Πέμπτη, 18 Απρ.
21oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση εμπαίζει τους ανθρώπους του πολιτισμού

ΣΥΡΙΖΑ

Την  παντελή έλλειψη ενδιαφέροντος  του πρωθυπουργού και της αρμόδιας υπουργού Πολιτισμού  Λίνας Μενδώνη για τους ανθρώπους του πολιτισμού επισημαίνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τα οποία τονίζουν ότι η κυβέρνηση εμπαίζει τους ανθρώπους αυτούς ανακοινώνοντας πενιχρά μέτρα τα όποια αφορούν λίγους και αποκλείουν  πολλούς.

«Αποκλείουν χιλιάδες εργαζόμενους, οργανισμούς και επιχειρήσεις του πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης»  λένε χαρακτηριστικά τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τα οποία επισημαίνουν την παντελή αδιαφορία της υπουργού Πολιτισμού.

«Ενώ καθημερινά ακούγονται φωνές  αγωνίας   από τους ανθρώπους του πολιτισμού – που είναι από τους πρώτους που αντιμετωπίζουν τις συνέπειες  της οικονομικής κρίσης εξ αιτίας της πανδημίας – η κυβέρνηση  σιωπά ενώ η κ. Μενδώνη είναι εξαφανισμένη» αναφέρουν οι συνεργάτες του Αλέξης Τσίπρα.

“Η κυβέρνηση προσπαθεί να κατευνάσει τη θύελλα αντιδράσεων”

Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης σχολιάζοντας μάλιστα τις κυβερνητικές εξαγγελίες ανέφερε ότι «η κυβέρνηση έρχεται όλο και περισσότερο αντιμέτωπη με τις επιλογές της. Στον προϋπολογισμό του 2020 περιέκοψε από τον πολιτισμό 14 εκατομμύρια ευρώ (335 έναντι 349 το 2019). Τώρα, προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις αναγγέλλοντας “επιπλέον” 15 εκατομμύρια ευρώ. Αυτό για όποιον ξέρει αριθμητική δεν συνιστά αύξηση των κονδυλίων για τον πολιτισμό. Αμήχανη και υποκριτική στάση φανερώνει.

Εντέλει, οι  αποσπασματικές αναφορές του κυβερνητικού εκπροσώπου δεν αποτελούν τίποτα περισσότερο από την απεγνωσμένη προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να κατευνάσει τη θύελλα των αντιδράσεων και το κίνημα #SupportArtWorkers που ξέσπασαν μετά το διάγγελμά του. Ένα διάγγελμα από το οποίο έλαμψαν δια της απουσίας τους ο πολιτισμός και οι άνθρωποί του».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου αναφέρονται στις πέντε προτάσεις που έχουν καταθέσει για  την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κόσμου του  πολιτισμού  και ζητούν από την κυβέρνηση να τις κάνει πράξη.  

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

1. Ομπρέλα προστασίας για όλους τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις του πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Το σχέδιο #ΜΕΝΟΥΜΕ_ΟΡΘΙΟΙ του ΣΥΡΙΖΑ, προβλέπει ειδικό επίδομα Κοινωνικής Αλληλεγγύης, συνολικού ύψους 1.5 δις Ευρώ, καλύπτοντας πλήρως και τους επισφαλώς εργαζόμενους στον πολιτισμό, στους οποίους μάλιστα γίνεται ειδική αναφορά. Επίσης, το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 3 δις Ευρώ, δίνοντας προτεραιότητα στις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, όπως αυτές του πολιτιστικού και δημιουργικού τομέα.

2.Γενναίο οικονομικό πακέτο για την στήριξη του πολιτισμού και της δημιουργικής οικονομίας, πολλαπλάσιο από αυτό που εξήγγειλε το υπουργείο πολιτισμού. Το δημόσιο θα πρέπει να μπει μπροστά και να πρωταγωνιστήσει, ώστε να κρατηθεί ζωντανή η καλλιτεχνική δημιουργία και η παραγωγή πολιτιστικού έργου το επόμενο διάστημα που αναμένεται δύσκολο. Επιπρόσθετα μπορούν να υπάρξουν και χορηγίες του ιδιωτικού τομέα, για τις οποίες προτείνεται η διοργάνωση καμπάνιας συγκέντρωσης πόρων.

3.Στήριξη των πνευματικών δικαιωμάτων.

4. Δημιουργία Ταμείου για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα υπό την Αναπτυξιακή Τράπεζα. Επίσης, άμεση παροχή μικροπιστώσεων με βάση το θεσμικό πλαίσιο που ετοίμασε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αλλά δεν έχει προχωρήσει νομοθετικά η κυβέρνηση της ΝΔ.

5.Συμμετοχικός σχεδιασμός για ένα ολιστικό στρατηγικό σχέδιο για την επόμενη μέρα του Πολιτισμού, της δημιουργικής οικονομίας και της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης μέσα στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται.

 

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις