Πολιτική

Συνάντηση Κοτζιά – Πομπέο: Τα εύσημα στην Ελλάδα και η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών

Η οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας, η Τουρκία και η κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών απασχόλησαν τον Νίκο Κοτζιά και τον Αμερικανό ομόλογό του, Μάικ Πομπέο, κατά τη συνάντησή τους στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεν, η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό και φιλικό κλίμα, εστιάζοντας σε όλο το φάσμα του στρατηγικού διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ. Επιπλέον, συζητήθηκαν ιδιαίτερα λεπτομερώς οι τομείς της ασφάλειας, της ενέργειας και της τεχνολογίας. Ειδικότερα, για το θέμα της ενέργειας συζητήθηκαν οι προοπτικές που διανοίγονται λόγω της εξεύρεσης κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και πως αυτές θα συμβάλουν στην ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της περιοχής.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Κοτζιάς υπογράμμισε την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και αναφέρθηκε αναλυτικά στην παραβατικότητα της Τουρκίας, δίνοντας μάλιστα ιδιαίτερη έμφαση στα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Νομίζω ότι η σχέση των δύο κρατών βρίσκεται σε θετική πορεία. Υπογράμμισα την ανάγκη να διασφαλιστεί η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή και αναφέρθηκα και αναλυτικότερα στην συμπεριφορά της Τουρκίας και στην ανάγκη στήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, στα δικαιώματα που έχει διεθνώς και ότι η Κύπρος δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται απλώς ως ένα πρόβλημα σε εισαγωγικά του ΟΗΕ, αλλά ως ένα κυρίαρχο κράτος με συγκεκριμένους ρόλους και δυνατότητες στην περιοχή», δήλωσε στους δημοσιογράφους.

Ο κ. Πομπέο άκουσε με προσοχή την ανάλυση του Έλληνα υπουργού, ο οποίος διαπίστωσε ότι η αμερικανική πλευρά διακατέχεται από έναν σκεπτικισμό για την πολιτική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Μάλιστα ο κ. Κοτζιάς ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στο θέμα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που εξακολουθούν να κρατούνται στις φυλακές της γειτονικής χώρας.
«Είναι και εκείνοι σκεπτικοί (για την Τουρκία). Ερωτηθήκαμε και είπαμε ότι είναι απαράδεκτο ένα κράτος μέλος του ΝΑΤΟ να κρατάει δύο αξιωματικούς του ελληνικού στρατού, αλλά όπως ξέρετε η Τουρκία κρατάει στις φυλακές σειρά και σειρά από πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής».

Το Σκοπιανό

Παρόλο που το Σκοπιανό δεν συζητήθηκε στο τετ α τετ των δύο ανδρών, ο κ. Κοτζιάς είπε πως το συγκεκριμένο θέμα απασχόλησε τις δύο συναντήσεις που προηγήθηκαν με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γουές Μίτσελ, τονίζοντας παράλληλα πως δεν ασκείται καμία πίεση στη Ελλάδα, καθώς η χώρα μας διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων.

«Όπως είναι φανερό στο ονοματολογικό εμείς υποστηρίζουμε την ανάγκη να υιοθετήσουμε μια από τις ονομασίες που έχει προτείνει ο κ. Νίμιτς και να προχωρήσουμε στην υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου φιλικής συνεργασίας στο μέλλον με αυτή την χώρα με το νέο της όνομα. Κανένας δεν μας προτρέπει για τίποτα διότι η Ελλάδα έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων σε αυτό το θέμα και όλοι παρακολουθούν με θετικό τρόπο πως μια χώρα με ενεργή εξωτερική πολιτική προωθεί τις λύσεις».

Η ανακοίνωση της εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ελλάδας, αποφάσισαν οι υπουργοί Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο και Νίκος Κοτζιάς, στη διάρκεια συνάντησής τους, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με την ανακοίνωση της εκπροσώπου Χέδερ Νάουερτ.
Όπως ανέφερε: “Ο υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, συναντήθηκε σήμερα με τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Νίκο Κοτζιά, στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ο υπουργός Πομπέο και ο Υπουργός Εξωτερικών Κοτζιάς συζήτησαν την άριστη κατάσταση των διμερών σχέσεων και συμφώνησαν να καθιερώσουν έναν Στρατηγικό Διάλογο ΗΠΑ-Ελλάδας σε βασικούς τομείς συνεργασίας. Ο Υπουργός επαίνεσε την Ελλάδα για τον ηγετικό της ρόλο στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.
Ο υπουργός προσέφερε, επίσης, συνεχή στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και υπογράμμισε τη σημασία που αποδίδουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στο ρόλο τους ως τιμώμενη χώρα στη Διεθνή Έκθεση 2018 Θεσσαλονίκης. Οι δύο συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επικοινωνία για αυτά και άλλα διμερή, περιφερειακά και παγκόσμια ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος και να συνεργαστούν στενά το επόμενο διάστημα για να εξασφαλίσουν τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου”.

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Newsit Blogs
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Παύλος Μαρινάκης: «Όποιος φοιτητής συμμετέχει σε επιθέσεις όπως αυτή στη Νομική να διαγράφεται»
Επιτέθηκε στην Αριστερά και Κεντροαριστερά υποστηρίζοντας ότι «στήριζαν ανοιχτά τις νοσηρές μειοψηφίες φοιτητών και μη φοιτητών που "μόλυναν" με παραβατικότητα τα ελληνικά πανεπιστήμια»
Ο Παύλος Μαρινάκης 14
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ανακαινισμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις της Παιανίας: Το δώρο των μικρών αθλητών της ξιφασκίας και η συνάντηση με τον Νάσο Γκαβέλα
«Η υποστήριξη του αθλητισμού αποτελεί επένδυση σε αθλητικές υποδομές με μεθοδικότητα και με παρεμβάσεις σε όλη τη χώρα»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης περιεργάζεται το ξίφος μικρού αθλητή 5
«Καμπανάκι» Χάρη Δούκα μετά το μπλακ άουτ στην Ισπανία: «Η κατανάλωση ενέργειας στην Αθήνα τριπλασιάζεται λόγω τουριστικής κίνησης»
Με μια επιστολή ο Χάρης Δούκας ζητά να ενημερωθεί σχετικά με τον προγραμματισμό σας για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών της φετινής θερινής περιόδου
Ο Χάρης Δούκας 1
Φόβοι στη ΝΔ πως η υπόθεση Καραμανλή μπορεί να «τορπιλίσει» την ανοδική πορεία στις δημοσκοπήσεις
Μέλη της «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας επισημαίνουν ότι οι πολιτικοί χειρισμοί για τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή, μετά τη δικογραφία που έφτασε στη Βουλή, απαιτείται να είναι προσεκτικοί
Τα γραφεία της Νέας Δημοκρατίας
Κικίλιας: Καμία αύξηση στα ακτοπλοϊκά το καλοκαίρι – Δείτε παραδείγματα με τιμές μετά τη μείωση των λιμενικών τελών
«Στηρίζουμε την ελληνική οικογένεια, για τη δυνατότητα που δεν είναι πολυτέλεια» γράφει ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σε ανάρτησή του
Στιγμιότυπο από το λιμάνι του Πειραιά 4