Προϋπόθεση αποτελεί πλέον για όποιον θέλει να είναι υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ η κατάθεση του πόθεν έσχες του μαζί με τις 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής που θα υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του.
Αυτό αποφασίστηκε χθες Σάββατο (21.09.2024) στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με ψήφους 87 έναντι 84. Όπως ήταν φυσικό η υπερψήφιση της πρότασης αυτής που για την ιστορία την κατέθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης έφερε μεγάλη αναταραχή στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να αποχωρήσουν από την συνεδρίαση περίπου 50 μέλη της ΚΕ φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του Στέφανου Κασσελάκη, καθώς θεώρησαν ότι η νέα προϋπόθεση αφορά ευθέως τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Για αρκετή ώρα μάλιστα επικράτησε ένταση με τα στελέχη που στηρίζουν τον πρώην αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να φωνάζουν έξω από την αίθουσα συνθήματα κατά της «νομενκλατούρας», καλώντας τον έκπτωτο πρόεδρο να αλλάξει τα πάντα στον ΣΥΡΙΖΑ.
Οι υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη αποχώρησαν από την συνεδρίαση όταν κατάλαβαν τι σήμαινε η υπερψήφιση της πρότασης αυτής.
Οι διάφορες ερμηνείες για το πόθεν έσχες
Μέχρι αργά το βράδυ πάντως υπήρχαν διάφορες ερμηνείες για το τι σημαίνει η υπερψήφιση της πρότασης αυτής. Εάν δηλαδή αποτελεί προϋπόθεση ή απλώς έγκειται στην διακριτική ευχέρεια του υποψηφίου να παρουσιάσει το πόθεν έσχες του.
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Σύμφωνα με τον Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος έγραψε και κατέθεσε την πρόταση, η κατάθεση του πόθεν έσχες πρέπει να συνοδεύει τις 30 υπογραφές των στελεχών που στηρίζουν τον κάθε υποψήφιο.
Πιο συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ καταθέτοντας την πρόταση χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη «να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια ότι ούτε το κόμμα μας ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν οτιδήποτε, μετά την τραυματική εικόνα των αναφορών και των υπονοουμένων για “μαύρα” ταμεία και διαρροών στοχοποίησης συντρόφων».
Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «σε αυτό το πλαίσιο οι υποψήφιοι πρόεδροι του κόμματος θα καταθέτουν με την υποψηφιότητά τους το πόθεν έσχες που έχουν καταθέσει στις αρμόδιες Αρχές, ώστε να δημοσιοποιηθούν στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, πριν την αναγόρευσή τους από το Συνέδριο».
Άρα με βάση την πρόταση που κατέθεσε ο Χρήστος Σπίρτζης, η κατάθεση του πόθεν έσχες αποτελεί προϋπόθεση.
Από την πλευρά της η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίνα Κασιμάτη -η οποία ανήκει στην ομάδα του πρώην προέδρου- τόνισε ότι «η απόπειρα να χειραγωγηθεί η εκλογή προέδρου, αλλά πια και των νέων οργάνων, συνεχίστηκε και στη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνεδρίαση της ΚΕ από ορισμένους. Το Συνέδριο, που είναι το ανώτατο όργανο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για όλα και η ελληνική κοινωνία ήδη διαπιστώνει ενεή την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να κρατηθούν στις καρέκλες τους και να θέσουν σε ομηρία τον πρόεδρο που θα εκλέξει η κοινωνία ξανά κόντρα στις βουλήσεις της γραφειοκρατίας».
Παυσανίας Παπαγεωργίου: Το πόθεν έσχες θα είναι ένα συνοδευτικό έγγραφο
Από την πλευρά του πάντως, ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παυσανίας Παπαγεωργίου, ανέφερε ότι δεν έχει κατατεθεί ως προϋπόθεση υποψηφιότητας το πόθεν έσχες, αλλά ψηφίστηκε να συνοδεύεται η κατάθεση υποψηφιότητας και από το πόθεν έσχες. «Εάν δεν υπάρχει, θα το δούμε τότε», είπε. Και συμπλήρωσε: «Το πόθεν έσχες θα είναι ένα συνοδευτικό έγγραφο. Δεν θα γίνεται έλεγχος. Υποψηφιότητες κατατίθενται πριν από το συνέδριο, άρα λεπτομέρειες θα μπουν μαζί με την υποψηφιότητα στο συνέδριο. Τα έγγραφα όλα που θα συνοδεύουν την υποψηφιότητα θα επικυρωθούν από το συνέδριο».
Όπως γίνεται αντιληπτό εάν σε κάποιο πόθεν έσχες υποψηφίου τα πράγματα δεν είναι ξεκάθαρα δεν αποκλείεται να μην περάσει από το συνέδριο και άρα να μην προχωρήσει η υποψηφιότητα του.
Η εξέλιξη αυτή έχει προφανώς την σημασία της, καθώς έστω και με έναν διφορούμενο τρόπο μπήκε το θέμα του πόθεν έσχες και άρα των κριτηρίων για όσους ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι για την θέση του προέδρου. Και φυσικά και για τον Στέφανο Κασσελάκη ο οποίος έχει πει ότι έχει καταθέσει από τις αρχές του καλοκαιριού το πόθεν έσχες.
Ο Παύλος Πολάκης που ρωτήθηκε για το θέμα αυτό τόνισε ότι ότι στην πρόταση που έκανε ο ίδιος είπε ότι η μόνη προϋπόθεση για να κατέβει κάποιος υποψήφιος πρόεδρος είναι οι 30 υπογραφές από μέλη της κεντρικής επιτροπής και βουλευτές ευρωβουλευτές. Όλα τα υπόλοιπα θεωρώ ότι συμβάλλουν στην προσπάθεια κάποιων να το παίξουν θύματα και γι’ αυτό δεν το θέλω. Εμένα έτσι κι αλλιώς το πόθεν έσχες μου είναι γνωστό και στη δημοσιότητα εδώ και πολλά χρόνια.
Οι ψηφοφορίες
Από την συνεδρίαση της ΚΕ πέρασε η εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας για συνέδριο 1-3 Νοεμβρίου και εκλογές 24 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου. Η πρόταση αυτή έλαβε 112 ψήφους, ενώ του Στέφανου Κασσελάκη για επίσπευση των διαδικασιών 62. Η πρόταση του Παύλου Πολάκη που ήταν παρόμοια με αυτή του πρώην προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ πήρε 9 ψήφους και υπήρξαν και 2 λευκά.
Δικαίωμα συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής συνέδρων θα έχουν έχουν όσοι έχουν εγγραφεί μέλη ως τις 11 Οκτωβρίου.
Η πρόταση του Νίκου Παππά να είναι καταστατικό το συνέδριο δεν πέρασε. Η πρόταση καταψηφίστηκε με ποσόστωση της τάξεως του 60-40.
Αντίθετα υπερψηφίστηκε η πρόταση του Θανάση Θεοχαρόπουλου, η οποία αφορούσε την καταδίκη όλων των προσβλητικών και τοξικών αναφορών εις βάρος της προσωπικότητας στελεχών και μελών του κόμματος και μάλιστα για συλλογικές αποφάσεις των οργάνων.
Μεγάλος θόρυβος έγινε και για την πρόταση Δημήτρη Χατζησωκράτη να διαχωριστεί η εκλογή προέδρου με αυτήν της Κεντρικής Επιτροπής, κόντρα στην εισήγηση της Πολιτικής Γραμματείας. Η εν λόγω πρόταση αποσύρθηκε κι αν ο εισηγητής της επανέλθει, τότε θα συζητηθεί στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή (5 Οκτωβρίου).