Πέμπτη, 25 Απρ.
19oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση και Μητσοτάκης έχουν κατεβάσει τα μολύβια

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβέρνηση και Μητσοτάκης έχουν κατεβάσει τα μολύβια

Τα διλήμματα της επόμενης κάλπης βάζουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ καθώς η κυβέρνηση προσδιορίζει τον χρόνο των εκλογών κάπου στις αρχές της άνοιξης, ενώ παράλληλα η Κουμουνδούρου επισπεύδει τις διεργασίες για τα ψηφοδέλτια και την οριστικοποίηση του προγράμματός της.

Την ίδια ώρα, τόσο ο Αλέξης Τσίπρας όσο και το σύνολο του κόμματος όλο το επόμενο διάστημα μέχρι και τις εκλογές θα βρίσκονται δίπλα στους πολίτες, μεταφέροντας το μήνυμα της εναλλακτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Σήμερα (05.12.2022) και αύριο μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρεθεί στη Δυτική Μακεδονία, όπου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις στον νομό Φλώρινας και Καστοριάς.

«Το δίλημμα της κάλπης είναι εάν θα συνεχιστεί η αδικία και η διεύρυνση των ανισοτήτων ή αν θα επιστρέψει η Δικαιοσύνη παντού», λένε οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κωδικοποιώντας δε τις θέσεις και τις απόψεις του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι:

  • Για τους μισθωτούς πρέπει να υπάρξει αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και παράλληλα μηχανισμός τιμαριθμικής αναπροσαρμογής,
  • για τους επαγγελματίες και τους μικρομεσαίους κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος,
  • αφορολόγητο για όλους στα 10.000 ευρώ,
  • ρύθμιση του διογκωμένου ιδιωτικού χρέους σε 120 δόσεις και
  • νέος πτωχευτικός με πραγματική προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ακόμα, επισημαίνουν ότι επιβάλλεται να υπάρξει δραστική μείωση των λογαριασμών με επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ και πλαφόν, καθώς και μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και του ΕΦΚ για την αποκλιμάκωση των τιμών.

«Φουλάρει» για τις εκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Η στρατηγική της ΝΔ για τους αναποφάσιστους

Επιμένουν δε ότι πρέπει να υπάρξουν παρεμβάσεις «για την επούλωση των πληγών στη Δημοκρατία από την πιο αντιθεσμική κυβέρνηση που επιχείρησε να μετατρέψει σε θεσμό το παρακράτος». 

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου ισχυρίζονται ότι η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχουν  κατεβάσει τα μολύβια, αδιαφορώντας και αδυνατώντας να ακούσουν τα προβλήματα των πολιτών. «Απλώς μαδάνε τη μαργαρίτα για το χρόνο των εκλογών με διαρκές «σκωτσέζικο ντους», λένε παράγοντες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σε ό,τι αφορά το κυβερνητικό αφήγημα περί αυτοδυναμίας, οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ότι «ο κ. Μητσοτάκης επανήλθε – μετά από καιρό αμφιταλαντεύσεων – στη στρατηγική της αυτοδυναμίας, κάτι το οποίο φαντάζει απίθανο με τα πραγματικά δημοσκοπικά δεδομένα. Ως εκ τούτου, επί της ουσίας προϊδεάζει το πολιτικό προσωπικό αλλά και το εκλογικό σώμα για αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και ακυβερνησία, άρα και αποσταθεροποίηση, μέχρι να ξαναβγεί ο ίδιος πρωθυπουργός. Με λίγα λόγια ο κ. Μητσοτάκης δεν επιζητά ούτε διασφαλίζει σταθερότητα, αλλά την εκλογική επικρότηση της αλαζονείας του». 

Επισημαίνουν ακόμα ότι με την επιστροφή στο αφήγημα της αυτοδυναμίας, ο πρωθυπουργός, αν και εκτιμάται πως αποσκοπεί ουσιαστικά τη συσπείρωση των ψηφοφόρων της Δεξιάς «καθώς οι διαρροές από τα δεξιά της ΝΔ είναι τεράστιες, αναγνωρίζει εμμέσως την ανυπαρξία εν δυνάμει κυβερνητικού εταίρου μετά και το σκάνδαλο των υποκλοπών και την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Επομένως, η ΝΔ με τον κ. Μητσοτάκη επικεφαλής θα μπορεί να αναζητήσει κυβερνητική συνεργασία μονάχα στην Ελληνική Λύση, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για τη ΝΔ και για τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη». 

Τέλος, αναφέρουν ότι με την επιστροφή στη στρατηγική της αυτοδυναμίας, ο κ. Μητσοτάκης στέλνει μήνυμα στους πολίτες «πως δεν τον ενδιαφέρει η πρώτη κάλπη, προεξοφλώντας προσφυγή και σε δεύτερες εκλογές. Όπως προκύπτει από τη μελέτη όλων των τελευταίων δημοσκοπήσεων, αν στις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική δεν υπάρξει αυτοδυναμία από κανένα κόμμα, τότε οι πολίτες σε ποσοστό 54% θέλουν να φτιαχτεί κυβέρνηση συνεργασίας και μόνο το 37% θέλει να προκηρυχτούν νέες εκλογές. Στην δε ερώτηση για την σταθερότητα οι πολίτες θεωρούν σε ποσοστό 47% ότι η σταθερότητα μπορεί να υπάρξει με κυβερνήσεις συνεργασίας, έναντι 39% που θεωρεί ότι η σταθερότητα πετυχαίνεται με αυτοδύναμες κυβερνήσεις». 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις