Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

Χρήστος Στυλιανίδης και Ευάγγελος Τουρνάς στο Πολιτικής Προστασίας – Το παρασκήνιο των αποφάσεων

Χρήστος Στυλιανίδης και Ευάγγελος Τουρνάς στο Πολιτικής Προστασίας – Το παρασκήνιο των αποφάσεων

Κλείνει σήμερα (06.09.2021) η εκκρεμότητα της σύστασης του νέου υπουργείου Πολιτικής Προστασίας. Σε Χρήστο Στυλιανίδη και Ευάγγελο Τουρνά τα χαρτοφυλάκια υπουργού και υφυπουργού. Έρχεται και η απόδοση ευθυνών στην Πυροσβεστική για τη διαχείριση των καταστροφικών πυρκαγιών.

Στις 11:30 το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ανακοινώνει τις αποφάσεις του πρωθυπουργού για την ηγεσία του νεοσυσταθέντος υπουργείου. Το Σαββατοκύριακο «κλείδωσαν» τα πρόσωπα και εκτός συγκλονιστικού απροόπτου τα ηνία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνουν: ο Κύπριος πρώην Επίτροπος της Ε.Ε. Χρήστος Στυλιανίδης από τη θέση του υπουργού και ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου  Αεροπορίας Ευάγγελος Τουρνάς από τη θέση του υφυπουργού.

Η επιλογή Στυλιανίδη για την «ηλεκτρική καρέκλα» του υπουργού

Ο Χρήστος Στυλιανίδης ως το 2019 ήταν Ευρωπαίος Επίτροπος  αρμόδιος για τη Διαχείριση Κρίσεων και την Ανθρωπιστική Βοήθεια.

Ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος έχει διπλή υπηκοότητα  (Κυπριακή και Ελληνική), διαθέτει μεγάλη και διεθνή εμπειρία… Κατά τη διάρκεια της θητείας του στην Κομισιόν δημιούργησε την ευρωπαϊκή υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, χειρίστηκε προγράμματα ανθρωπιστικής βοήθειας της Ε.Ε. και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στις Βρυξέλλες.

Είναι ένα πρόσωπο το οποίο έχει ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με πρόσωπα και οργανισμούς διεθνώς που ειδικεύονται στους τομείς της κλιματικής αλλαγής και της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Προέρχεται από την κεντροαριστερά, ως φοιτητής υπήρξε μέλος της νεολαίας Ρήγα Φεραίου, στήριξε τον Νίκο Αναστασιάδη για την εκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και έγινε και κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Εκτιμάται ότι θα έχει όλα τα εχέγγυα για να συγκεντρώσει διακομματική αποδοχή.

Χειρούργος οδοντίατρος στο επάγγελμα, το τελευταίο διάστημα είναι και άμισθος σύμβουλος του Έλληνα αντιπροέδρου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά για την θρησκευτική ελευθερία διεθνώς.

Ένας πτέραρχος για τη θέση του υφυπουργού…

Εκτός απροόπτου στο νεοσυσταθέν υπουργείο δημιουργείται και θέση υφυπουργού, την οποία αναμένεται να καταλάβει ο πρώην αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (Γ.Ε.Α.) την περίοδο 2013 – 2015, πτέραρχος Ευάγγελος Τουρνάς, ενώ διετέλεσε και υπαρχηγός του Γ.Ε.ΕΘ.Α. (2011 – 2012).

Όπως έχει γράψει εδώ και ημέρες το Newsit.gr, το Μέγαρο Μαξίμου αναζητούσε πρόσωπο με επιχειρησιακή εμπειρία από τον χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, χώρο από τον οποίο προερχόταν και ο Ευάγγελος Αποστολάκης. ο οποίος προορίζοντας για τη θέση του υπουργού.

Το όνομα του κ. Τουρνά μπήκε νωρίς στο τραπέζι και θα επικουρεί τον υπουργό Πολιτικής Προστασίας στον επιχειρησιακό τομέα της αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών.

Νέα ηγεσία και στην Πυροσβεστική

Εβδομάδα αποφάσεων και για την Πυροσβεστική, η οποία επίσης θα περάσει στην εποπτεία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας.

Πριν την άνοδο του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης το ερχόμενο Σάββατο, ο πρωθυπουργός αναμένεται να έχει προβεί σε απόδοση ευθυνών στην Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη διαχείριση των πρόσφατων πυρκαγιών και να ανακοινώσει και αλλαγές στην ηγεσία του Σώματος.

Παράλληλα η κυβέρνηση δηλώνει έτοιμη να κάνει αλλαγές σε δομές, μεθόδους και μέσα στον τομέα της δασοπυρόσβεσης.

Μέσα στο φθινόπωρο αναμένεται να προκηρύξει 500 θέσεις για «δασοκομάντος» άμεσης δράσης, οι οποίοι θα στελεχώσουν τη νέα Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων που θα αναλάβει καθήκοντα τον Ιανουάριο. Παράλληλα προωθείται και η πρόσληψη 3.500 πυροσβεστών ενώ σχεδιάζεται και η ενίσχυση του στόλου με “τράκτορες” (εναέρια μέσα πρώτης προσβολής των πυρκαγιών) αλλά και drones.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις