Κυριακή, 16 Ιουν.
27oC Αθήνα

Σύγκρουση «κορυφής» στη Βουλή για την ακρίβεια – Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χρεοκοπία χωρίς επιστροφή οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ»

Σύγκρουση «κορυφής» στη Βουλή για την ακρίβεια – Κυριάκος Μητσοτάκης: «Χρεοκοπία χωρίς επιστροφή οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ»
ΦΩΤΟ EUROKINISSI

Με ένα διττό στόχο προσήλθε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, στην προ ημερησίας διατάξεως για την ακρίβεια που προκάλεσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από τη μία να αναδείξει τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης απέναντι στον… «ελέφαντα στο δωμάτιο», όπως χαρακτήρισε αυτή τη «μάστιγα», και από την άλλη να αναδείξει ότι είναι ανεφάρμοστες και τινάζουν στον αέρα τα δημοσιονομικά της χώρας, οι προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Αυτά τα οποία τάζετε στοιχίζουν 45 δισεκατομμύρια ευρώ την τετραετία… Όχι πρόγραμμα Θεσσαλονίκης είναι αυτό..! Δεν έχετε μάθει τίποτα από τα λάθη σας» δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, επικαλούμενος τη σχετική κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι όσα προτείνει οδηγούν σε… «χρεοκοπία χωρίς επιστροφή».

«Θα δώσετε και 13ο και 14ο μισθό; Ε, αφού δεν κάνουμε εκλογές τώρα, λέμε ότι σαχλαμάρα θέλουμε» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, απαριθμώντας και άλλες υποσχέσεις του Στ. Κασσελάκη, όπως η αύξηση των δαπανών για την υγεία κατά επιπλέον 5%.

«Κάθε συνέντευξη του κ. Κασσελάκη μας στοιχίζει 10 δις ευρώ» τόνισε.

Ο Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση και «ένα δύσκολο στοίχημα, το οποίο για να κερδηθεί χρειάζεται και χρόνο και συστηματική προσπάθεια».

Αναφερόμενος στην επιστολή που έστειλε στην Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν για τις αυθαίρετες τιμολογήσεις των πολυεθνικών εταιρειών από χώρα σε χώρα, επετέθη στα κόμματα της αντιπολίτευσης που αντιδρούν στην πρωτοβουλία.

«Είναι οξύμωρο τη μάχη κατά των πολυεθνικών να τη δίνει η κεντροδεξιά παράταξη και εσείς να κάνετε κριτική γιατί τα βάζουμε με πολυεθνικές… Ασκείται κριτική από αριστερά; Εσείς ως αριστερά δεν είστε κατά των μονοπωλίων;» δήλωσε με νόημα.

«Είναι επιεικώς παραπλανητικό το να μιλάμε για «ακρίβεια Μητσοτάκη»… Η Ελλάδα δεν είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια και μία μόνο ματιά στον χάρτη αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι έχουμε να κάνουμε με ένα φαινόμενο το οποίο το αντιμετωπίζουν όλες οι οικονομίες, και η Ευρωπαϊκή και η Αμερικανική» δήλωσε ο Πρωθυπουργός, αποκρούοντας τις αιτιάσεις τις αντιπολίτευσης ότι ο πληθωρισμός δεν είναι εισαγόμενος.

Παράλληλα άφησε αιχμές κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι παραπλανεί τους πολίτες για τη σύγκριση τιμών που κάνει σε Ελλάδα και Ευρώπη σε σχέση με το λάδι και την φέτα, καλώντας τον να συγκρίνει πάντα ίδιο προιόν, ίδια ποσότητα και ίδια συσκευσία.

«Διότι μπορεί μεν, επιτυχημένος επιχειρηματίας να είναι αλλά για λαδέμπορα δεν κάνει» σημείωσε ο Πρωθυπουργός για τον κ. Κασσελάκη.

Ο Κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής έχει δημοσιονομικό κόστος που δεν το αντέχει η χώρα, και εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η μείωση δεν θα περάσει τελικά στους καταναλωτές, όπως και σε άλλες χώρες, αλλά θα χαθεί στους μεσάζοντες κ.α., παρέπεμψε τον ΣΥΡΙΖΑ σε ανάλογη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα όταν ήταν Πρωθυπουργός.

«Πάρτε το στα πρακτικά να θυμάστε τι έλεγε από αυτή ακριβώς τη θέση ο κ. Τσίπρας, ότι «οι μειώσεις στο ΦΠΑ δεν θα περάσουν ποτέ στους καταναλωτές και είναι αναποτελεσματικές». Τσίπρας, ΣΥΡΙΖΑ, με καρέκλα. ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς καρέκλα. Πάρτε τα για να τα θυμηθείτε» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές της Ν.Δ..

Από το βήμα της Βουλής ο Πρωθυπουργός κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι επιλέγει να μετατρέψει τις ευρωεκλογές σε «ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης» και εξαιρώντας το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι από τον πολιτικό του λόγο απουσιάζει η Ευρώπη και οι μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις.

«Αυτό σίγουρα δεν σας καθιστά μια δύναμη αξιόπιστη να διεκδικήσει την επόμενη μέρα στην Ευρώπη αυτά τα οποία αξίζουν οι Έλληνες πολίτες» δήλωσε ο Κ. Μητσοτάκης προτάσσοντας εκ νέου την πολιτική σταθερότητα ως το διακύβευμα της κάλπης.

«ΟΙ Ελληνίδες και οι Έλληνες έχουν και μνήμη και γνώση, συγκρίνουν, ζυγίζουν, αποφασίζουν και μετά ψηφίζουν. Αν σήμερα, λοιπόν, σας απάντησα εγώ, σε δύο εβδομάδες θα σας απαντήσουν εκείνοι» πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός, δηλώνοντας αισιόδοξος για τη «μάχη» της 9ης Ιουνίου.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις