Παρασκευή, 26 Απρ.
20oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Αόριστη η τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη

Αλέξης Τσίπρας

Θετικό στο να υπάρξει μια ρύθμιση προκειμένου τα ναζιστικά μορφώματα, που υπάρχουν στη χώρα, να μείνουν εκτός του κοινοβουλίου, εμφανίζεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας ωστόσο δυο προϋποθέσεις.

Πρώτον η ρύθμιση να μην δημιουργεί πρόβλημα στο Σύνταγμα και δεύτερον να είναι απόλυτα συγκεκριμένη ώστε να μην αξιοποιηθεί στο μέλλον για άλλους λόγους, αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ωστόσο, τα στελέχη της Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι:

«Η κυβερνητική τροπολογία για τον αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη που διέρρευσε στον Τύπο είναι ανεπίτρεπτα ευρεία και επιτρέπει μεγάλα περιθώρια διακριτικής ευχέρειας στο δικαστικό όργανο που θα κρίνει ότι κάποιο κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ειδικά, η λέξη “ιδίως” που έχει η τροπολογία σημαίνει ότι, εκτός από τις ποινικές καταδίκες για τα καταδικασμένα μέλη της Χρυσής Αυγής, θα μπορούσαν να ληφθούν υπόψη και άλλα κριτήρια που δεν κατονομάζονται (ποια άραγε;).

– Επί της ουσίας, η αόριστη και φαινομενικά ουδέτερη διατύπωση της διάταξης υποδηλώνει ότι δεν στρέφεται αποκλειστικά κατά καταδικασμένων νεοναζί και αφήνει έδαφος σε επικίνδυνες και ανιστόρητες παρερμηνείες με την επίκληση της θεωρίας των δύο άκρων.

– Πέραν αυτού όμως, η επίμαχη τροπολογία δεν προβλέπει τίποτα και ως προς τα αποδεικτικά μέσα με τα οποία ο Άρειος Πάγος θα κρίνει ότι ένα κόμμα δεν εξυπηρετεί την ελεύθερη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Δίνει δηλαδή την εντύπωση πως έχει καταρτιστεί μάλλον για τη δημιουργία εντυπώσεων παρά για την πραγματική εφαρμογή της».

Παράλληλα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι την στιγμή που η κυβέρνηση εμφανίζεται να ανησυχεί για την είσοδο των ναζιστών στην Βουλή επιτρέπει στον καταδικασμένο Ηλία Κασιδιάρη να συμμετέχει μέσα από την φυλακή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ κάνει διαδικτυακή εκπομπή οργανώνοντας τους ναζιστές σε όλη την Ελλάδα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις