Παρασκευή, 19 Απρ.
19oC Αθήνα

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά σήμερα, οι επιδιώξεις της Αθήνας

Συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν με επίκεντρο τα ελληνοτουρκικά σήμερα, οι επιδιώξεις της Αθήνας

Η σημερινή (20.02.2023) επίσκεψη στην Ελλάδα του επικεφαλής της αμερικανικής Διπλωματίας, Άντονι Μπλίνκεν, γίνεται σε ένα μομέντουμ κατά το οποίο οι σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας βρίσκονται σε μια φάση… «εκτόνωσης» της έντασης, με την Τουρκία έχει ρίξει όλο το βάρος της στην αντιμετώπιση των συνεπειών του καταστροφικού σεισμού.

Η Τουρκία σε αυτή τη χρονική στιγμή είναι ο αδύναμος παίχτης στην περιοχή, που χρειάζεται τη στήριξη της διεθνούς κοινότητας για να ορθοποδήσει μετά τη βιβλική καταστροφή που υπέστη από τον καταστροφικό σεισμό στα νότια σύνορα της. Η κατάσταση αυτή, αλλάζει εν πολλοίς τον χαρακτήρα της επίσκεψης του Άντονι Μπλίνκεν στις δυο χώρες, όπως εκτιμούν διπλωματικοί παράγοντες.

«Στο καλύτερο σημείο τους οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ»

Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών θα επισφραγίσει την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενός από τους πλέον αξιόπιστους εταίρους των ΗΠΑ σε γεωστρατηγικό επίπεδο, είναι η θέση της ελληνικής Διπλωματίας, η οποία τονίζει ότι οι σχέσεις των δυο χωρών «βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους». 

Θα κομίσει νέα για τα… εκλογικά σχέδια του Ερντογάν ο Α. Μπλίνκεν;

Η Αθήνα χαρακτηρίζει ως θετικό το γεγονός ότι ο Μπλίνκεν έρχεται στην Ελλάδα μετά την Τουρκία, καθώς εκτιμά ότι θα έχει οπωσδήποτε μιαν εικόνα για τις προθέσεις του Ερντογάν σε σχέση με την μετάθεση ή όχι των εκλογών στη γειτονική χώρα.

Μια απόφαση που δεν ενδιαφέρει μόνο την Ελλάδα αλλά και την Ουάσινγκτον, δεδομένων των «ναρκών» που βάζει ο Τούρκος πρόεδρος στην ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ – ζήτημα που οι ΗΠΑ επιθυμούν να λυθεί το συντομότερο.

Η ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη – Μπλίνκεν

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ φτάνει το απόγευμα στην Αθήνα και στις 19:30 θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Τα ελληνοτουρκικά είναι στις πρώτες θέσεις της Ελληνικής ατζέντας, όπως και οι αμυντικές συνεργασίες αλλά και η ενεργειακή ασφάλεια, με την Ελλάδα να έχει κυρίαρχο ρόλο στην ενεργειακή σκακιέρα της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Και φυσικά η ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στην Βορειοατλαντική Συμμαχία, την οποία η Ελλάδα στηρίζει από την πρώτη στιγμή.

Ξεκινά ο νέος Στρατηγικός Διάλογος Ελλάδας – ΗΠΑ

Σημαντικά σημεία της επίσκεψης Μπλίνκεν, είναι η έναρξη την 4ου γύρου Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας – ΗΠΑ, την Τρίτη, παρουσία των Αμερικανού και του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια., αλλά και η συζήτηση για το επικαιροποιημένο Πρωτόκολλο της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA), με την Αλεξανδρούπολη να είναι σημείο-κλειδί.

Τα βήματα για διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας

Η Αμερικανική πλευρά έχει σαφή εικόνα των βημάτων που πρέπει να υπάρξουν για να οδηγήσουν σε έναν ουσιαστικό διάλογο Ελλάδας – Τουρκίας, επισημαίνουν διπλωματικοί παράγοντες. «Η Άγκυρα πρέπει να δείξει αληθινή διάθεση: να προηγηθούν στρατιωτικά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης (Μ.Ο.Ε.), να ακολουθήσουν οι διερευνητικές επαφές και τελευταίο βήμα θα είναι ο πολιτικός διάλογος», επισημαίνει η ίδια πηγή.

Τι απαντά η Αθήνα στο κάλεσμα Τσαβούσογλου για τις «ομαλές σχέσεις»

Άμεση ήταν το Σάββατο η απάντηση της Αθήνας στη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι η Άγκυρα επιθυμεί την ομαλοποίηση των διμερών σχέσεων και την επίλυση… κάποιων διαφορών.

Οι μόνες διαφορές προς συζήτηση είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ, ήταν η ξεκάθαρη απάντηση της Αθήνας, μέσω διπλωματικών πηγών, οι οποίες τόνιζαν ότι «κάθε κίνηση που οδηγεί προς την ομαλοποίηση των σχέσεων μας με την Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη και η Ελλάδα είναι πρόθυμη να ανταποκριθεί». 

Δείπνο προς τιμήν του Α. Μπλίνκεν.

Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Μπλίνκεν, πρωθυπουργός θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του υψηλού προσκεκλημένου, στο οποίο θα συμμετέχουν και οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας κ.κ. Δένδιας και Παναγιωτόπουλος.

Προτεραιότητα της Αμερικανικής διπλωματίας ο πόλεμος στην Ουκρανία 

Τέλος, δεδομένου του γεγονότος ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο αλλά και λόγω των εντάσεων με την Τουρκία που είχαν προηγηθεί, εκτιμάται ότι δεν πρόκειται να ζητηθεί από την αμερικανική πλευρά αίτημα για αποστολή περαιτέρω ελληνικής βοήθειας στην Ουκρανία.

Η Ουκρανία αποτελεί βασικό θέμα στην ατζέντα των επαφών του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην τριήμερη περιοδεία του σε Γερμανία, Τουρκία και Ελλάδα.

Αύριο, ο Α. Μπλίνκεν θα έχει συνάντηση και με τον αρχηγό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις