Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Αφορολόγητο στα 12.000€ – Όλες οι προτάσεις για το φορολογικό

Τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας, που πρότεινε την ίδρυση περιουσιολογίου και την αναδιοργάνωση των εισπρακτικών μηχανισμών.

Προσθήκη του newsit.gr ως προτεινόμενη πηγή στην Google

«Η μεταρρύθμιση αυτή πρέπει να οδηγεί σε κάθετη ρήξη με ένα σύστημα που αναπαράγει και διευρύνει τις κοινωνικές ανισότητες και σε τελική ανάλυση αποδιαρθρώνει την κοινωνική συνοχή», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στην ημερίδα που διοργάνωσε το τμήμα οικονομικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Τις προτάσεις του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «ένα δίκαιο και αποτελεσματικό φορολογικό σύστημα» παρουσίασαν το απόγευμα της Δευτέρας στο ΕΒΕΑ ο Αλέξης Τσίπρας, ο υπεύθυνος του τομέα Οικονομικής Πολιτικής Γιάννης Μηλιός, ο Γιάννης Δραγασάκης και οι συντονιστές του τομέα Φορολογικής Πολιτικής, Τρύφων Αλεξιάδης και Αγγελος Κούρος.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, οι πόροι θα βρεθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη μεταφορά του φορολογικού βάρους από τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα στα υψηλά.

Ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει τη δημιουργία περιουσιολογίου όπου θα καταγράφεται η αξία της ακίνητης και κινητής περιουσίας των φορολογουμένων σε εσωτερικό και εξωτερικό. Στη συνέχεια, θα θεσπίζεται ένας ενιαίος βασικός φόρος, επί του οποίου θα γίνονται εκπτώσεις ή πρόσθετες επιβαρύνσεις, με πρόνοια για αποτροπή, σε κάθε περίπτωση, της διπλής φορολογίας.

Ανάμεσα στις προτάσεις είναι:

– Ατομικό αφορολόγητο όριο το εκάστοτε όριο φτώχειας που προσδιορίζεται σήμερα στις 12.000 ευρώ με προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ για το πρώτο και το δεύτερο παιδί και 3.000 ευρώ για κάθε επόμενο.

– Επιβολή φόρου μεγάλης περιουσίας στο άθροισμα αξίας κινητών αξιών ( καταθέσεων, μετοχών, έργων τέχνης κλπ) και ακινήτων ( οικόπεδα, κτίρια κλπ) με ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ.

– Εξέταση από μηδενική βάση των φοροαπαλλαγών και των ειδικών φορολογικών καθεστώτων, π.χ. της εκκλησιαστικής περιουσίας, των εφοπλιστών και των βουλευτών.

– Εφαρμογή ενός φόρου μεταβίβασης ακινήτων, κληρονομιάς και δωρεών με πολύ υψηλά όρια, ώστε να πιάνει μόνον τους πλουσίους.

– Αύξηση της φορολόγησης των νομικών προσώπων στα όρια του μέσου όρου της ευρωζώνης. Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει μεγάλη απόκλιση στην Ελλάδα σε σχέση με την ευρωζώνη, άρα χάνονται σημαντικά έσοδα από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

– Φόρος Μεγάλης Περιουσίας με ατομικό αφορολόγητο όριο τις 300.000 ευρώ ανά άτομο και προοδευτική κλίμακα πάνω από αυτό. Ο συγκεκριμένος φόρος θα υπολογίζεται με βάση τα στοιχεία του περιουσιολόγιου, στα οποία θα περιλαμβάνονται η κατοχή κτιρίων, οικοπέδων, γαιών, έργων τέχνης, καταθέσεων τραπεζών, επενδυτικών προϊόντων και συμμετοχών σε εταιρείες.

– Μείωση του ανώτατου συντελεστή ΦΠΑ 23% καθώς και χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για τα βασικά είδη διατροφής, της εστίασης, των παιδικών τροφών, των ειδών προσωπικής ανάγκης των ατόμων με αναπηρία, των προϊόντων πολιτισμού και γνώσης και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

– Ειδική φορολογία στα είδη και τις υπηρεσίες πολυτελούς διαβίωσης – κατανάλωσης, ενώ θα παρουσιαστούν και οι προτάσεις του κόμματος για το περιουσιολόγιο και την πάταξη της φοροδιαφυγής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Νέος φόρος 1% ως 4% για μισθωτούς – συνταξιούχους

Δένδιας: Με μάτιασαν οι Συριζαίοι (VIDEO)

“Ο ΣΥΡΙΖΑ εκμεταλλεύεται το θάνατο των φοιτητών στη Λάρισα”

Γ. Μηλιός: Θα καταργηθούν τα χαράτσια για τους περισσότερους

Σχόλια
Σχολίασε εδώ
50 /50
2000 /2000
Όροι Χρήσης. Το site προστατεύεται από reCAPTCHA, ισχύουν Πολιτική Απορρήτου & Όροι Χρήσης της Google.
Πολιτική
Ακολουθήστε το Νewsit.gr στο Google News και ενημερωθείτε πρώτοι για όλη την ειδησεογραφία και τα τελευταία νέα της ημέρας
Πολιτική: Περισσότερα άρθρα
Μήνυμα διακυβέρνησης από τον Τσίπρα – Η ΕΛΑΣ, η Παιδεία και τα εθνικά θέματα στο επίκεντρο  
Ο πρώην πρωθυπουργός παρουσίασε το νέο κόμμα του ως δύναμη «κυβερνώσας Αριστεράς», προανήγγειλε αλλαγές στην εισαγωγή στα ΑΕΙ και άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την εξωτερική πολιτική και τη στάση της απέναντι στις ΗΠΑ
Αλέξης Τσίπρας
8
Δύο ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου: «Συγκέντρωση φίλων» ή Κεντρική Επιτροπή στο Wyndham – Το θολό τοπίο με την αίθουσα και την ταυτοποίηση των μελών
Η αναπληρώτρια γραμματέας Αναστασία Σαπουνά δηλώνει ότι δεν υπάρχει επίσημη σύγκληση και εισηγείται ΚΕ στις 18 Ιουλίου, ενώ Πολάκης και Παππάς επιμένουν ότι η συνεδρίαση θα γίνει κανονικά
Δύο ΣΥΡΙΖΑ στην Κουμουνδούρου: «Συγκέντρωση φίλων» ή Κεντρική Επιτροπή στο Wyndham – Το θολό τοπίο με την αίθουσα και την ταυτοποίηση των μελών
7
Η Μαρία Καραγιάννη η γυναίκα στο μπαλκόνι της Marfin θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές: «Τους εκλιπαρούσαμε να μη μας κάψουν - Είχαν πλήρη επίγνωση»
«Τους έβλεπαν τους ανθρώπους και τους άκουγαν να ουρλιάζουν. «Σε παρακαλούμε μην το ρίξεις», τους φώναζαν» - «Για μια εβδομάδα το σώμα μας ξέρναγε στάχτη και αποκαΐδια»
Marfin: Η Μαρία Καραγιάννη θυμάται τις εφιαλτικές στιγμές – «Τους εκλιπαρούσαμε να μη μας κάψουν»
22
Χρυσοχοΐδης για συλλήψεις Marfin και εμπρηστικές επιθέσεις στη Θεσσαλονίκη: «Δεν νοείται αφαίρεση ζωής χωρίς απόδοση δικαιοσύνης»
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη υπογραμμίζει ότι «η Δημοκρατία είναι ισχυρή και πάντα νικά», στέλνοντας μήνυμα προς όσους επιχειρούν να επιβάλουν τον φόβο μέσω της βίας
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
ΣΥΡΙΖΑ: Φιάσκο με την Πολιτική Γραμματεία που ζήτησαν Πολάκης και Παππάς – Κανονικά το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή μετά την παρέμβαση Κουβέλη
Πηγές που πρόσκεινται στην αναπληρώτρια γραμματέα, που εκτελεί χρέη επικεφαλής του κόμματος μετά την παραίτηση Φάμελλου, επιμένουν ότι η συνεδρίαση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί
Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης
Ανανεώθηκε πριν 4 ώρες
9
«Καρφί» Σιακαντάρη για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ: «Η εκλογή από τη ρευστή βάση άνοιξε τον δρόμο στον Κασσελάκη»
Ο συγγραφέας του «Μανιφέστου» του Ινστιτούτου Τσίπρα υποστηρίζει ότι από την ανάδειξη του πρώην προέδρου ξεκίνησε η αποδόμηση του κόμματος και στρέφει τα πυρά του κατά όσων σήμερα εμφανίζονται ως «σωτήρες»
Γιώργος Σιακαντάρης