Πέμπτη, 25 Απρ.
20oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση ποτίζει τα «λεφτόδεντρα» της αισχροκέρδειας

Τα τραγικά λάθη της κυβέρνησης βλέπουν πίσω από τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που ψηφίστηκε χθες, Τρίτη, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνοντας ότι «ο Προϋπολογισμός που η κυβέρνηση ψήφισε τον Δεκέμβριο αποδείχθηκε από τα πράγματα εντελώς αποτυχημένος».

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου, μάλιστα επεσήμανε ότι τα οικονομικό επιτελείο «βασίστηκε σε εκτός τόπου και χρόνου εκτιμήσεις και προβλέψεις, τόσο για την πανδημία όσο και για την ακρίβεια» και πρόσθεσε:

«Η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι αρχές του 2022 τελειώνουμε με την πανδημία και η χώρα μας βρίσκεται πρώτη σε θανάτους ανά εκατομμύριο πληθυσμού στην Ευρώπη, ενώ προέβλεπε πληθωρισμό 0,8% για το 2022 και τον Μάρτιο ήταν 8,9%. Ήδη από τον Ιανουάριο ο κατώτατος μισθός είχε χάσει το 14% της αγοραστικής του δύναμης», υπογραμμίζοντας ότι «οι εκρηκτικές εκφάνσεις του φαινομένου της ακρίβειας άρχισαν να εκδηλώνονται ήδη από τα τέλη Αυγούστου στη χώρα μας, λόγω της ενεργειακής πολιτικής της ΝΔ».

Η πρώην υπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμα ότι «πάνω στις εντελώς ανεδαφικές και ασόβαρες εκτιμήσεις εξελίσσεται μια οικονομική πολιτική η οποία ουσιαστικά καθιστά τους πολίτες αμορτισέρ αυτής της κρίσης, για να μην θιγούν τα υπερκέρδη ορισμένων. Η κυβέρνηση επιμένει σε μια πολιτική που προκαλεί γενικευμένη οικονομική ασφυξία σε εργαζόμενους, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Δεν βάζει πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικού ρεύματος. Δεν βάζει όριο στη ρήτρα αναπροσαρμογής. Δεν χτυπάει την αισχροκέρδεια, αφήνει την αγορά ανεξέλεγκτη και οι παραγωγοί ενέργειας σωρεύουν υπερκέρδη. Δεν φορολογεί τα υπερκέρδη. Την ώρα που και η Κομισιόν καλεί για φορολόγησή τους ο κ. Μητσοτάκης ακόμη αναρωτιέται αν υπάρχουν υπερκέρδη».

Εν τω μεταξύ, χθες, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος ζήτησε την άμεση ακύρωση των νέων αυξήσεων στα σταθερά τιμολόγια της ΔΕΗ, «την ώρα που η Ισπανία εξασφαλίζει άμεσα χαμηλότερες τιμές ρεύματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, η ΔΕΗ των γαλάζιων goldenboys του κ. Μητσοτάκη προχωρά σε νέες αυξήσεις. Χθες αύξησε αιφνιδιαστικά πάλι κατά 36,1% τα σταθερά τιμολόγια»

Επιβεβαιώνει έτσι πως μόνη σπουδή του κ. Μητσοτάκη είναι η αισχροκέρδεια της ΔΕΗ σε βάρος των καταναλωτών παρά το γεγονός ότι τα αποτελέσματα του 2021 δείχνουν πως έχει τα περιθώρια και τα λειτουργικά κέρδη για να κρατήσει χαμηλά τα σταθερά τιμολόγια» είπε χαρακτηριστικά.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνουν ωστόσο ότι λύση για την ενεργειακή κρίση υπάρχει. «Ζητάμε ήδη από τον Σεπτέμβριο μείωση των ΕΦΚ καυσίμων και του ΦΠΑ στα τρόφιμα, λένε. Μας απαντάτε ότι δεν παίρνετε οριζόντια μέτρα για να μην ευνοηθούν και οι έχοντες».

«Θέλετε να μας πείσετε τώρα ότι δεν παίρνετε τα μέτρα αυτά γιατί ανησυχείτε μήπως ευνοηθούν οι πλούσιοι; Έχετε μειώσει τον φόρο στα μερίσματα και στη συγκέντρωση κεφαλαίου, καταργήσατε τον φόρο στις γονικές παροχές και τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για τις ανώτατες περιουσίες. Είστε σοβαροί;» αναφέρουν και επισημαίνουν.

Η κυβέρνηση, «κατηγορεί όλους τους άλλους για λεφτόδεντρα, αλλά αυτή ποτίζει τα λεφτόδεντρα της αισχροκέρδειας. Και φέρνει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό 2,6 δισ. – μάλιστα εμπαίζει την κοινωνία πως αφορά πρόσθετα μέτρα ενώ ένα μέρος είναι ήδη δεσμευμένο σε αποτυχημένες πολιτικές-για να κάνει μία από τα ίδια».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις