Παρασκευή, 3 Μαΐ
22oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμη για το κόμμα Α.Ρ.Α. η Ομπρέλα – «Έχουν τελειώσει όλα τα περιθώρια για συνεννόηση»

ΣΥΡΙΖΑ: Έτοιμη για το κόμμα Α.Ρ.Α. η Ομπρέλα – «Έχουν τελειώσει όλα τα περιθώρια για συνεννόηση»

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται παρασκηνιακά οι διεργασίες για την ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που θα γίνει το Σαββατοκύριακο και που όλα δείχνουν ότι θα είναι καθοριστική για το μέλλον του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μετά από την δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου το βράδυ της Δευτέρας ότι «είναι εξαιρετικά δύσκολο πια να υπάρξει περηφάνια σε αυτό το κόμμα», όλα δείχνουν ότι έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για την έξοδο των στελεχών της Ομπρέλας από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Και οι δύο πλευρές, οι νεοπροεδρικοί του ΣΥΡΙΖΑ και η εσωκομματική αντιπολίτευση της Ομπρέλας, διαμηνύουν ότι έχουν τελειώσει όλα τα περιθώρια για συνεννόηση ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Παράλληλα ωστόσο η συντριπτική πλειοψηφία των στελεχών της ΚΕ εμφανίζεται αρνητική στο να διαγράψει στελέχη όπως ο Δημήτρης Βίτσας, ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης, αλλά και ο Στέφανος Τζουμάκας ο οποίος εντάσσεται στην διεύρυνση του κόμματος.

Στην πλευρά της Ομπρέλας ωστόσο οι απόψεις για το εάν θα πρέπει να αποχωρήσουν από το κόμμα διίστανται. Η συντριπτική πλειοψηφία θεωρεί ότι θα πρέπει μετά την ΚΕ να αποχωρήσει προκειμένου να δημιουργήσει τον νέο φορέα με το όνομα Ανανεωτική Ριζοσπαστική Αριστερά (Α.Ρ.Α.).

Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που έχουν την λογική ότι έξω από το μαντρί δεν μπορείς να κάνει πολλά πράγματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Σία Αναγωστοπούλου η οποία στην εκδήλωση της Δευτέρας εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να μείνουν μέσα στο κόμμα παλεύοντας για τις απόψεις τους.

Αυτό που φοβούνται όσοι έχουν αυτή την άποψη είναι μήπως τελικά και αυτό το νέο εγχείρημα καταλήξει όπως η ΝΑΡ του Παναγιώτη Λαφαζάνη ή το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως τα στελέχη της Ομπρέλας έχουν αποφασίσει να πάνε και να δώσουν την μάχη τους στην ΚΕ και την Κυριακή το μεσημέρι να ανακοινώσουν την δημιουργία του νέου φορέα. Λένε μάλιστα ότι έχει βρεθεί μέχρι και ο χώρος που θα πραγματοποιηθεί το «διάγγελμα» της ίδρυσης του νέου πολιτικού φορέα.

Ο στενός συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Ευάγγελος Αποστολάκης σχολιάζοντας τις αναφορές του Ευκλείδη Τσακαλώτου τόνισε ότι: «Ο ΣΥΡΙΖΑ περνάει μία φάση στην οποία υπάρχει μία “επώδυνη εγκυμοσύνη”, ξεφεύγει από τα όρια της φυσιολογικής αντιπολότητας, γίνεται πιο έντονη η διαφοροποίηση» είπε και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσακαλώτος έδειξε ότι δεν υπάρχει γέφυρα. Πιστεύω ότι θα ξεκαθαρίσουν τα πράγματα πολύ γρήγορα».

Επεσήμανε μάλιστα ότι «ο πρόεδρος έδωσε σε όλους ευκαιρίες, είπε εξαρχής ότι είναι ενωτικός, έκανε προσκλήσεις». «Τα περιθώρια τελειώνουν, ωστόσο η δουλειά που έχει να γίνει είναι μεγάλη και χρειάζονται όλοι», πρόσθεσε ο κ. Αποστολάκης.

Αναφορικά με το ζήτημα των διαγραφών σχολίασε: «Ο πρόεδρος δεν έκανε πρόχειρη ενέργεια με τις διαγραφές, υπήρχαν λόγοι. Για να διορθωθεί η κατάσταση πρέπει να κάνουν και εκείνοι κάτι».

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτη Φάμελλος σχολιάζοντας τις εξελίξεις ανέφερε ότι «η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι μόνο ο νέος πρόεδρος ή δεν είναι κάποιος από τους υποψήφιους προέδρους. Η επόμενη μέρα απαιτεί ένα νέο κόμμα και μια πολιτική κατεύθυνση στην κοινωνία».

Για την δήλωση του Ευκλείδη Τσακαλώτου σχολίασε ότι «θα μπορούσε να απαντήσει κάποιος “ωραία, ας κάνουμε τον ΣΥΡΙΖΑ τέτοιον ώστε να είμαστε περήφανοι”, θα ήταν μια απλή και γρήγορη απάντηση, εξάλλου αυτό χρειάζεται να κάνουμε. Η κοινωνία έξω περιμένει απαντήσεις και έχει ανάγκη ένα αριστερό, προοδευτικό, ευρωπαϊκό, οικολογικό κόμμα. Πρέπει το συντομότερο να δώσουμε μια απάντηση στην κοινωνία για το πώς η χώρα μπορεί να ζει καλύτερα και πώς μπορεί να είναι πιο δυνατή». 

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρος Παππάς ερωτηθείς για το αν πρέπει να προχωρήσουν οι διαγραφές απάντησε ότι «οι διαδικασίες πρέπει να προχωρήσουν. Δεν έγινε κάτι για να αλλάξει αυτό. Ένα κόμμα που θέλει να είναι αξιόπιστο στην κοινωνία πρέπει να εφαρμόζει τις διαδικασίες του».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις