Τρίτη, 23 Απρ.
21oC Αθήνα

Συντάξεις: Την Κυριακή το βράδυ η απόφαση για τον προϋπολογισμό – Όλο το παρασκήνιο

Συντάξεις: Την Κυριακή το βράδυ η απόφαση για τον προϋπολογισμό – Όλο το παρασκήνιο

Η αισιοδοξία του Ευκλείδη Τσακαλώτου πριν από δυο μέρες ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις και το αφορολόγητο προφανώς προέρχεται από τις ατέρμονες συζητήσεις  που έχει κάνει ο ίδιος  όλο το τελευταίο διάστημα με τους εκπροσώπους της Κομισίον.

Έτσι κυβερνητικές πηγές έλεγαν χθες ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην κατατεθεί το προσχέδιο προϋπολογισμού την Δευτέρα στην Βουλή εκτιμώντας ότι « το βασικό σενάριο είναι να μην περιλαμβάνεται η περικοπή των συντάξεων μέσα σε αυτό.»

Κορυφαία κυβερνητικά στελέχη έλεγαν ότι τα τελευταία εικοσιτετράωρα έχουν γίνει πολλές συζητήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους παράγοντες της Κομισιόν καθώς οι εκπρόσωποι της έχουν αναλάβει από την πλευρά των θεσμών την μεταμνημονιακή εποπτεία της Ελλάδας.

Στο πλαίσιο αυτό «έχουν αναλυθεί όλα τα δημοσιονομικά σενάρια και κάθε μέρα υπάρχει όλο και μεγαλύτερη σύγκλιση στους αριθμούς» έλεγε υπουργός της κυβέρνησης . Άρα υποστηρίζουν τα στελέχη του Μεγάρου Μαξίμου το υπουργείο έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί ότι οι περικοπές των συντάξεων δεν θα περιλαμβάνονται στο προσχέδιο του προϋπολογισμού.

Οι πληροφορίες λένε ωστόσο ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν την Κυριακή το βράδυ καθώς θα έχει επιστρέψει στην Αθήνα ο πρωθυπουργός και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα έχει ολοκληρώσει τον κύκλο των επαφών που πρέπει να κάνει για να πάρει το τελικό “οκ”.

Οι ίδιες πηγές πρόσθεταν πάντως ότι είτε μπει ο κωδικός που αφορά τις περικοπές στις συντάξεις στο προσχέδιο του προϋπολογισμού είτε δεν μπει οι συνάξεις δεν θα κοπούν . « Αυτό που μετράει είναι το αποτέλεσμα . Και το αποτέλεσμα θα είναι ότι στον προϋπολογισμό που θα ψηφιστεί δεν θα υπάρχουν οι περικοπές των συντάξεων » πρόσθετε με έμφαση συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Τα ίδια στελέχη μάλιστα αποδομούσαν την σημασία που προσχεδίου του προϋπολογισμού λέγοντας ότι αυτό δεν συζητιέται στην ολομέλεια της Βουλής καθώς αποτελεί μόνο την βάση για συζήτηση και είναι ο «καμβάς» για να καταθέσουν όλες οι πλευρές τις θέσεις και τις απόψεις τους.

Παραδέχονται ωστόσο ότι εάν στο προσχέδιο περιλαμβάνονται οι περικοπές των συντάξεων η αξιωματική αντιπολίτευση θα έχει θέμα συζήτησης για τους επόμενους δυο μήνες μέχρι και επισήμως να δοθεί το πράσινο φως από την Κομισόν . Δηλαδή αμφισβητούν την κοινοβουλευτική του αξία αναγνωρίζοντας την πολιτική και επικοινωνιακή του χρησιμότητα .

Συνεργάτες του πρωθυπουργού που τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα εμφανίζονταν να είναι προβληματισμένοι για τις συντάξεις χθες έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στις δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ο οποίος είπε ότι «Έχουμε δημοσιονομικό χώρο για να μην μειώσουμε τις συντάξεις, να μην περικόψουμε το αφορολόγητο και να ισχύουν και τα αντίμετρα» επισημαίνοντας ότι ο πάντα προσεκτικός και φειδωλός στις δηλώσεις του υπουργός Οικονομικών έκανε ένα μεγάλο βήμα παίρνοντας μια τέτοια θέση.

ΣΕ ότι αφορά την διαδικασία στελέχη της κυβέρνησης έλεγαν ότι βάση του άρθρου 79 παράγραφος 3 του συντάγματος ορίζεται με σαφήνεια ότι την πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου θα πρέπει να κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Διευκρίνιζαν ωστόσο ότι ακόμα και αν δεν κατατεθεί δεν πρόκειται για κάποιο σοβαρό παράπτωμα επισημαίνοντας ωστόσο ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν έχει εκφράσει κάποιο αίτημα για να μεταφερθεί η διαδικασία αυτή για μερικές ημέρες.
Φυσικά κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι εάν την Κυριακή το βράδυ τα πράγματα δεν είναι απόλυτα δρομολογημένα το αρμόδιο υπουργείο να ζητήσει προθεσμία κάποιων ωρών.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις