Σάββατο, 4 Μαΐ
17oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Αλαλούμ με τις υποψηφιότητες Ζαχαριάδη, Φίλη, Τσουκαλά, Μπαλαούρα για το δήμο Αθηναίων

ΣΥΡΙΖΑ: Αλαλούμ με τις υποψηφιότητες Ζαχαριάδη, Φίλη, Τσουκαλά, Μπαλαούρα για το δήμο Αθηναίων

Σε πεδίο εσωκομματικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε η χθεσινή (28.07.2023) πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που στόχο είχε την ανάδειξη του υποψηφίου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τον δήμο της Αθήνας.

Είναι δε τόσο ρευστή η κατάσταση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ που στελέχη των διαφόρων θέσεων εμφανίστηκαν να μετατοπίζονται προς άλλες πλευρές με αδιευκρίνιστα κριτήρια.

Η συνεδρίαση θα συνεχιστεί και σήμερα το απόγευμα προκειμένου κάποια στιγμή η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει -ψηφίζοντας- ποιον θα προτείνει για να αντιπαρατεθεί με τον Κώστα Μπακογιάννη.

Μέχρι αυτή την στιγμή υπάρχουν τέσσερεις υποψήφιοι: 

  • Ο Κώστας Ζαχαριάδης, ο οποίος στηρίζει στην προεδρική εκλογή την Έφη Αχτσιόγλου,
  • Ο Νίκος Φίλης, που προέρχεται από την «Ομπρέλα» -την εσωκομματική αντιπολίτευση-,
  • Ο εργατολόγος Κώστας Τσουκαλάς, που προτάθηκε από τον Διονύση Τεμπονέρα,
  • Η αρχιτεκτόνισσα Όλγα Μπαλαούρα, που προτάθηκε από στελέχη της δημοτικής παράταξης «Ανοικτή Πόλη» της οποίας ηγείται ο Νάσος Ηλιόπουλος.

Είναι τέτοιο το μπάχαλο που επικρατεί στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μέχρι και χθες αργά το βράδυ δεν μπορούσαν να καταλήξουν ποιο θα είναι το πρόσωπο που θα ηγηθεί στον αγώνα της τοπικής αυτοδιοίκησης για τον δήμο της Αθήνας.

Από αυτή την διαδικασία πάντως μπορούν να προκύψουν κάποια συμπεράσματα τα οποία σε εσωκομματικό επίπεδο έχουν την σημασία τους.

Αν και ο Κώστας Ζαχαριάδης εκφράζει την ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου, καθώς ο πρώην βουλευτής έχει συνταχθεί από την πρώτη στιγμή με την υποψηφιότητα της, όλα δείχνουν ότι σε εσωκομματικό επίπεδο οι αντίπαλοι της έχουν αποφασίσει να μην της κάνουν εύκολη την όλη διαδικασία.

Έτσι εκεί που ο Κώστας Ζαχαριάδης εμφανιζόταν να έχει πάρει άτυπα το χρίσμα για τον δήμο της Αθήνας, τελικά η όλη διαδικασία δεν είναι εύκολη αφού προτάθηκαν και άλλοι τρεις υποψήφιοι.

Η Ομπρέλα στην οποία ανήκουν και οι «53» πρότειναν τον Νίκο Φίλη προφανώς για να κάνουν μία πρώτη καταγραφή των δυνάμεων τους, δίνοντας παράλληλα και το πολιτικό τους στίγμα στην διαδικασία αυτή.

Στην πραγματικότητα η υποψηφιότητα του Νίκου Φίλη χαρακτηρίζεται ως η πρόταση του Ευκλείδη Τσακαλώτου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Ενδιαφέρον έχει ότι με την πρόταση αυτή συντάχθηκε η Σία Αναγωστοπούλου αλλά και ο προερχόμενος από το στρατόπεδο της Έφης Αχτσιόγλου, Νίκος Μπίστης.

Ακόμα ο Διονύσης Τεμπονέρας εμφανίστηκε να θέλει να παίξει δυναμικά ρόλο στα εσωκομματικά του ΣΥΡΙΖΑ προτείνοντας τον δικό του υποψήφιο για δήμαρχο.

Οι πληροφορίες λένε μάλιστα ότι συναντήθηκε με τον Κώστα Τσουκαλά μόλις την Πέμπτη το απόγευμα και του πρότεινε να ηγηθεί του ψηφοδελτίου του ΣΥΡΙΖΑ για τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας. Την υποψηφιότητα του Κώστα Τσουκαλά εμφανίστηκε να στηρίζει και ο υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Παππάς.

Η κίνηση του Διονύση Τεμπονέρα ερμηνεύεται από μερίδα συντρόφων του ως κίνηση αποστασιοποίησης από τον Κώστα Ζαχαριάδη λόγω της στήριξής του στην Έφη Αχτσιόγλου, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση.

Στη συνεδρίαση έπεσε και το όνομα της Όλγας Μπαλαούρα η οποία είναι υπεύθυνη στεγαστικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και εκλέχτηκε στην Κεντρική Επιτροπή. Είναι στέλεχος της Ανοιχτής Πόλης και υποψήφια δημοτική σύμβουλος.

Πάντως οι πληροφορίες λένε ότι ακόμα δεν έχει φύγει από το τραπέζι το όνομα του μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά.

Νωρίτερα τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν καταλήξει στα πρόσωπα που θα στηρίξουν σε κάποιες περιφέρειες. Πιο συγκεκριμένα στην Ήπειρο τον Ιωάννη Στέφο, στο Ιόνιο τον Σπύρο Γαλιατσάτο, στην Κρήτη τον Σπύρο Δανέλλη, στην Δυτική Μακεδονία την Γεωργία Ζεμπιλιάδου, στην Στερεά Ελλάδα τον Απόστολο Γκλέτσος.

Την υποψηφιότητα της Γεωργίας Ζεμπιλιάδου για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας είχε στηρίξει και επίσημα το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε την Κυριακή, 23 Ιουλίου.

Στην σημερινή συνεδρίαση αναμένεται να εγκριθεί η υποψηφιότητα του νυν δημάρχου Νίκαιας, Γιώργου Ιωακειμίδη για την Περιφέρεια Αττικής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις