Τετάρτη, 28 Φεβ.
18oC Αθήνα

Συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου: “Ιερά εξέταση” στο Φανάρι για Γαβρόγλου

Γαβρόγλου Φανάρι

Από… ανάκριση πέρασε στο Φανάρι ο Κώστας Γαβρόγλου για τη συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για τις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας. Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε δυο εβδομάδες που ο υπουργός Παιδείας βρέθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Ο Κώστας Γαβρόγλου έφτασε στο Φανάρι στις 09:00 το πρωί της Τρίτης (27.11.2018) χωρίς να κάνει δηλώσεις. Στις 09:30 και για μιάμιση ώρα ενημέρωνε την Ιερά Σύνοδο του Πατριαρχείου για το “καυτό” θέμα της συμφωνίας μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Παιδείας συναντήθηκε κατ’ ιδίαν με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον οποίο έδωσε όλες τις απαιτούμενες απαντήσεις για τη συμφωνία ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.

Ο Κώστας Γαβρόγλου ενημέρωσε τον Παναγιώτατο και τους Αρχιερείς πιο αναλυτικά για τη δέσμη προτάσεων της κυβέρνησης, στο πλαίσιο της προωθούμενης Συνταγματικής αναθεώρησης αλλά και του διαλόγου που ξεκίνησε πρόσφατα για τις σχέσεις Πολιτείας-Εκκλησίας. Ιδιαιτέρως αναφέρθηκε στην πρόταση για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, τη μεταρρύθμιση του μισθολογικού καθεστώτος του εφημεριακού κλήρου, αλλά και στη διευθέτηση του ζητήματος των αποσπασμένων κληρικών που διακονούν στις ανά τον κόσμο επαρχίες του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Πολλοί συνοδικοί Ιεράρχες απηύθυναν ερωτήσεις στον κ. Γαβρόγλου και ζήτησαν περισσότερες πληροφορίες, όλοι δε με επικεφαλής τον Οικουμενικό Πατριάρχη εξέφρασαν το ζωηρό ενδιαφέρον τους για τα προβλήματα του εφημεριακού κλήρου. Στη συνάντηση παρέστη και ο Μητροπολίτης Αδριανουπόλεως Αμφιλόχιος, Διευθυντής του εν Αθήναις Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Τις προτάσεις της Ελληνικής Κυβέρνησης, σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εκδόθηκε από το Φανάρι, ύστερα και από τη νεότερη ενημέρωση από τον Υπουργό Παιδείας, θα τις μελετήσει προσεκτικά η Αγία και Ιερά Σύνοδος και θα εκφράσει την θέση της καταλλήλως.

Μετά το τέλος της επίσκεψής του στο Φανάρι, ο Κώστας Γαβρόγλου δήλωσε αισιόδοξος. «Φεύγω πολύ αισιόδοξος, υπήρξε πολύ γόνιμη συζήτηση» δήλωσε ο υπουργός Παιδείας. Σημείωσε δε ότι «αρχίζουμε να συζητάμε πια επί της ουσίας. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, όπως πάντα, έθεσε τα ζητήματα που πρέπει να δούμε και εμείς, όπως είναι το θέμα των ιερέων στις μητροπόλεις του Οικουμενικού Θρόνου στον υπόλοιπο κόσμο. Είναι κάτι που ξέρουμε ότι θα το λύσουμε και δεσμευόμαστε ότι θα το λύσουμε. Όπως και άλλα. Είναι σίγουρο ότι θα συνεχίσουμε την συζήτηση γιατί το κλίμα που υπήρξε ήταν πραγματικά, όχι μόνο δημιουργικό, αλλά ένα κλίμα πολύ αισιόδοξο».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις