Κυριακή, 5 Μαΐ
16oC Αθήνα

Συνεχίζεται η «μάχη» στη Βουλή για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων  

Συνεχίζεται η «μάχη» στη Βουλή για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων  
Φωτογραφία: Eurokinissi

Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα σήμερα (07.03.2024) στην ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Νωρίτερα, στην τοποθέτησή του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια ο βουλευτής της ΝΔ, Ιω. Οικονόμου έκανε λόγο για νομοσχέδιο –τομή. «Για όλους εμάς που αποτελέσαμε κομμάτι της ΔΑΠ, η οποία είχε προτείνει την ίδρυση μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων από τη δεκαετία του ’80, σήμερα είναι μια μέρα δικαίωσης και μέρα περηφάνιας», τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Επεσήμανε μάλιστα ότι εάν είχαμε προχωρήσει νωρίτερα σε αυτή τη μεταρρύθμιση, η κοινωνία και η χώρα μας θα είχε πολλαπλά οφέλη. «Η ύπαρξη μη κρατικών-μη κερδοσκοπικών εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ο ανταγωνισμός με τα δημόσια θα είχε οδηγήσει τα δημόσια πανεπιστήμια να βάλουν τάξη στα του οίκου τους. Να ξεπεράσουν και να υπερβούν παθογένειες που τα δυσφημούν. Διότι το μονοπώλιο στην ανώτατη εκπαίδευση λειτουργεί πολλές φορές ως άλλοθι αδράνειας και οπισθοδρόμησης» είπε ο κ. Οικονόμου.

«Η κυβέρνηση νομοθετεί μια αντιμεταρρύθμιση για την εμπορευματοποίηση της ανώτατης παιδείας» είπε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρένα Δούρου. Πραγματικός τίτλος του νομοσχεδίου θα έπρεπε να είναι «ενίσχυση ημετέρων, δημιουργία πελατών για τα ιδιωτικά ΑΕΙ» τόνισε η κα Δούρου.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρόσθεσε, «σε αντίθεση με κάποιους άλλους στον προοδευτικό χώρο που διχάζονται, απορρίπτει την παραβίαση του άρθρου 16, παραμένει αδιαπραγμάτευτα υπέρ ενός ισχυρού δημόσιου πανεπιστημίου, δημοκρατικού, αυτοδιοικούμενου, αντιπροσωπευτικού». Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι προϋπόθεση και παράγοντας για κοινωνική κινητικότητα, κοινωνική συνοχή, υπογράμμισε η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Η παράκαμψη της αναθεωρητικής διαδικασίας είναι πρόδηλο ότι γεννά μείζονα ζητήματα και στερεί de yure και de facto, από αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, τον χαρακτήρα της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης» είπε στην τοποθέτησή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Μ. Αποστολάκη. Επεσήμανε επίσης ότι η έκθεση του επιστημονικού συμβουλίου της Βουλής επιβεβαιώνει με τρόπο που δεν επιδέχεται αμφισβήτηση το γεγονός ότι «ο κερδοσκοπικός χαρακτήρας των παραρτημάτων που φέρνετε είναι παρών και η αντισυνταγματικότητα του νόμου ηχηρή». Έθεσε μάλιστα το ερώτημα, «γιατί μια σημαντική μεταρρύθμιση [..] σχεδιάζεται με έμφαση στην υπέρβαση συνταγματικών προβλέψεων ενώ είναι ώριμες οι συνθήκες για τις ανάγκες ευρύτερες συναίνεσης;»

Λόγω του μεγάλου αριθμού των βουλευτών, που εγγράφησαν στον κατάλογο των ομιλητών, η συζήτηση θα ολοκληρωθεί αύριο το βράδυ, ενώ πριν την ψηφοφορία αναμένεται να λάβουν το λόγο ο πρωθυπουργός και αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις