Πέμπτη, 28 Μαρ.
22oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Μας δικαιώνουν η αφωνία της Κομισιόν και οι ίσες αποστάσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ

ΣΥΡΙΖΑ

Η αφωνία της Κομισιόν αλλά και η τακτική των ίσων αποστάσεων που κράτησε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις επιθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν εναντίον του πρωθυπουργού πιστοποιούν αυτό που από την πρώτη στιγμή υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, λένε τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Ότι η Ελλάδα δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στο ΝΑΤΟ, κάνοντας εξυπηρετήσεις, καθώς η αλληλεγγύη των εταίρων μας μένει να αποδειχθεί».

Ακόμα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν ότι η εκτίμηση που υπάρχει στην ελληνική κυβέρνηση ότι ο Τούρκος πρόεδρος είναι σε δύσκολη θέση δεν ευσταθεί καθώς, όπως αποδεικνύεται ο εκβιασμός που κάνει στο ΝΑΤΟ για την Σουηδία και την Φινλανδία όπως φαίνεται αποδίδει.

Επισημαίνουν μάλιστα ότι όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει καθημερινά τον ελληνικό εναέριο χώρο ενώ εμφανίζεται να θέλει να εργαλειοποιήσει για μια ακόμη φορά το μεταναστευτικό.

Η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου αναφερόμενη μάλιστα στις  δηλώσεις Ερντογάν  τις χαρακτήρισε  απαράδεκτες και απολύτως καταδικαστέες. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «η επί της αρχής κριτική μας για το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στις ΗΠΑ ήταν για το αν υπάρχουν απτά αποτελέσματα, σε σχέση και με τα όσα έχει παραχωρήσει στις ΗΠΑ. Απτά αποτελέσματα σημαίνει σαφής καταδίκη από τις ΗΠΑ των διαρκών τουρκικών παραβιάσεων, ακύρωση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, όροι για το πώς εντάσσεται η Τουρκία στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική που διαμορφώνεται στην περιοχή».

«Κινδυνεύουμε να τελειώσει η θητεία Μητσοτάκη με την τουρκική προκλητικότητα οξυμένη, τις ΗΠΑ να μην κάνουν τίποτα και τη χώρα χρεωμένη με πάνω από 13 δισ. ευρώ» ανέφερε ακόμα το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να καλύψει ένα διπλωματικό κενό με μία κούρσα εξοπλισμών και φορτώνει διαρκώς δημοσιονομικά τη χώρα σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή», ανέφερε, τονίζοντας ότι «με τη στρατηγική του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου δίνει εκ των προτέρων τα πάντα, όπως την παραχώρηση στρατιωτικών εγκαταστάσεων επ’ αόριστο», ενώ η κυβέρνηση «αναπαράγει την εσφαλμένη αντίληψη ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη».

Ερώτηση για τα όπλα στην Ουκρανία

Εν τω μεταξύ η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ με επείγουσα ερώτηση στην Βουλή ζητά από τον υπουργό Άμυνας να δώσει εξηγήσεις σχετικά με την αποκάλυψη που έκανε ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ότι η Ελλάδα ετοιμάζεται να στείλει και άλλο στρατιωτικό υλικό στην Ουκρανία, ενώ ο Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε δεσμευθεί για το αντίθετο.

Να θυμίσουμε ότι ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας ανέφερε ότι «περίπου 20 χώρες ανακοίνωσαν νέα πακέτα βοήθειας και πολλές χώρες δίνουν πυρομαχικά πυροβολικού, συστήματα παράκτιας άμυνας, άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα που είναι κρίσιμης σημασίας».

Ο τομεάρχης Άμυνας Θ. Δρίτσας, ο Γι. Τσίπρας και ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος,  σχολιάζοντας τις εξελίξεις ανέφεραν  ότι «πληροφορηθήκαμε έτσι από τον υπουργό μιας τρίτης χώρας ότι η χώρα μας έχει ανακοινώσει την αποστολή νέου βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία, για την οποία δεν υπάρχει στην Ελλάδα καμιά ενημέρωση της Βουλής και του ελληνικού λαού».

Πρόσθεσαν ακόμα ότι «ο κ. Μητσοτάκης είχε ήδη στις βαλίτσες του για την Ουάσιγκτον τη δέσμευση για την αποστολή νέου οπλισμού, σε αντάλλαγμα για τη θερμή υποδοχή στην Ουάσιγκτον».

Η ένσταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει να κάνει με το γεγονός ότι η «ενδεχόμενη αποστολή βαρύτερου οπλισμού στην Ουκρανία εμπλέκει ακόμη περισσότερο τη χώρας μας σε έναν εξελισσόμενο πόλεμο. Αυτό –όπως επισημαίνουν τα στελέχη της Κουμουνδούρου- δεν το λέει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το λέει το Διεθνές Δίκαιο».

Θέτουν δε μια σειρά από ερωτήματα στα οποία ζητούν απάντηση:

  • Έχουν επίγνωση στο υπουργείο Άμυνας, στο υπουργείο Εξωτερικών και στο Μαξίμου τι σημαίνει η εμπλοκή αυτή ή το μόνο που ενδιαφέρει είναι να γίνεται αρεστός ο Πρωθυπουργός στην Ουάσιγκτον;
  • Πότε αποφασίστηκε μια τέτοια σοβαρότατη επιλογή; Με ποιες διαδικασίες;
  • Συνεδρίασε το ΚΥΣΕΑ;
  • Αποφασίζεται η εμπλοκή της χώρας μας σε ένα πόλεμο στη γειτονιά μας και είναι όλα business as usual;

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις