Τετάρτη, 1 Μαΐ
23oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Οι 4 θέσεις της Ελλάδας για τη Μέση Ανατολή και το SOS για το Μεταναστευτικό

Σύνοδος Κορυφής: Οι 4 θέσεις της Ελλάδας για τη Μέση Ανατολή και το SOS για το Μεταναστευτικό

Με σταθερές θέσεις για την κρίση στη Μέση Ανατολή προσήλθε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο στρατόπεδα, βάζοντας “αγκάθια” στην προσπάθεια να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ξεκάθαρος όσον αφορά στην στήριξη της Ελλάδας στο Ισραήλ, ενώ από την άλλη πλευρά έκανε σαφή τον διαχωρισμό ανάμεσα στη Χαμάς, ως τρομοκρατική οργάνωση, και στον Παλαιστινιακό λαό, επιμένοντας στην ανάγκη πολιτικής λύσης.

Τη θέση αυτή επανέλαβε και προς τον Μαχμούντ Αμπάς, στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του από τη Βελγική πρωτεύουσα.

Ήταν η τρίτη πρωτοβουλία του Κ. Μητσοτάκη για το Μεσανατολικό, μετά την επίσκεψη στο Ισραήλ και τη συνάντηση με τον ομόλογο του Βενιαμίν Νετανιάχου αλλά και τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη Ειρήνης στο Κάιρο, κι ενώ είχαν προηγηθεί και αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης ότι η Ελλάδα δεν επεδίωξε διάλογο και με την Παλαιστίνη.

Ο Πρωθυπουργός τόνισε επίσης στον Πρόεδρο Αμπάς την ανάγκη σταθερής ροής ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Γάζα, ώστε να αποφευχθεί μία ανθρωπιστική κρίση που θα οδηγήσει τον άμαχο πληθυσμό σε ξεριζωμό από την πατρίδα τους.

«Ο μόνος νόμιμος εκπρόσωπος του παλαιστινιακού λαού είναι η Παλαιστινιακή Αρχή» τόνισε ο Κ. Μητσοτάκης και επανέλαβε τη διαχρονική στήριξη της Ελλάδας στη λύση δύο κρατών, υποστηρίζοντας ότι μόνο μια πολιτική λύση σε αυτή τη βάση μπορεί να εγγυηθεί την ειρήνη ανάμεσα στους Ισραηλινούς και τους Παλαιστινίους και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Οι 4 θέσεις της Ελλάδας

Με την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός έσπευσε να κάνει σαφείς τις θέσεις της Ελλάδας, όπως τις είχε διατυπώσει και από το Κάιρο.

Υποστήριξε το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, σύμφωνα με το Διεθνές και το Ανθρωπιστικό Δίκαιο, τόνισε την ανάγκη να ανοίξουν ανθρωπιστικοί διάδρομοι προς τη Γάζα, ενώ υπογράμμισε ότι είναι υποχρέωση της Ε.Ε. να εξασφαλίσει ότι δεν θα επεκταθεί η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, με ανεξέλεγκτες διαστάσεις σε περιφερειακό επίπεδο.

Παράλληλα δε, είχε σπεύσει να ανακοινώσει την τηλεφωνική επικοινωνία με τον Μαχμούντ Αμπάς, δίνοντας το περίγραμμα του μηνύματος του προς τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο.

To SOS της Αθήνας για το μεταναστευτικό

Πίσω από τις κλειστές πόρτες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Πρωθυπουργός, μπροστά στον κίνδυνο να υπάρξουν ανεξέλεγκτες ροές μεταναστών προς την Ελλάδα – πρώτη χώρα υποδοχής, και μέσω αυτής, και άλλων χωρών του Νότου, στην Ευρώπη – ανέδειξε για άλλη μία φορά τον κομβικό ρόλο της Αιγύπτου, επιμένοντας ότι πρέπει να υπάρξει νέο πλαίσιο στρατηγικής συνεργασίας της Ε.Ε. με το Κάιρο. “Είναι επιτακτική ανάγκη” τόνισε.

Το μεγάλο «αγκάθι» και η συμφωνία των «27»

Οι απόψεις ήταν διιστάμενες σε σχέση με την ασφάλεια στην Ευρώπη. Ενώ όλοι συμφωνούσαν σε γενικές γραμμές ότι η βοήθεια πρέπει να επιτραπεί στη Γάζα το συντομότερο δυνατόν, διαπιστώθηκαν δισταγμοί από ορισμένους ηγέτες να υποστηρίξουν την παύση των μαχών, επειδή φοβούνται ότι κάτι τέτοιο μπορεί να περιορίσει την ικανότητα του Ισραήλ να αμυνθεί έναντι τρομοκρατικών επιθέσεων, όπως σημείωναν.

Τελικά, αργά το βράδυ ξεπεράστηκε το “αγκάθι” για το αν θα υπάρξει αναφορά σε “ανθρωπιστική παύση” ή «ανθρωπιστικές παύσεις» με τους «27» να συμφωνούν σε κείμενο συμπερασμάτων. 

“Η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει τη βαθύτατη ανησυχία της για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης στη Γάζα και καλεί για συνεχή, ταχεία, ασφαλή και απρόσκοπτη ανθρωπιστική πρόσβαση και βοήθεια για να φτάσει σε όσους έχουν ανάγκη μέσω όλων των απαραίτητων μέτρων, συμπεριλαμβανομένων ανθρωπιστικών διαδρόμων και παύσεων για ανθρωπιστικές ανάγκες” ήταν η ακριβής διατύπωση του κοινού ανακοινωθέντος.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις