Πολιτική

Συνάντηση Κοτζιά με Νίμιτς – Ντιμιτρόφ στη Βιέννη

Αιφνιδιαστικές συναντήσεις του Νίκου Κοτζιά με τον Σκοπιανό ομόλογό του, αλλά και τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων.
Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

Συνάντηση με τον ειδικό διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς, θα έχει την Τρίτη, 13.02.2018 στη Βιέννη ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς. Η συνάντηση αυτή θα γίνει από κοινού με τον ομόλογό του της πΓΔΜ Νικόλα Ντιμιτρόφ.

Φυσικά αυτά τα “ραντεβού” γίνονται στο πλαίσιο των τακτικών συναντήσεων τις οποίες έχει ήδη αναγγείλει, ως μέρος της διαπραγματευτικής διαδικασίας για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, ο κ. Νίμιτς.

Ωστόσο, ο κ. Κοτζιάς συναντήθηκε ήδη απόψε στην αυστριακή πρωτεύουσα με τον ομόλογό του Ν. Ντιμιτρόφ. Και μιλάμε για αιφνιδιαστικές συναντήσες, διότι είχαν μεν προγραμματιστεί στην αυστριακή πρωτεύουσα, όμως σε μεταγενέστερο στάδιο.

Όλα αυτά ενώ λίγες ώρες νωρίτερα, ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο Σκοπιανό κατά την διάρκεια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Τσίπρας για Σκοπιανό: Θα το κλείσουμε με πατριωτική ευθύνη

Συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός είχε τονίσει: «Με βάση το ίδιο σκεπτικό, την αποκατάσταση στρεβλώσεων του παρελθόντος, πορευόμαστε και στο μεγάλο εθνικό θέμα της διαπραγμάτευσης για την ονομασία της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Δεν θέλω να επανέλθω σε πράγματα και θέσεις γνωστές. Έχουμε αναλάβει μια μεγάλη ευθύνη. Να κλείσουμε ένα κεφάλαιο που κόστισε στη χώρα οικονομικά, διπλωματικά και πολιτικά. Να το κλείσουμε με αξιοπρέπεια και πατριωτική ευθύνη. Και κυρίως να αποτρέψουμε τα χειρότερα για τη χώρα. Πριν μια βδομάδα είχαμε ένα μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Ορισμένοι είπαν η κυβέρνηση αγνοεί τους διαδηλωτές. Δεν είναι αλήθεια, δεν αγνοούμε κανέναν έλληνα πολίτη που εκφράζει τη γνώμη του ελεύθερα.Όμως πιο είναι το μήνυμα της διαδήλωσης; Είναι η ελληνικότητα της ιστορίας της Μακεδονίας και του Μεγάλου Αλεξάνδρου και της κληρονομιάς του; Αν είναι αυτό κρούουν πόρτες ανοιχτές», είπε ο κ. Τσίπρας.

[read4more]

Και συνέχισε: «Είναι το μήνυμα να μην επιδιώξουμε λύση στο πρόβλημα; Αν είναι αυτό είναι λάθος, είναι σε βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.Ή μήπως είναι το μήνυμα, όπως είπαν και πολύ εκ των ομιλητών, μη δώσετε το όνομα Μακεδονία; Αν αυτό είναι το αίτημα δεν είναι να κρίνουμε αν είναι λάθος ή σωστό γιατί είναι εκτός πλαισίου πραγματικότητας Και αυτό γιατί αυτή η κυβέρνηση και κάθε άλλη μετά το 92, δεν αντιμετωπίζει τέτοιο δίλλημα, να δώσει κανένα όνομα. Πολύ απλά γιατί το όνομα Μακεδονία η Ελλάδα, καλώς η κακώς το έχει αποδεχτεί εδω και πολλά χρόνια. Το αποδέχτηκε ως όνομα της αυτόνομης δημοκρατίας της ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας.

Το αποδέχτηκε με την αποδοχή της ονομασίας τους ανεξάρτητου κράτους μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, το 92, αποδεχόμενη τη προσωρινή ονομασία ΠΓΔΜ. Άρα αυτό που καλείται μέσα απο μια διαπραγμάτευση η χώρα δεν είναι να δώσει αλλά να πάρει. Να πείσει τους γείτονες να σταματήσουν να χρησιμοποιούν τον όρο Μακεδονία δίχως προσδιορισμό που θα καθιστά σαφές ότι δεν έχει σχέση ούτε γεωγραφική ούτε ιστορική με την Ελληνική Μακεδονία.

Να τους πείσει να δώσουν πίσω κλεμμένα ιστορικά σύμβολά και ονόματα. Να σταματήσουν τις αλυτρωτικές αναφορές. Η διαπραγμάτευση δε θα είναι ευκολή. Αλλά είναι ο  μόνος δρόμος. Έχουμε κάνει ήδη πολλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση και είναι κρίμα που η εθνική γραμμή της χώρας έτσι όπως είναι ξεκάθαρη απο την ενδιάμεση συμφωνία και μετά και όπως διατυπώθηκε και στο Βουκουρέστι και στη Βουλή απο τότε κυβερνήσεις της ΝΔ, δεν υποστηρίζεται από τον κύριο Μητσοτάκη. Που για άλλη μια φορά εμφανίστηκε κατώτερος της περίστασης. Και άλλαξε την πάγια πολιτική θέση τη δική του αλλά και του κόμματος του συρόμενος από τους ακροδεξιούς συνοδοιπόρους του. Γιατί άραγε»;

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Άνω κάτω το ΠΑΣΟΚ: Πώς μια δήλωση του Απόστολου Πάνα άνοιξε ξανά τη συζήτηση για τον Τσίπρα
Στην Χαριλάου Τρικούπη ήχησε αμέσως «συναγερμός», με κορυφαία στελέχη να επικοινωνούν με τον Απόστολο Πάνα προκειμένου να αντιληφθούν το μέγεθος της ζημιάς για να προσπαθήσουν να την «μαζέψουν»
ΠΑΣΟΚ, γραφεία
Παύλος Μαρινάκης για Ηλία Κασιδιάρη: Δίνεται η δυνατότητα στον Άρειο Πάγο να εγκρίνει ή να απορρίψει κάποιον που κατεβάζει κόμμα
«Υπάρχει κόσμος που ακούει τις απόψεις ενός ανθρώπου που εξέφραζε ιδέες ναζιστικές, οφείλουμε να εξηγούμε ότι τα πολιτικά άκρα δεν έλυσαν κανένα πρόβλημα», επισημαίνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος
Παύλος Μαρινάκης
6
Μητσοτάκης στον Κεραμεικό: «Εδώ ξανασυναντιόμαστε με τη Δημοκρατία που 2.500 χρόνια μετά εξακολουθεί να αντέχει»
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη την ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι διατίθενται 350 εκατομμύρια ευρώ για περισσότερα από 100 διαφορετικά έργα
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια για τα έργα αναβάθμισης των υποδομών στον αρχαιολογικό χώρο του Κεραμεικού
41
Σπύρος Χαλβατζής: Το τελευταίο «αντίο» στο ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ – Ποιοι έδωσαν το «παρών»
Στο προαύλιο του ΣΦΕΑ για το ύστατο «χαίρε» στον πρώην γραμματέα της ΚΝΕ και βουλευτή του ΚΚΕ - Κουτσούμπας, πολιτικοί και σύντροφοι στην τελετή - Με την κόκκινη σημαία και τον «Ριζοσπάστη» το φέρετρό του
Σπύρος Χαλβατζής, ΚΚΕ, πολιτική κηδεία
Το ΠΑΣΟΚ απαντά στον Μαρινάκη για το «δορυφόρος του Τσίπρα»: «Προσωπικές απόψεις οι δηλώσεις Πάνα» – «Ο πνιγμένος από τα μαλλιά του πιάνεται»
Η Χαριλάου Τρικούπη επιστρέφει τα πυρά στον κυβερνητικό εκπρόσωπο και τον χαρακτηρίζει «λαγό» της κυβερνητικής ατζέντας για το επίδομα ανεργίας
Παύλος Μαρινάκης