Σάββατο, 27 Απρ.
15oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση επιστρατεύει σκληρές αντιλήψεις για να αναχαιτίσει τις αντιδράσεις για το μεταναστευτικό

Την αναβίωση των σκληρών δεξιών αντιλήψεων μέσα στην κυβέρνηση προκειμένου να αναχαιτίσουν τις αντιδράσεις που υπάρχουν στα νησιά του Αιγαίου με αφορμή τον σχεδιασμό περί επίταξης κτηρίων και οικοπέδων προκειμένου να φτιάξει κλειστά κέντρα φιλοξενίας, βλέπουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Με αφορμή την ακραία άποψη του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, ο οποίος σε τηλεοπτική του εμφάνιση, φωνάζοντας, είπε ότι «δεν θέλει εδώ (τον πρόσφυγα ) να φύγει» επισημαίνοντας μάλιστα ότι θέλει κλειστού τύπου στρατόπεδα που «να μην βγαίνει κουνούπι, κάτι σαν την Αμυγδαλέζα», στην Κουμουνδούρου φοβούνται ότι η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να ανεβάσει την ρητορική της κατά των προσφύγων και των μεταναστών, θέλοντας να δείξει στις τοπικές κοινωνίες ότι δεν τους θέλει στην Ελλάδα αλλά είναι αναγκασμένη να τους φιλοξενήσει.

Click4more Αντίμετρα για να «μαλακώσουν» οι αντιδράσεις για το μεταναναστευτικό – Τι δίνει η κυβέρνηση, σκληρή στάση από τους νησιώτες

Ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογιός, αναφερόμενος μάλιστα στις δηλώσεις Γεωργιάδη ανέφερε ότι: «Ο λόγος του δεν είναι απλά ξενοφοβικός, αποπνέει μίσος για τον άνθρωπο και αδιαφορία για την ανθρώπινη ζωή, προσβάλει και αγνοεί τις τοπικές κοινωνίες και εκθέτει τη χώρα ανεπανόρθωτα.

Περιμένουμε άμεσα από τον Πρωθυπουργό και τον αρμόδιο Υπουργό να διαφοροποιηθούν από τη θέση αυτή και να εγγυηθούν ότι η χώρα παραμένει ένα κράτος Δικαίου που σέβεται τις ευρωπαϊκές και διεθνείς υποχρεώσεις της, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις αξίες του ανθρωπισμού, μακριά από πρακτικές παράνομης αποτροπής και ενός απάνθρωπου και αδιέξοδου σχεδίου».

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως συνεχίζουν να επιμένουν ότι η λύση για να αποσυμπιεσθεί η κατάσταση από τα νησιά  είναι η μεταφορά των ευάλωτων ομάδων (άρρωστοι και παιδιά) στην ενδοχώρα καθώς η ευρωτουρκική συμφωνία τους εξαιρεί από την διάταξη που αναφέρει ότι όσοι προωθούνται στο εσωτερικό της χώρας στην συνέχεια δεν μπορούν να φύγουν.

Επιμένουν ακόμα ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναφέρει το πρόγραμμα του Γιάννη Μουζάλα ΕΣΤΙΑ / ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ, καθώς με αυτό τον τρόπο στο παρελθόν είχαν προωθηθεί πολλοί στο εσωτερικό της χώρας. «Στόχος της είναι να κρατήσει τους προσφυγικούς και μεταναστευτικούς πληθυσμούς στα νησιά του Αιγαίου, χωρίς καμία προοπτική, προκειμένου να μην δυσαρεστήσει τους γαλάζιους Δημάρχους της ενδοχώρας. 7 μήνες η κυβέρνηση κάνει συνεχώς εξαγγελίες αλλά οι πληθυσμοί στα νησιά υπερ- συσσωρεύονται» ανέφερε ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας Νεκτάριος Σαντορινιός και πρόσθεσε: «Στις 7 Ιουλίου 2019 τα νησιά είχαν συνολικά 15.000 περίπου πληθυσμό προσφύγων και μεταναστών, ο οποίος σήμερα έχει ανέλθει στους 42.000. Για παράδειγμα, στη Σάμο ήταν 2.500 άτομα, σήμερα καταγράφονται επίσημα 7.500 άτομα. Τέλος, πέρυσι τέτοια εποχή στη Λέρο και στην Κω υπήρχαν περίπου 750 και 850 μετανάστες και πρόσφυγες, αντίστοιχα. Φέτος είναι 3.500 και 4.500».

Σε ό,τι αφορά τις επιτάξεις στις οποίες θα προχωρήσει η κυβέρνηση το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Με την πρόσφατη ΠΝΠ η Κυβέρνηση ιδρύει τα λεγόμενα Πολυλειτουργικά Κέντρα τα οποία θα είναι ουσιαστικά Κλειστά Κέντρα Κράτησης, πρακτική που απαγορεύεται από την ίδια την ΕΕ και το πιθανότερο είναι να μην χρηματοδοτήσει και την κατασκευή τους. Αυτά τα κέντρα θα είναι επιπλέον δομές στα νησιά, δηλαδή θα λειτουργούν παράλληλα με τις παλιές. Και για να γίνει κατανοητό, μιλάμε ότι στα ήδη ασφυκτικά γεμάτα νησιά του Αιγαίου, θα προστεθούν νέα κέντρα, συνολικού επιπλέοντα πληθυσμού 7.500. Αυτό που φτιάχνουν δεν είναι η λύση για να κλείσουν τα προηγούμενα κέντρα, είναι κάτι παράλληλο, μία δεύτερη δομή. Όταν μόνο στη Μόρια έχουμε 22.000 και η πρόβλεψη είναι για το νέο κέντρο είναι 10.000, πού θα πάνε οι υπόλοιποι;».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις