Πέμπτη, 25 Απρ.
18oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Δώστε την απόρρητη αλληλογραφία για τον Έβρο

ΣΥΡΙΖΑ: Δώστε την απόρρητη αλληλογραφία για τον Έβρο

Την άποψη ότι η Τουρκία με τις ενέργειες της επιδιώκει να γκριζάρει τα σύνορα στον Έβρο εκφράζουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας παράλληλα τον αποχαρακτηρισμό της απόρρητης αλληλογραφίας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών και της τουρκικής κυβέρνησης για το θέμα αυτό.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος με ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση οφείλει να ενημερώσει επακριβώς την εθνική αντιπροσωπεία για την απάντηση της Ελλάδας στις προκλητικές τουρκικές ενέργειες».

Click4more Ερντογάν… ξεσαλώνει, η Ελλάδα του χαλάει το «πάρτυ» – «Θωράκιση» του Έβρου και παρασκήνιο

Το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε σε αυτή την κίνηση καθώς στην ενημέρωση που έκαναν οι υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν δόθηκαν πειστικές απαντήσεις σχετικά με το τι συνέβη και γιατί έγιναν τα δύο γραπτά διαβήματα.

Την ίδια στιγμή ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης σε συνέντευξη του τάχθηκε υπέρ της επέκτασης του φράκτη κάνοντας λόγο για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τον Ερντογάν.

ΣΥΡΙΖΑ: Φράχτης με δυο «όρους»

Στελέχη της Κουμουνδούρου, σχολίαζαν ωστόσο πως «εφόσον, η κυβέρνηση αποφασίσει να προχωρήσει στο φράχτη, οφείλει να διασφαλίσει δύο κομβικά ζητήματα:

Πρώτον, δεδομένων των πρόσφατων παλινωδιών της κυβέρνησης στον Έβρο δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας, στέλνοντας το λάθος μήνυμα στην επιθετικότητα της άλλης πλευράς και σε οιαδήποτε διάθεση της να δημιουργήσει συνοριακή διαφορά στο μέλλον. Θεωρούμε αδιανόητο, για παράδειγμα, να γίνει σε άλλο σημείο από το αρχικά προγραμματισμένο. Επίσης, αν γίνει σε σημείο που θα απέχει αρκετά από τα σύνορα, αυτό θα δημιουργήσει προβλήματα ως προς την αντιμετώπιση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, όσων θα βρίσκονται σε ελληνικό έδαφος μεν, αλλά μεταξύ του φράχτη και των συνόρων. Θα δημιουργήσει, ντε φακτο, μία νεκρή ζώνη μεταξύ των συνόρων και του σημείου που θα ασκείται πραγματική κυριαρχία εκ μέρους μας, όπου θα βρίσκεται ο φράκτης.

Δεύτερον, θα πρέπει να προβλεφθεί ελεγχόμενη ασφαλής δίοδος για την υποβολή ατομικής αίτησης ασύλου, όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επανειλημμένως τονίσει την ανάγκη να υπάρξει σοβαρός μηχανισμός επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία στην ΕΕ και αγωνίστηκε για αυτό όσο ήταν στην κυβέρνηση».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις