι όσο πιο εποικοδομητικό γίνεται στις συζητήσεις για το ελληνικό πρόγραμμα. «Οι συζητήσει είναι παραγωγικές, προχωράνε και εμείς είμαστε δεσμευμένοι να στηρίξουμε την Ελλάδα με όποιο τρόπο μπορούμε», ανέφερε.

Ερωτηθείς για τις πληροφορίες που έφεραν το ΔΝΤ να επιθυμεί να αποχωρήσει από την Ελλάδα και το ελληνικό πρόγραμμα, ο εκπρόσωπος του Ταμείου τις διέψευσε. «Θέλω να ξεκαθαρίσω πως δεν είναι αληθείς. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε την Ελλάδα όχι μόνον τεχνικά αλλά και με χρηματοδότηση από τη στιγμή που εφαρμοστούν ισχυρές διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις και υπάρξει μια σημαντική ελάφρυνση του χρέους», ξεκαθάρισε το στέλεχος του ΔΝΤ.

Φωτό αρχείου / Eurokinissi

Επιβεβαίωση από Τσακαλώτο!

Φωτό αρχείου / Eurokinissi

Παράλληλα, τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο πρόγραμμα διάσωσης έχει αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με όσα δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, στη “Handelsblatt”.

Η συμμετοχή του ΔΝΤ έχει συμφωνηθεί. Αυτή είναι η δέσμευση μας” ανέφερε σε αποκλειστική του συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα.

O κ. Τσακαλώτος σημείωσε πως ο Γερμανός ομόλογος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ και ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, έχουν καταστήσει σαφές ότι ο ρόλος του ΔΝΤ στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας είναι αδιαπραγμάτευτος.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως “δεν εννοούν μόνο σε όρους τεχνικής βοήθειας αλλά ενεργούς συμμετοχής στο οικονομικό πακέτο”.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις

Σχολιάστε