Κυριακή, 16 Ιουν.
31oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται να φέρει τα μνημόνια για τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης φοβάται να φέρει τα μνημόνια για τη Βόρεια Μακεδονία στη Βουλή

Αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών εμφανίστηκε χθες Πέμπτη (16.5.2024) από την Ηλιούπολη ο Στέφανος Κασσελάκης του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι στις 9 Ιουνίου η Ελλάδα θα μείνει έκθαμβη από το αποτέλεσμα.

«Θα πετύχουμε, γιατί η αλήθεια είναι με το μέρος μας, εμείς σεβόμαστε την κοινωνία και θα είμαστε μέσα στην κοινωνία, όχι μόνο προεκλογικά, αλλά και μετεκλογικά» σημείωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα, κατηγορώντας την για αλαζονεία και ζήτησε από τον κόσμο «στις εκλογές του Ιουνίου να στείλει μήνυμα ότι θα υπάρχει δυνατή αντιπολίτευση, ώστε να τελειώνει το άλλοθι του 41%».

Εν τω μεταξύ, χθες ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε πρόταση νόμου για το νέο φορολογικό σύστημα. Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι το σχέδιο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αποτελεί την «θεραπεία» που χρειάζεται στην παρούσα φάση η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και ιδιαιτέρως οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες, οι οποίοι συνθλίβονται εξαιτίας της φορολογίας, αλλά και του αποκλεισμού τους από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το Σχέδιο Νόμου με τίτλο: «για μία σταθερή, προοδευτική και δίκαιη φορολογία εισοδημάτων φυσικών-νομικών προσώπων και ιδιοκτησίας ακινήτων» περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μεγάλη μεταρρύθμιση του ΕΝΦΙΑ, μείωση φορολογικών συντελεστών, κατάργηση του τεκμαρτού εισοδήματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και ελάφρυνση των εισφορών με ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των διαθέσιμων εισοδημάτων όλων των νοικοκυριών και των κεφαλαίων κίνησης των επιχειρήσεων, σε πορεία πραγματικής σύγκλισης του βιοτικού επιπέδου και των όρων του επιχειρείν στα μέσα επίπεδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ειδικότερα:

  • Σύμφωνα με το Σχέδιο Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων, πλην του εισοδήματος από ακίνητα (μισθώματα), φορολογούνται με την ίδια κλίμακα, η οποία διευρύνεται επί το αναλογικότερο και γίνεται προοδευτικότερη και άρα δικαιότερη.
  • Επίσης, εξασφαλίζονται μειωμένοι συντελεστές φόρου για εισοδήματα έως 100.000 ευρώ και εξισωμένος συντελεστής στα εισοδήματα έως 200.000 ευρώ. Στα υπερβάλλοντα εισοδήματα επιβάλλονται προοδευτικά αυξημένοι συντελεστές έως και 5% σε σχέση με την προϊσχύουσα κλίμακα φορολόγησης.
  • Ακόμη προτείνεται μείωση 5% στον συντελεστή φορολόγησης του 98% των επιχειρήσεων με κέρδη έως 220.000 ευρώ και παράλληλη επιβάρυνση 2% στον συντελεστή των μεγαλύτερων επιχειρήσεων. Παράλληλα, προτείνεται η κατάργηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων.
  • Συνάμα, καθορίζεται αφορολόγητο εισόδημα κατ’ ελάχιστον 10.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους, επιτηδευματίες, επιστήμονες και αυτοαπασχολούμενους.
  • Καταργείται επίσης το τεκμαρτό εισόδημα που επέβαλε η κυβέρνηση στους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους με παράλληλη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος που τους αφορά.
  • Προτείνεται νέος εισαγωγικός συντελεστής αυτοτελούς φορολόγησης εισοδήματος από ακίνητα (μισθώματα), μειωμένος κατά 10% από τον ισχύοντα (από 15% σε 5%), για τα εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
  • Προτείνονται μειώσεις του ΕΝΦΙΑ 60%, 50%, 40%, 35% και 30% σε αντικειμενικές αξίες ακινήτων έως 60.000 ευρώ, έως 100.000 ευρώ, έως 150.000 ευρώ, 200.000ευρώ και 500.000 ευρώ κλιμακωτά και αντιστοίχως.

Εν τω μεταξύ στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχολίαζαν τα όσα είπε ο πρωθυπουργός για τα τρία μνημόνια, λέγοντας ότι «αντί να προωθεί τη Συμφωνία, ο κ. Μητσοτάκης προτάσσει την τήρηση των ισορροπιών στο εσωτερικό του κυβερνητικού κόμματος και την επικοινωνιακή εκμετάλλευση των εθνικών θεμάτων».

«Επικίνδυνη οπισθοδρόμηση η καθυστέρηση κύρωσης μνημονίων για τη Βόρεια Μακεδονία»

Πρόσθεταν, μάλιστα, πως η καθυστέρηση κύρωσης των τριών μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία «σηματοδοτεί μία επικίνδυνη οπισθοδρόμηση, βλάπτει τα συμφέροντα της χώρας και μάλιστα σε μια περίοδο που το διεθνές περιβάλλον καθίσταται αβέβαιο, τροφοδοτεί την ένταση, την παραποίηση της αλήθειας και της ιστορίας και τις αλυτρωτικές φωνές, ακόμα και τα σχέδια άλλων δυνάμεων στα βόρεια σύνορά μας».

Οι ίδιοι άνθρωποι ανέφεραν ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι δέσμιος των αντιρρήσεων του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος από το 2020 έχει απειλήσει ότι όποτε και να έρθουν τα μνημόνια για επικύρωση στην Βουλή αυτός δεν θα τα ψηφίσει.

Τα στελέχη της Κουμουνδούρος επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει αυτή την στάση καθώς “φοβάται” ότι μέσα από αυτή την ιστορία μπορεί να αναζωπυρωθεί το εθνικιστικό ακροδεξιό κοινό της Βορείου Ελλάδος, το οποίο, μέχρι πριν από λίγο καιρό, εμφανιζόταν να αντιδρά έντονα στο νομοσχέδιο για την ισότητα στον γάμο.

Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος αναφερόμενος μάλιστα στο θέμα τόνισε ότι: «Την ανευθυνότητα με την οποία κινείται ο Κυρ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία, τόσο κατά την περίοδο που βρισκόταν στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης όσο και ως κυβέρνηση, αποκάλυψε ο βουλευτής της Άγγελος Συρίγος. Μιλώντας για τη Συμφωνία των Πρεσπών παραδέχτηκε ευθέως πως αν αυτή καταργηθεί, την επόμενη ημέρα η γειτονική χώρα θα επιστρέψει στο όνομα “Δημοκρατία της Μακεδονίας”. Η συγκεκριμένη παραδοχή του κ. Συρίγου αποκαλύπτει πως ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν έκανε τίποτε άλλο από το να διακινεί λάσπη, ψέματα και θεωρίες συνωμοσίας κατά μιας Συμφωνίας που, εκτός των άλλων, κατοχύρωσε τα εθνικά συμφέροντα της χώρας. Τώρα όμως είναι αναγκασμένος να αναλάβει τις ευθύνες του, είτε το θέλει είτε όχι».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις