Παρασκευή, 29 Μαρ.
15oC Αθήνα

“Στροφή” των ΗΠΑ στα ελληνοτουρκικά και τέλος των ίσων αποστάσεων “βλέπει” η Αθήνα

Πομπέο

Στις κοινές δηλώσεις του Μάικ Πομπέο με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αμέσως μετά την επίσκεψή τους στη βάση της Σούδας, στρέφεται το ενδιαφέρον της ελληνικής πλευράς, αναμένοντας την επιβεβαίωση διά στόματος του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών της στήριξης των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική παραβατικότητα.

Στην κυβέρνηση θεωρούν ούτως ή άλλως πως η σημειολογία της επίσκεψης του Μάικ Πομπέο, αλλά και όσα διημείφθησαν στη Θεσσαλονίκη, κατά την πρώτη μέρα της παραμονής του σε ελληνικό έδαφος, συνιστούν ένα ισχυρό μήνυμα των ΗΠΑ υπέρ των ελληνικών θέσεων. Το ίδιο και η φιλοξενία του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών από τον πρωθυπουργό στην πατρική του κατοικία στα Χανιά, με τους δύο να έχουν μια πρώτη ευκαιρία να συζητήσουν για όλα τα θέματα χθες (28.09.2020) βράδυ, με την άφιξη Πομπέο στην Κρήτη.

Click4more Κυριάκος και Μαρέβα Μητσοτάκη υποδέχθηκαν το ζεύγος Πομπέο με θέα τη Σούδα

Κυβερνητικά στελέχη που μίλησαν στο newsit.gr θεωρούν ούτως ή άλλως ότι η επίσκεψη του επικεφαλής του State Department και οι όροι της αναδεικνύουν τη στροφή της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία αφήνει πίσω της την πολιτική των ίσων αποστάσεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, προς όφελος ασφαλώς της ελληνικής πλευράς. Τα ίδια στελέχη στέκονταν κυρίως στην παραδοχή εκ μέρους της αμερικανικής πλευράς πως το ζήτημα της οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών πρέπει να επιλυθεί ειρηνικά και με οδηγό το Διεθνές Δίκαιο.

Το τελευταίο αποτυπώθηκε στην Κοινή Δήλωση των Υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας και ΗΠΑ, αλλά και σε όσα δήλωσε ο κ. Πομπέο στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έχουμε δει τους Έλληνες να κινούνται προς αυτή την κατεύθυνση προσπαθώντας να το επιτύχουν. Ελπίζουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση θα το δει με τον ίδιο τρόπο», τόνισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του State Department.

Αυτό ακριβώς είναι που υποστηρίζει και η Αθήνα, ιδιαίτερα εν όψει της επανέναρξης των διερευνητικών επαφών με την Άγκυρα, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και της ΑΟΖ – είτε με συμφωνία βάσει του Διεθνούς Δικαίου είτε με προσφυγή στη Χάγη – είναι το μοναδικό ζήτημα που θα μπει στο τραπέζι των συζητήσεων. Αποκλείει έτσι εξαρχής την όποια συζήτηση περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, όπως φαίνεται να θέλει να επιτύχει η Άγκυρα.

Αμυντική συμφωνία

Ιδιαίτερη σημασία ως προς την επίσκεψη Πομπέο έχει, επίσης, το γεγονός ότι, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newsit.gr, αντικείμενο των συζητήσεων και δη σε υψηλό επίπεδο αποτελεί η αναθεώρηση και περαιτέρω ενίσχυση της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-ΗΠΑ που έχει ούτως ή άλλως επικαιροποιηθεί μετά την προηγούμενη επίσκεψη του επικεφαλής του State Department, αλλά και την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Λευκό Οίκο.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η πρόθεση για τη δημιουργία νέου, δεύτερου ναυστάθμου στη Σούδα, όπως αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος. Περισσότερες λεπτομέρειες ως προς την αναβάθμιση της αμυντικής συμφωνίας πιθανότατα θ’ ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό και τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών σήμερα, ενώ υπενθυμίζεται ότι η ήδη ισχύουσα αμυντική συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ προβλέπει τη χρήση βάσεων από τις αμερικανικές Ένοπλες Δυνάμεις εκτός από τη Σούδα στην Αλεξανδρούπολη, τη Λάρισα, το Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και τον Άραξο.

Θεσσαλονίκη και Σούδα

Επιπλέον, η παρουσία του κ. Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και τα όσα συζητήθηκαν και συμφωνήθηκαν σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο λειτουργούν προς την κατεύθυνση της ανάδειξης της πόλης ως αναπτυξιακού κέντρου των Βαλκανίων, όπως αντιστοίχως η Σούδα αναδεικνύεται σε κέντρο των γεωστρατηγικών σχεδιασμών των ΗΠΑ στην ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Στην ατζέντα των συζητήσεων, εξάλλου, περιλαμβάνεται η συνέχιση της συνεργασίας Ελλάδας, ΗΠΑ, Κύπρου και Ισραήλ στον τομέα της ενέργειας και της ασφάλειας, η οποία αποτελεί ένα ακόμη μήνυμα προς την τουρκική πλευρά. Στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ, ο κ. Πομπέο έκανε λόγο για συνέχιση των αμερικανικών επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα, επισημαίνοντας κυρίως το ρόλο των λιμανιών και συγκεκριμένα της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας ως ενεργειακών και αμυντικών κόμβων.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις