Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Συνάντηση Παυλόπουλου με το Οικονομικό επιμελητήριο – “Πρέπει να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία” [pics]

Συνάντηση Παυλόπουλου με το Οικονομικό επιμελητήριο – “Πρέπει να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία” [pics]

Τα τρέχοντα θέματα της οικονομίας συζήτησαν τα μέλη του προεδρείου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, κατά τη συνάντηση που είχαν σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο.

Η συζήτηση, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, επικεντρώθηκε στην επόμενη μέρα μετά το τρίτο μνημόνιο, για την οποία ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κόλλιας, είπε ότι πρέπει να διασφαλιστεί ο χαμηλότερος βαθμός εποπτείας για τη χώρα, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα εκτραπούμε ξανά στο δημοσιονομικό σκέλος. Απαραίτητο συστατικό για να διασφαλιστεί η ομαλή έξοδος στις αγορές είναι – σύμφωνα με τον κ. Κόλλια – και η συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους, που και αυτή προϋποθέτει την εφαρμογή των συμφωνηθέντων, αλλά και δέσμευση των δανειστών.

Προστασία της πρώτης κατοικίας

Σχετικά με τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, επισημάνθηκε η ανάγκη διασφάλισης της προστασίας της πρώτης κατοικίας, όχι για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, αλλά μόνο για όσους αποδεδειγμένα βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής των υποχρεώσεών τους. Πάγια θέση του επιμελητηρίου είναι και η παροχή της δυνατότητας στο δανειολήπτη να εξαγοράσει το δάνειό του στην τιμή, που έχει προσφερθεί στο fund.

Για το νέο παραγωγικό μοντέλο, επισημάνθηκε από το επιμελητήριο ότι θα πρέπει να διαμορφωθούν οι συνθήκες εκείνες, που να διευκολύνουν τις επενδύσεις. Όπως είπε ο κ. Κόλλιας, απαιτείται η συμφωνία σε ένα φορολογικό σύστημα με χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, που θα παραμείνει σταθερό για εύλογο χρονικό διάστημα, αλλά και οι κινήσεις εκείνες, που θα απλοποιήσουν την αδειοδότηση επιχειρήσεων, θα μειώσουν τη γραφειοκρατία και θα αυξήσουν την ταχύτητα απονομής της δικαιοσύνης. Στην ίδια κατεύθυνση πρέπει να κινηθεί και το σύστημα υπολογισμού των ασφαλιστικών εισφορών.

Τέλος, εκφράστηκαν ενδοιασμοί για την κατεύθυνση που κινείται το εκπαιδευτικό σύστημα, και συγκεκριμένα για την διαρκή υποβάθμιση της διδασκαλίας των οικονομικών μαθημάτων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως εκτιμά το επιμελητήριο. Το επιμελητήριο έχει προτείνει στα αρμόδια υπουργεία, την ενίσχυση του ρόλου των οικονομικών μαθημάτων στα προγράμματα διδασκαλίας των γυμνασίων και λυκείων της χώρας.

Υπενθυμίζεται ότι το ΟΕΕ αποτελεί άτυπο οικονομικό σύμβουλο της Προεδρίας της Δημοκρατίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις