Παρασκευή, 29 Μαρ.
17oC Αθήνα

Συμφωνία με τους θεσμούς για εξωδικαστικό συμβιβασμό, συντάξεις χηρείας και μεταρρυθμίσεις

Συμφωνία με τους θεσμούς για εξωδικαστικό συμβιβασμό, συντάξεις χηρείας και μεταρρυθμίσεις

Ολοκληρώθηκαν οι επαφές της ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών, καθώς η συνάντηση με αντικείμενο τα δημοσιονομικά αναβλήθηκε για την Παρασκευή (27.10.2017). Κατά τις σημερινές επαφές τέθηκαν τα ζητήματα της διοικητικής μεταρρύθμισης, της σύνταξης χηρείας, του εξωδικαστικού συμβιβασμού και των προνοιακών επιδομάτων.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί συμφώνησαν για τα τρία πρώτα ζητήματα, ενώ για αυτό των επιδομάτων το θέμα είναι το ύψος του αναγκαίου κονδυλίου (καθώς συνδέεται ευθέως με τα δημοσιονομικά του 2018) και το εάν τα ποσά θα στοχεύουν στους πολύ οικονομικά αδύναμους ή θα διευρυνθεί η βάση των δικαιούχων.

Τι προβλέπεται για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό

Ελάχιστες λεπτομέρειες απομένουν προκειμένου να διαμορφωθεί το οριστικό κείμενο που αφορά τα κριτήρια υπαγωγής στον εξωδικαστικό μηχανισμό για τους οφειλέτες με χρέη από 20.000 έως 50.000 ευρώ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, συμφωνήθηκε ότι στην αυτοματοποιημένη διαδικασία δεν θα χρειάζεται μελέτη βιωσιμότητας για τις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας, δηλαδή για ομόρρυθμες, ετερόρρυθμες, ΙΚΕ (Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία) και φυσικά πρόσωπα. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις θα «αντιμετωπίζονται» με βάση τα έσοδα-έξοδα, δηλαδή το Ε3 και τα περιουσιακά στοιχεία τους (Ε9), αλλά γι’ αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα προβλέπεται κούρεμα χρέους.

Αντίθετα, υποχρεωμένες να υποβάλουν μελέτη βιωσιμότητας, θα είναι -ανεξαρτήτως ύψους χρεών και πάντα στα επίπεδα 20.000 έως 50.000 ευρώ- οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ’ κατηγορίας, δηλαδή οι ΑΕ και ΕΠΕ.

Ερωτηθείς ο κυβερνητικός αξιωματούχος εάν υπάρχουν τα αναγκαία ποσά, απάντησε «εμείς πιστεύουμε πως θα τα βρούμε».

 “Πράσινο φως” για το κατώτατο όριο στις συντάξεις χηρείας

Όπως αναφέρουν κύκλοι του υπουργείου Εργασίας, οι θεσμοί δέχθηκαν να τεθεί κατώτατο όριο για τις περιπτώσεις με 20ετή ασφάλιση στα 384 ευρώ τον μήνα και 360 ευρώ σε περίπτωση σύνταξης χηρείας με 15 χρόνια ασφάλισης. Μάλιστα, διευκρινίζουν ότι στην περίπτωση που υπάρχουν και τέκνα-δικαιοδόχα μέλη, θα χορηγούνται επιπλέον 384 ευρώ (ή 360 ευρώ) στα τέκνα, ανεξαρτήτως του αριθμού των παιδιών.

Όπως σημείωσε ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στη διαπραγμάτευση, ο ΕΔΟΕΑΠ θα διασωθεί.

Νωρίτερα, ολοκληρώθηκε και η συνάντηση μεταξύ της αναπληρώτριας υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θ. Φωτίου, και των θεσμών. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας, συζητήθηκε η αρχιτεκτονική των επιδομάτων. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν, ωστόσο, ότι οι θεσμοί δεν έχουν ακόμη την τελική εικόνα από το spending review (επισκόπηση δαπανών). Όπως τόνισαν, η συζήτηση έγινε σε θετικό κλίμα και θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις