Πολιτική

Συναγερμός σε Στρατό, ΕΥΠ, ΕΛ.ΑΣ. για Τούρκους που περνούν τα σύνορα και ζητούν άσυλο – 10 άτομα έφτασαν στη Ρόδο

- Με φουσκωτό έφτασαν δυο οικογένειες στον Αρχάγγελο Ρόδου
- Σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης για το θέμα των Τούρκων
- Φόβοι για κύμα από Τουρκία λόγω των διώξεων του Ερντογάν

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Θα μπορούσε να είναι ένα τυχαίο περιστατικό, αλλά υπάρχουν φόβοι πως δεν είναι. Το αντίθετο μάλιστα.

Η άφιξη 10 Τούρκων πολιτών με φουσκωτό στο Νησί της Ρόδου σήμανε κόκκινο συναγερμό στις δυνάμεις ασφαλείας σε όλη τη γραμμή από τον Έβρο ως το Καστελόριζο.
Ξημερώματα Τρίτης, στις 06:00 το πρωί, ένα φουσκωτό που εμφανίστηκε στα ανοιχτά του Αρχάγγελου της Ρόδου κινητοποίησε το Λιμενικό. Οι άνδρες του Λιμενικού ωστόσο γρήγορα διαπίστωσαν ότι τα 10 άτομα που επέβαιναν είχαν μια ιδιαιτερότητα. Δεν ήταν πρόσφυγες οι οικονομικοί μετανάστες.
Στο φουσκωτό επέβαιναν δυο ζευγάρια με τα παιδιά τους, συνολικά τέσσερις ενήλικες και έξι παιδιά, όλοι Τούρκοι πολίτες.
Κατά την ανάκριση οι δυο άνδρες δήλωσαν ιδιωτικοί υπάλληλοι και αμέσως μετά δήλωσαν ότι ζητούν από την Ελλάδα πολιτικό άσυλο λόγω των διώξεων στην Τουρκία.
Αμέσως σήμανε συναγερμός. Το Λιμενικό ειδοποίησε την ΕΛ.ΑΣ. αλλά και την ΕΥΠ.


Το ζήτημα είναι εξαιρετικά λεπτό καθώς η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα, πλην της Βουλγαρίας, που είναι μέλος της Ε.Ε. και βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής και οι Τούρκοι που θεωρούν ότι διώκονται πιστεύουν ότι μπορούν εύκολα να διαβούν τα σύνορα.
Μάλιστα την προηγούμενη εβδομάδα έγινε ειδική σύσκεψη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης ειδικά για το θέμα των αιτούντων άσυλο από την Τουρκία.
Το ζήτημα δεν αφορά μόνο στρατιωτικούς, όπως τους 8 που επέβαιναν στο ελικόπτερο και έφτασαν στην Ελλάδα μερικές ώρες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, αλλά πιθανότατα χιλιάδες πολίτες που αντιμετωπίζουν διώξεις στην Τουρκία από το καθεστώς Ερντογάν.
Οι Τούρκοι πολίτες γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα όπως και στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε. υπάρχουν συγκεκριμένες διαδικασίες ασύλου και είναι αυξημένες οι πιθανότητές τους να ξεφύγουν από τις διώξεις του καθεστώτος που συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.
Το ζήτημα όμως, όπως αποδείχθηκε, είναι ζήτημα αιχμής για την Τουρκική διπλωματία, το θέμα του ασύλου των 8 Τούρκων στρατιωτικών ήταν από τα πρώτα που έθεσε ο Ταγίπ Ερντογάν στην συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα δείχνοντας με τον τρόπο αυτό ότι η Τουρκία θα ασκήσει όλη την πίεση που μπορεί.
Την ώρα που οι προσφυγικές ροές αυξάνονται, ανάλογα με τα συμφέροντα της Τουρκίας, η ελληνική πλευρά δεν θέλει σε καμία περίπτωση να περνούν τα σύνορα και Τούρκοι πολίτες που θα αυξήσουν τη διπλωματική πίεση από την Τουρκία…

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Ο Μαρκο Ρούμπιο στην Αθήνα: Η ατζέντα, η ιστορική ομιλία με φόντο την Ακρόπολη και οι συμφωνίες
Σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, η επίσκεψη αποσκοπεί στην περαιτέρω εμβάθυνση της διμερούς συνεργασίας σε βασικές προτεραιότητες της αμερικανικής κυβέρνησης, μεταξύ των οποίων η αμυντική συνεργασία, η περιφερειακή ασφάλεια και η ενεργειακή ασφάλεια
Mark Schiefelbein
41
Στην Αθήνα ο Μάρκο Ρούμπιο - Η θερμή αγκαλιά με τον Γεραπετρίτη και το πρόγραμμα της επίσκεψης
Την Τετάρτη (7/10/26) θα συναντηθεί με τον Γιώργο Γεραπετρίτη ενώ αργότερα, θα τον δεχθεί στο Μέγαρο Μαξίμου ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ αναμένεται να εκφωνήσει ομιλία στην Πνύκα
Ο Μάρκο Ρούμπιο στην Αθήνα – Η θερμή αγκαλιά με τον Γεραπετρίτη και το πρόγραμμα της επίσκεψης
30
Τσίπρας : Αν δεν υπήρχε η ΕΛ.Α.Σ. ο Μητσοτάκης θα είχε έναν εύκολο περίπατο
«Ο δικός μας ο στόχος πρέπει να είναι να νικήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Συνεδρίαση των Συντονιστικών Επιτροπών Αττικής
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ
11