Πολιτική

Στρατιωτικές πηγές διαψεύδουν τη φημολογία για μεταφορά 32 F-16 Block 30 από την Ελλάδα στην Ουκρανία

Την σύγχυση προκάλεσε δημοσίευμα της Le Monde και ιδίως η ερμηνεία που δόθηκε σχετικά με την παράδοση ελληνικών μαχητικών F-16 στην Ουκρανία

Στρατιωτικές πηγές διαψεύδουν κατηγορηματικά τις αναφορές σε ουκρανικά μέσα ενημέρωσης και λογαριασμούς στα social media, ότι η Ελλάδα θα παραδώσει στην Ουκρανία 32 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 30.

Την σύγχυση προκάλεσε σημερινό (17/2/2025) δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας Le Monde και ιδίως η ερμηνεία που δόθηκε σχετικά με την παράδοση των 32 μαχητικών F-16 Block 30 από την Ελλάδα στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το γαλλικό δημοσίευμα, το οποίο αναφέρεται στην εκπαίδευση των Ουκρανών πιλότων από τους δυτικούς συμμάχους, ανάμεσα στις χώρες που θα δώσουν τα μαχητικά τους στην Ουκρανία (Βέλγιο, Ολλανδία, Δανία) φέρεται να είναι και η Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο να δώσει η Ελλάδα τα παλαιότερα F-16 Block 30 στην Ουκρανία έχει διαψευθεί πολλές φορές από το 2024.

Είναι χαρακτηριστικό ότι το δημοσίευμα διαψεύδουν ακόμη και στρατιωτικοί bloggers από την Ουκρανία.

 

Η φημολογία ξεκίνησε να γίνεται εντονότερη όταν ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας είχε πει στις αρχές του 2024 ότι πέρα από τα F-4 Phantom, η Πολεμική Αεροπορία εξετάζει να αποσύρει/πουλήσει και τα F-16 Block 30. Τότε πολλοί έσπευσαν να συνδέσουν αυτήν την απόφαση με πιθανή μεταφορά τους στην Ουκρανία.

Ωστόσο η Πολεμική Αεροπορία έχει αποφασίσει να συνεχίσει την αξιοποίηση των συγκεκριμένων μαχητικών, αναβαθμίζοντάς τα και δίνοντάς τους νέο ρόλο.


Η Ελλάδα φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχει λάβει προσφορές και από άλλες χώρες για να πουλήσει τον συγκεκριμένο τύπο μαχητικών, από χώρες όπως η Κροατία, τα ΗΑΕ και ακόμα και τις ΗΠΑ. Η Πολεμική Αεροπορία, ωστόσο, έχει αποφασίσει να κρατήσει στην «φαρέτρα» της τα Block 30 όσο μπορούν ακόμη να «γράφουν» ώρες πτήσης.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μητσοτάκης: Εγκαινιάζεται το νέο Ελληνικό Ταμείο Καινοτομίας & Υποδομών – Στόχος οι επενδύσεις 1 δισ. σε τεχνολογία και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
To Ελληνικό Ταμείο Καινοτομίας & Υποδομών (HIIF) αποτελεί επενδυτικό βραχίονα του Υπερταμείου, με στόχο να προσελκύσει επενδύσεις
Κυριάκος Μητσοτάκης 4
Ο Ανδρέας Λοβέρδος προσχώρησε στη ΝΔ – «Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη πατριωτικά, μεταρρυθμιστικά, φιλελεύθερα»
«Μακριά από ταμπέλες και δόγματα ενώνουμε τις προσπάθειές μας για μια καλύτερη ζωή των πολιτών και ένα καλύτερο μέλλον για τη χώρα» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την προσχώρηση του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ στη ΝΔ
Ανδρέας Λοβέρδος και Κυριάκος Μητσοτάκης 318
Η Νίκη απομακρύνει τον βουλευτή Νίκο Βρεττό από την εξεταστική για τον ΟΠΕΚΕΠΕ – «Αν διαγραφώ, θα ανεξαρτητοποιηθώ»
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κόμματος, αιτία για την παραπομπή του βουλευτή στην επιτροπή δεοντολογίας ήταν η απόφασή του να υποστηρίξει την πρόταση της ΝΔ για τη θέση του προέδρου της εξεταστικής για τον ΟΠΕΚΕΠΕ
Ο βουλευτής της Νίκης Νίκος Βρεττός 1