Παρασκευή, 19 Απρ.
17oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση πιάστηκε στη “φάκα” της μυστικής διπλωματίας

ΣΥΡΙΖΑ

Στην “φάκα” της μυστικής διπλωματίας πιάστηκε η κυβέρνηση σύμφωνα με τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με την αποκάλυψη που έκανε ο ίδιος ο πρωθυπουργός ο οποίος σε συνέντευξη του σε Ευρωπαϊκά έντυπα ανέφερε ότι «όταν το Βερολίνο προσφέρθηκε να μεσολαβήσει, καθίσαμε καλόπιστα για να προσπαθήσουμε να βρούμε κοινό έδαφος. Καταφέραμε ακόμη και να καταλήξουμε σε “έγγραφη συμφωνία”. Το αποτέλεσμα ήταν να αποσυρθεί τελικά η Τουρκία, αποκαλύπτοντας ανεπίσημες αλλά απόρρητες συζητήσεις».

«Στη διάρκεια όλων αυτών έχω παραμείνει ανοικτός στον διάλογο» έγραψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το εντυπωσιακό – όπως λένε συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα- είναι ότι η κυβέρνηση προσπάθησε να εμπλέξει σε αυτή  την ιστορία και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ισχυρίστηκε δυο φορές χθες ότι ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης  γνώριζε για την συμφωνία.

Έντονη αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε έντονα λέγοντας ότι «ο πρωθυπουργός συναντήθηκε για ώρες με τον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλους τους αρχηγούς κομμάτων χωρίς να αναφερθεί σε οποιαδήποτε συμφωνία ή  διακανονισμό με την Τουρκία, όπως έγινε εμφανές από όλες τις σχετικές ανακοινώσεις αρχηγών. Ειδικά δεδομένων αυτών των συναντήσεων είναι απαράδεκτο ο κ Πέτσας να αναφέρεται σε επικοινωνία διπλωματικών συμβούλων όπως ο Σύριζα ποτέ δεν αναφέρθηκε στην αντίστοιχη επικοινωνία διπλωματικών συμβούλων όταν ήταν στην Κυβέρνηση.

Δεύτερον, διότι ουδεμία ενημέρωση υπήρξε του διπλωματικού συμβούλου του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι υπήρξε συμφωνία ή “written understanding” Ελλάδας-Τουρκίας. Μόνο αφού η τριμερής συνάντηση στο Βερολίνο είχε αποκαλυφθεί από τον Τούρκο ΥΠ.ΕΞ, τότε υπήρξε όντως ενημέρωση για ορισμένες από τις εξελίξεις στο Βερολίνο και για την προσπάθεια να υπάρξει αποκλιμάκωση, με σαφή όμως διευκρίνιση ότι τίποτα δεν είχε υπογραφεί από καμία πλευρά και η Τουρκία δεν είχε ως εκείνη τη στιγμή συναινέσει σε τίποτα. Επίσης καμία ενημέρωση για συμφωνία επί οποιουδήποτε κειμένου δεν υπήρξε ούτε εκ των υστέρων.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ μετά την δημοσιοποίηση της συνάντησης από τον Τούρκο υπουργό εξωτερικών η διευθύντρια του διπλωματικού Γραφείου του πρωθυπουργού κ. Ελένη Σουρανή επικοινώνησε με τον διπλωματικό σύμβουλο του Αλέξη Τσίπρα κ. Καλπαδάκη και τον ενημέρωσε για την Γερμανική πρωτοβουλία και τη συνάντηση του Βερολίνου.

“Ντροπή αυτό που κάνει η κυβέρνηση”

«Ποτέ δεν ειπώθηκε τίποτα περισσότερο. Ούτε για την ύπαρξη εγγράφου πολύ περισσότερο για  συμφωνία » λένε οι συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού. Και προσθέτουν πως «είναι ντροπή αυτό που κάνει η κυβέρνηση. Δεν μπορεί ουτε σε αυτό το θέμα να αναλάβει τις ευθύνες της.»

Ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας αρνήθηκε πάντως να δημοσιοποιήσει το κείμενο λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα δώσει στην δημοσιότητα την συμφωνία όταν κρίνει ότι εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα έλεγαν ωστόσο ότι εσκεμμένα η κυβέρνηση όταν αποκαλύφθηκε από την Τουρκική πλευρά η συνάντηση του Βερολίνου υποβάθμισε  την σημασία της, λέγοντας ότι σε αυτή μετείχαν τεχνικά κλιμάκια (από την ελληνική πλευρά η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή) ενώ σύμφωνα με αυτά που ανέφερε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπήρξε συμφωνία.

“Αποκάλυψη μετά από πιέσεις”

Οι ίδιοι άνθρωποι επισημαίνουν ότι προφανώς η αποκάλυψη αυτή δεν έγινε οικειοθελώς από τον πρωθυπουργό αλλά μετά από Ευρωπαϊκές και Νατοϊκές πιέσεις καθώς πριν από λίγες μέρες το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε  να κατατροπώσει τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ ο οποίος μίλησε για συμφωνία, προφανώς έχοντας ενημερωθεί  από την Γερμανική πλευρά.

Σύσκεψη υπό τον Αλέξη Τσίπρα

Εν τω μεταξύ χθες ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, είχε ευρεία σύσκεψη για την διαρκή κλιμάκωση της τουρκικής επιθετικότητας και τα εξοπλιστικά προγράμματα που επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Στη σύσκεψη, η οποία πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του κόμματος, συμμετείχαν οι τομεάρχες Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, Άμυνας, Θοδωρής Δρίτσας, Γιωργος Τσιπρας, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, συντονιστής για  τους εν λόγω τομείς, Γιάννης Ραγκούσης, πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, οι πρώην αναπληρωτες Παναγιωτης Ρήγας και Δημητρης Βιτσας, ο Νικος Τοσκας, ο πρώην αρχηγός ΓΕΕΘΑ, πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο πρώην αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς, ο πρώην Αρχηγος Λιμενικού, Στ. Ράπτης, η πρώην υπαρχηγος της ΕΛ.ΑΣ, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο διπλωματικός του σύμβουλος Βαγγέλης Καλπαδάκης κ.α.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις