Τρίτη, 7 Μαΐ
25oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακωχή Κασσελάκη και Τσακαλώτου εν αναμονή της Κεντρικής Επιτροπής – Η γραμμή για «πειθαρχία» και ο «αντίπαλος Μητσοτάκης»

ΣΥΡΙΖΑ: Ανακωχή Κασσελάκη και Τσακαλώτου εν αναμονή της Κεντρικής Επιτροπής – Η γραμμή για «πειθαρχία» και ο «αντίπαλος Μητσοτάκης»
Eurokinissi

Ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ πριν την καταιγίδα; Χωρίς εντάσεις κύλησε η συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου που συγκάλεσε εκτάκτως ο Στέφανος Κασσελάκης, στον απόηχο των αντιδράσεων μετά την παραπομπή στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής των, Νίκου Φίλη, Πάνου Σκουρλέτη, Δημήτρη Βίτσα και Στέφανου Τζουμάκα.

«Προέχει η ενότητα και η οικοδόμηση εμπιστοσύνης», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης στην εισήγησή του στη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, σημειώνοντας πως «αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Έναν ηπιότερο σε σχέση με τα προηγούμενα 24ωρα Στέφανο Κασσελάκη αντίκρισαν αυτή τη φορά τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από τα υπερατλαντικά tweets που στόχευαν στην «Ομπρέλα» των Τσακαλώτου, Φίλη, Σκουρλέτη και των άλλων.

Ο κ. Κασσελάκης μιλώντας στο Εκτελεστικό Γραφείο υπογράμμισε την ανάγκη, αλλά και την αποφασιστικότητά του να εργαστεί για την ενότητα του κόμματος και για την πλέον αποτελεσματική προβολή των θέσεών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.

«Προτεραιότητά μας είναι να βρούμε ρυθμό», ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές της Κουμουνδούρου, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Σήμερα (σ.σ. 26.10.2023), κάνουμε ένα πρώτο βήμα, με την ενεργοποίηση του Εκτελεστικού Γραφείου. Γιατί τα προβλήματα είναι εδώ. Και αντίπαλός μας είναι η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πρέπει να σπάσουμε τον κύκλο της εσωστρέφειας, και να βγούμε στην κοινωνία. Να αλλάξουμε για να αντιμετωπίσουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη σκληρή Δεξιά του. Η δική μας απάντηση σ’ αυτό δεν μπορεί να δοθεί μέσα σε κλειστούς διαδρόμους. Να μιλήσουμε με την κοινωνία, να ακούσουμε αδιαμεσολάβητα τις αγωνίες και τα προβλήματά της. Αυτό έχω σκοπό να κάνω, από αύριο κιόλας. Πηγαίνοντας στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της 28ης Οκτωβρίου».

Το τετ α τετ Κασσελάκη – Τσακαλώτου

Πριν από τη συνεδρίαση, ο Στέφανος Κασσελάκης είχε τετ α τετ με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, με τον «επικεφαλής» της ομάδας της «Ομπρέλας» να αναφέρει: «Είχα συνάντηση σε παρά πολύ καλό κλίμα με τον Στέφανο Κασσελάκη. Σχέδια για αλλαγές όσο υπάρχουν οι απειλές για διαγραφές δεν μπορούν να γίνουν», τόνισε, προσθέτοντας ότι ζήτησε από τον πρόεδρο του κόμματος να «πάρει πίσω» τις διαγραφές.

«Με άκουσε με θετικό τρόπο. Θα δούμε τι θα κάνει. Αν το λύσει αυτό θα είμαστε σε καλύτερη θέση για να συζητήσουμε και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, πόσο πιθανόν ή όχι είναι η ενότητα», ανέφερε. Σε ερώτηση για το αν αυτά είναι προϋπόθεση για να παραμείνει ο ίδιος στον ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν έβαλα τέτοιο θέμα».

Ανταπαντώντας ο κ. Κασσελάκης ξεκαθάρισε πως «θέλω πειθαρχία στα ΜΜΕ στις εμφανίσεις σας και όποιος θέλει κάτι να πει, έχει το ελεύθερο να τα λέει στα όργανα του κόμματος, σύμφωνα με το Καταστατικό».

Λίγο αργότερα, μιλώντας στο συνέδριο του Economist, έτεινε χείρα φιλίας στον πρώην υπουργό Οικονομικών επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Να θυμίσουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με Υπουργό Οικονομικών τον Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε αφήσει 37 δις στα ταμεία το 2019, και τότε η οικονομία ήταν μικρότερη από σήμερα».

«Σε κάθε αρχή υπάρχουν αρρυθμίες»

Αναφερόμενος στα εσωκομματικά ζητήματα, ο Στέφανος Κασσελάκης είπε προς την Εκτελεστική Γραμματεία πως «όπως συμβαίνει με κάθε νέα αρχή, είναι φυσικό να υπάρχουν αρρυθμίες και ορισμένα ζητήματα να απαιτούν διόρθωση στον τρόπο λειτουργίας μας» και συνέχισε:

«Σας λέω όμως ότι το κόμμα μας θα λειτουργεί συντεταγμένα, θεσμικά, συλλογικά. Θα λειτουργούμε με βάση το Καταστατικό και τις Θέσεις μας. Βρισκόμαστε σε μια φάση ανασυγκρότησης του κόμματος, και μπροστά σε ένα συνέδριο, και είναι απολύτως λογικό να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις.

Νομίζω όμως ότι εδώ έχουν ξεπεραστεί κάποια όρια. Δεν αναφέρομαι στις διαφορετικές πολιτικές απόψεις, ούτε στην πολιτική κριτική. Κι αυτό δεν μπορεί να το αποδεχθεί κανείς, και σε κανένα κόμμα του κόσμου».

Ακολούθως προέτρεψε τα στελέχη «να μην είμαστε αυτοαναφορικοί» και πρόσθεσε: «Από μεριάς μου θέλω να τηρήσω τη θεσμική διαδικασία και θα παροτρύνω για ενότητα. Δεν μ’ ευχαριστεί αυτή η κατάσταση. Ο σεβασμός στη διαφορετικότητα του άλλου είναι ταυτοτικό ζήτημα για εμένα. Θα καταβάλω κάθε δυνατή προσπάθεια στην κατεύθυνση της ενότητας» και ζήτησε:

«Αυτό που ζητώ από όλους και όλες, είναι να μην αμφισβητούν την εντιμότητα του κόμματος και των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ. Ούτε τη δική μου, ούτε και κανενός άλλου. Την αριστερή ηθική που πρέπει να την τιμούμε με τη συνολική μας εικόνα. Και κάνω μια έκκληση προς όλους. Να δείξουμε αυτοσυγκράτηση. Να χαμηλώσουν οι τόνοι. Να επιδείξουμε συντροφικότητα, να επικεντρωθούμε στα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας».

Οι «προβληματικές» τηλεοπτικές εμφανίσεις  

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Κασσελάκης στην εικόνα του κόμματος στα ΜΜΕ, λέγοντας ότι είναι διαχρονικό πρόβλημα και προσέθεσε: «Δεν θέλω να λογοκρίνω κανένα, αλλά την ίδια στιγμή έχουμε ένα σύστημα που μετατρέπει τον πλουραλισμό σε κακοφωνία. Αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε. Να δημιουργήσουμε έναν μηχανισμό έκφρασης της όποιας διαφωνίας μέσα στα όργανα, και ενιαία έκφραση έξω, στα ΜΜΕ».

Αναφερόμενος, τέλος, στις διαφωνίες είπε: «Οι όποιες διαφωνίες πρέπει να τίθενται σε πολιτικό επίπεδο στα όργανα. Θα πάρω πρωτοβουλίες για την προώθηση της ενότητας και την οικοδόμηση της εμπιστοσύνης». Πρότεινε δε το Εκτελεστικό Γραφείο να αποφασίσει «τη συντονισμένη παρουσία μας στα ΜΜΕ. Για να έχουμε προς τα έξω μια ενιαία φωνή».

Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας της Πέμπτης (26.10.2023) μετείχαν η γραμματέας του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης, η εκπρόσωπος Τύπου Δώρα Αυγέρη, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, η γραμματέας, Θεοδώρα Τζάκρη, ο διευθυντής του πολιτικού γραφείου του κ. Κασσελάκη, Μανώλης Καπνισάκης, καθώς και τρία μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, η Eφη Αχτσιόγλου, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και η Ρένα Δούρου.

Λίγο πριν τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας, ο κ. Κασσελάκης και η Έφη Αχτσιόγλου θέλησαν να δείξουν το καλό κλίμα με ένα φιλί.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εκκρεμεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ πριν από δύο ημέρες (σ.σ. 24.10.2023) η Έφη Αχτσιόγλου, σε κοινή δήλωση με τους Αλέξη Χαρίτση και Νάσο Ηλιόπουλο, ζήτησαν σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και επίσπευση του Συνεδρίου, που έχει οριστεί για τις 23 – 25 Φεβρουαρίου.

Κατρακυλά στις δημοσκοπήσεις

Την ίδια στιγμή, την κάτω βόλτα εξακολουθούν να παίρνουν τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ. Δημοσκόπηση που διενήργησε η Metron Analysis για το MEGA, το διάστημα 18 έως 24 Οκτωβρίου, στην πρόθεση ψήφου της έρευνας, η ΝΔ συγκεντρώνει ποσοστό 30%, διατηρώντας διαφορά 18 μονάδων από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ που κινείται στο 12%, ενώ το ΠΑΣΟΚ έρχεται τρίτο με 10,6% και το ΚΚΕ τέταρτο με 8,1%.

Αλλά και στην εκτίμηση ψήφου, ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο 15.2%, με τον ίδιο τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανο Κασσελάκη, να αξιολογείται αρνητικά από το 72% των ερωτηθέντων.

πληροφορίες και από ΑΠΕ ΜΠΕ – φωτογραφίες: Eurokinissi 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις