Πέμπτη, 18 Απρ.
19oC Αθήνα

Σύνοδος Κορυφής: Το γαλλικό μπλόκο στη Βόρεια Μακεδονία και η ατζέντα Μητσοτάκη για Τουρκία – προσφυγικό

Σύνοδος Κορυφής: Το γαλλικό μπλόκο στη Βόρεια Μακεδονία και η ατζέντα Μητσοτάκη για Τουρκία – προσφυγικό

Το γαλλικό μπλόκο στη Σύνοδο Κορυφής για την ένταξη της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν ήταν έκπληξη για την Ελλάδα, μετά τα όσα είχαν προηγηθεί στο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προσήλθε στη Σύνοδο με τη θέση ότι η Ελλάδα αποτελεί πυλώνα και άγκυρα σταθερότητας για τα Δυτικά Βαλκάνια και ότι είναι θετική στην ενταξιακή τους πορεία, αρκεί οι υποψήφιες χώρες να σέβονται απόλυτα τις διεθνείς συμφωνίες που έχουν υπογράψει, να είναι προσηλωμένες στο κράτος Δικαίου και να σέβονται τα δικαιώματα των μειονοτήτων.

Στην πραγματικότητα, η απειλή του βέτο που είχε προβάλλει ο κ. Μητσοτάκης για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στην ΕΕ προκειμένου να μην αποστούν οι γείτονες από την ακριβή εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών εις βάρος της ελληνικής πλευράς ουσιαστικά επιβεβαιώθηκε, αλλά από την πλευρά της… Γαλλίας – έστω κι αν ο λόγος για τον οποίο οι Γάλλοι προχώρησαν σ’ αυτή την κίνηση δεν έχει σχέση με τις Πρέσπες, αλλά με τη γενικότερη στάση του Παρισιού απέναντι στην ευρωπαϊκή διεύρυνση.

Με άλλα λόγια, η ελληνική πλευρά απέφυγε κατ’ αυτόν τον τρόπο πιθανές αιτιάσεις από την πλευρά των γειτόνων για την αποτελεσματικότητα της συμφωνίας των Πρεσπών και το ενδεχόμενο να «σπάσουν» τη συμφωνία. Άλλωστε, στις δηλώσεις του ο Ζόραν Ζάεφ τόνισε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του περνά μέσα από τις Πρέσπες.

Η Τουρκία στην ατζέντα

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις κυρώσεις προς την Τουρκία, πληροφορίες αναφέρουν ότι από τη Σύνοδο υιοθετήθηκε το κείμενο συμπερασμάτων που είχε παρουσιαστεί στο Συμβούλιο των ΥΠΕΞ την περασμένη Δευτέρα. Κείμενο στο οποίο γίνεται αναφορά και στη Συρία, αλλά και στην τουρκική παραβατικότητα στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα προτείνονται κυρώσεις στα πρόσωπα που συμμετέχουν στις παράνομες αυτές ενέργειες.

Το ζήτημα των κυρώσεων κατά της Τουρκίας τέθηκε ούτως ή άλλως από τον πρωθυπουργό, ενώ σε ό,τι αφορά το προσφυγικό/μεταναστευτικό επιβεβαιώθηκε η βούληση της κυβέρνησης μέσα από την παρέμβαση Μητσοτάκη για λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Επισημάνθηκε, επίσης, από τον πρωθυπουργό ότι Ελλάδα και Ευρώπη δεν μπορούν να εκβιάζονται από την Τουρκία γι’ αυτό το ζήτημα. Επιπλέον, ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα και το κυριότερο: ότι η Ευρώπη πρέπει να εκπονήσει μια νέα δέσμη μέτρων για το ζήτημα, αλλά και για την πολιτική χορήγησης ασύλου.

Πολλώ δε μάλλον, να εκπονήσει ένα εναλλακτικό σχέδιο, δηλαδή ένα plan B, εάν η σημερινή κρίση κλιμακωθεί και μετατραπεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Άλλωστε, μετά από τις επαφές του κ. Μητσοτάκη διαπιστώθηκε διάθεση να δημιουργηθεί μαζί με την Ελλάδα ένα μέτωπο των χωρών του Νότου για το ζήτημα και συγκεκριμένα της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις