Τρίτη, 16 Απρ.
20oC Αθήνα

Συνέδριο ΝΔ – Κικίλιας: «Παρακαλώ για σεβασμό, φροντίδα και υγιείς σχέσεις εργασίας στους ανθρώπους του τουρισμού»

Συνέδριο ΝΔ – Κικίλιας: «Παρακαλώ για σεβασμό, φροντίδα και υγιείς σχέσεις εργασίας στους ανθρώπους του τουρισμού»
Φωτογραφία Intime

Με αναφορά στο έργο του ως υπουργός Υγείας, ο νυν υπουργός Τουρισμού, Βασίλης Κικίλιας, ξεκίνησε την ομιλία του στο 14ο Τακτικό Συνέδριο της ΝΔ, λέγοντας «ένα μεγάλο ευχαριστώ» τόσο στον Κυριάκο Μητσοτάκη όσο και στους εργαζόμενους του ΕΣΥ, που πίστεψαν ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει στην πανδημία.

Μιλώντας στο 14ο Συνέδριο της ΝΔ, ο Βασίλης Κικίλιας τόνισε ότι «όταν προέκυψε αυτή η παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας- και έλεγαν ότι θα γίνουμε Ιταλία, θα γίνουμε Μπέργκαμο, ότι θα καταρρεύσουμε, ότι δεν θα μείνει τίποτα όρθιο τίποτα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας- εάν η γενική αντίληψη δεν ήταν ότι αυτοί οι οποίοι εργάζονται και παλεύουν στο ΕΣΥ, αξίζουν την αγάπη μας, το σεβασμό μας και τη φροντίδα μας, ότι αυτή η χώρα μπορεί να αντεπεξέλθει και να πείσει από τον πρώτο- τον Πρωθυπουργό της- μέχρι τον τελευταίο- έναν τραυματιοφορέα ή μία καθαρίστρια ή μία τραπεζοκόμο- ότι αξίζει να τη σέβονται, ότι αξίζει να την τιμούν και ότι αξίζει να rebrandαριστεί στο εξωτερικό ως φωτεινό παράδειγμα προς μίμηση και όχι προς αποφυγή».

Πρόσθεσε ότι «οφείλω, να το κάνω αυτό, καίτοι πλέον σε άλλο χαρτοφυλάκιο, να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, πρώτον στον Πρωθυπουργό της χώρας που πίστεψε ότι η Ελλάδα θα τα καταφέρει και θα αντέξει και τότε που έκλεισε η οικονομία νωρίς, προκειμένου να ενισχυθεί το ΕΣΥ, να στηριχθεί και να γλιτώσουμε δεκάδες χιλιάδες ζωές. Και δεύτερον και κυριότερο, σε αυτούς τους ανθρώπους με τους οποίους κάναμε μαζί μια διαδρομή την οποία δεν πρόκειται να ξεχάσω ποτέ. Τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους τραυματιοφορείς, τους ανθρώπους του ΕΚΑΒ, τις καθαρίστριες, τους τραπεζοκόμους, τους διοικητές, τους διοικητικούς, όλους αυτούς τους ανθρώπους που δώσαμε μαζί αυτή τη μάχη- ένα μεγάλο κομμάτι αυτών των ανθρώπων είναι Νέα Δημοκρατία και Νεοδημοκράτες και αν άλλοι πολλοί δεν ήταν και ενδεχομένως έγιναν- ένα μεγάλο ευχαριστώ, κυρίες και κύριοι, από την καρδιά μου σε όλους αυτούς τους ανθρώπους».

Εξηγώντας ότι είναι τιμή του να είναι υπουργός αυτής της κυβέρνησης και να εκπροσωπεί σε όλη τη διαδρομή του, τη ΝΔ, ο κ. Κικίλιας αναφέρθηκε και στο χαρτοφυλάκιό του ως υπουργός Τουρισμού, καλώντας τους πολίτες να σεβαστούν τους εργαζόμενους του τουρισμού, διότι είναι αυτοί που βρίσκονται «δίπλα σε κάθε πολίτη» – όπως είναι το σύνθημα του Συνεδρίου – και διαφημίζουν το brand της χώρας μας.

«Για να δούμε. Ο αγρότης δίνει τα προϊόντα του, κατά κύριο λόγο από την πρωτογενή παραγωγή, σε όλη την Ελλάδα; Σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, δηλαδή σε εστιατόρια, σε μαγαζιά με πρωινά, σε ξενοδοχεία, σε καταλύματα, σε μπαρ, σε εστιατόρια και λοιπά; Ναι. Σε σούπερ-μάρκετ, μίνι-μάρκετ, σε ελληνικές οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις; Ναι.

Ο εμπορικός κόσμος, που τόσο ζορίστηκε δυο χρόνια με την πανδημία και τόσο στήριξε η κυβέρνηση Μητσοτάκη με 44 δις, ένα κομμάτι από αυτά πήγε στον εμπορικό κόσμο που ζει από τον τουρισμό. Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Χαλκιδική, στην Κρήτη, την Ρόδο, την Κω, την Ζάκυνθο, την Κέρκυρα, την Θάσο που είχε 90% πληρότητα το Πάσχα. Στη Χαλκίδα, την Παύλιανη, στη Λαμία και στη Φθιώτιδα, στη Μάνη, τη Στούπα, την Καρδαμύλη, τη Λακωνική Μάνη, την Μεσσηνιακή Μάνη. Εντάξει, εκεί έχω μια διαφωνία με τον Αντώνη Σαμαρά που λέει ότι η Μάνη είναι Μεσσηνιακή, εγώ λέω ότι είναι Λακωνική, αλλά τέλος πάντων. Είναι Λακωνική. Αυτό πιστεύω, είναι Λακωνική νομίζω.

Στήριξε ο τουρισμός και στηρίζει όλο τον εμπορικό κόσμο; Για να δούμε τις εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους στον τουρισμό. Που δουλεύουν έμμεσα ή άμεσα, σε ένα beach μπαρ ή με τις ξαπλώστρες, αυτά τα νέα παιδιά στις παραλίες που μας φέρνουν τους καφέδες μας.

Είναι μάνατζερ ή κάνουν digital booking ή είναι CEO σε μεγάλες εταιρείες ή προχωράνε τα κατασκευαστικά, τα αρχιτεκτονικά, τις υποδομές που τρέχουν στη χώρα. Όλα αυτά μήπως δεν τα κινεί ο τουρισμός; Προφανώς.

Μήπως δεν έχει να κάνει με την εξωστρέφεια μας, με το brand της χώρας; Μήπως αυτό το οποίο χτίσαμε από πλευράς brand στο πρώτο κύμα της πανδημίας δεν ήρθε να μας ξαναγυρίσει πίσω στο γενικό perception ότι η χώρα μας είναι ένας ασφαλής προορισμός και ότι ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση του τα κατάφεραν;

Ότι εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια τουρίστες θα έρθουν φέτος για αυτό τον λόγο και θα δώσουν το συνάλλαγμα τους και αυτό, χωρίς μεσάζοντες, θα φτάσει στην πραγματική οικονομία; Στην μέση ελληνική οικογένεια; Μήπως αυτή δεν είναι κομμάτι της πλατιάς λαϊκής βάσης της Νέας Δημοκρατίας; Η μέση ελληνική οικογένεια; Για αυτούς δεν δουλεύουμε; Για αυτούς δεν παλεύουμε;

Μήπως η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας δεν είναι και δεν ήταν για χρόνια η ελληνική επιχείρηση, η οικογενειακή; Ή μήπως οι άνθρωποι οι οποίοι δουλεύουν- στην αρχή δυο μήνες ή τρεις, τώρα πέντε ή έξι, τη μεγαλώσαμε την περίοδο, μεγαλώνει η σαιζόν στον τουρισμό- δεν είναι μεγάλο κομμάτι της οικονομίας της χώρας;».

Ο κ. Κικίλιας, πρόσθεσε «παρακαλώ πάρα πολύ, σεβασμό, αγάπη, φροντίδα, υγιείς σχέσεις εργασίας στους ανθρώπους του τουρισμού. Πολύ σημαντικό το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε τον κατώτατο μισθό. Παρακαλώ οι ξενοδόχοι- οι πιο πολλοί είναι έντιμοι επαγγελματίες, μοντέρνοι, σέβονται τις εργασιακές σχέσεις και τους εργαζομένους- γι΄ αυτούς τους λίγους, όμως, που δεν το κάνουν, τα Υπουργεία Εργασίας Ανάπτυξης και Τουρισμού θα είναι αμείλικτα».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις