Παρασκευή, 26 Απρ.
18oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη των «τάσεων» για τις θέσεις στην Κεντρική Επιτροπή – Ποιοι δείχνουν να επικρατούν

ΣΥΡΙΖΑ: Μάχη των «τάσεων» για τις θέσεις στην Κεντρική Επιτροπή – Ποιοι δείχνουν να επικρατούν

Στην τελική ευθεία μπαίνουν οι εσωκομματικές διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ καθώς την ερχόμενη Κυριακή θα στηθούν οι κάλπες για την εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής.

«Θέλουμε να μετατρέψουμε τις εκλογές του Κόμματός μας σε μια γιορτή δημοκρατίας. Και καλούμε τους πολίτες να έρθουν την επόμενη Κυριακή, να εγγραφούν στους καταλόγους και με τρία ευρώ να ψηφίσουν. Και να στείλουν μήνυμα πολιτικής αλλαγής με τη συμμετοχή τους. Και να έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν από εδώ και στο εξής σε όλες τις κρίσιμες αποφάσεις που θα λαμβάνουν δημοκρατικά τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία για το μέλλον της χώρας» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Όλα ανοιχτά για τη νέα ΚΕ

Όσο όμως και αν τα πράγματα φαίνονται ξεκάθαρα σε ότι αφορά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα -καθώς δεν υπάρχει δεύτερος υποψήφιος- η κατάσταση δεν είναι ίδια για την εκλογή των 300 νέων μελών της ΚΕ.

Σε αυτή την διαδικασία σημαντικό ρόλο θα παίξουν οι εσωκομματικές ισορροπίες που υπάρχουν αυτή την στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ καθώς οι «κόφτες» που έχουν μπει από την αρχή της διαδικασίας.

Σύμφωνα με τις αποφάσεις των οργάνων το 20% των μελών της ΚΕ θα προέρχεται από τους βουλευτές , ένα άλλο 20% από την διεύρυνση ενώ το 50% θα είναι γυναίκες.

Δηλαδή για να εκλεγεί κάποιος μέλος της νέας ΚΕ- ιδιαίτερα άνδρας- θα πρέπει να πλασαριστεί στις πρώτες θέσεις γιατί αλλιώς θα βρεθεί εκτός λόγο ποσόστωσης.

Ακόμα σημαντικό στοιχείο της όλης διαδικασίας είναι ότι στην περιφέρεια της Αττικής που θα εκλέξει τα μισά μέλη της ΚΕ (δηλαδή 150 μέλη) και από τους 29 βουλευτές θα εκλεγούν οι 23. Οι υπόλοιποι 6 θα μείνουν εκτός.

Μάχη των «τάσεων»

Με βάση λοιπόν αυτούς του συσχετισμούς οι τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζουν να δίνουν την μάχη τους για μια θέση στην ΚΕ . Προφανώς οι προεδρικοί έχουν υπεροχή στην όλη διαδικασία καθώς ιδιαίτερα στην επαρχία ελέγχουν ένα μεγάλο κομμάτι των οργανώσεων και των νέων μελών , κερδισμένοι ωστόσο θα είναι αυτοί που θα κατέβουν με συγκεκριμένη λίστα που δεν θα επιτρέψει τις ψήφους να διαχυθούν .

Σε αυτή την τακτική είναι υπερτερούν μέχρι ώρας τα στελέχη της Ομπρέλας.

Για την ΚΕ θα ψηφίσουν τα 61.000 μέλη του ΣΥΡΙΖΑ όσοι δηλαδή έχουν γίνει μέλη μέχρι και την 21η Μαρτίου.

Για τον Αλέξη Τσίπρα μπορεί κάποιος εφόσον το επιθυμεί να εγγραφεί μέλος του ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσει ακόμα και την τελευταία ημέρα.

Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης κρατούν χαμηλά τον πήχη των εγγραφών καθώς όπως λένε γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι πολίτες στις μέρες μας έχουν μια δυσκολία στο να γίνονται μέλη του κόμματος. Ξεχωρίζουν δε την όλη διαδικασία από αυτή που ακολουθήθηκε στο ΚΙΝΑΛ καθώς εκεί ψήφιζαν και οι φίλοι του Κινήματος Αλλαγής.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ ξανακάνει την πολιτική ενδιαφέρουσα»

Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος αναφερόμενος στην διαδικασία της άλλης Κυριακής ανέφερε ότι «είναι η μαζική συμμετοχή του πλήθους η απαραίτητη προϋπόθεση για να σταματήσουμε την υποχώρηση σε όλους τους τομείς που προκαλεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη και να ξαναγράψουμε από κοινού την ιστορία της εποχής που έρχεται. Και αυτή πρέπει να είναι μια ιστορία φωτεινή, δημοκρατική, δίκαιη, αριστερή και προοδευτική, για τις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ξανακάνει την πολιτική ενδιαφέρουσα δίνοντας το δικαίωμα να μιλήσουν οι πολλοί. Στον αντίποδα των κομμάτων των ελίτ που απέτυχαν, εμείς ακούμε καθαρά την επιθυμία δημοκρατίας, όπως διατυπώνεται από τον κόσμο της δουλειάς και τη νεολαία, τους ανθρώπους που θέλουν οι απόψεις τους και οι προτάσεις τους να πιάνουν τόπο», υπογραμμίζει ο Γραμματέας του κόμματος και καταλήγει, πως στόχος είναι: «Να μεγαλώσουμε κι άλλο τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Να φτιάξουμε το πιο δημοκρατικό κόμμα της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων. Να ακουστεί η φωνή της κοινωνίας δυνατά. Η ώρα της πολιτικής αλλαγής έχει ήδη φθάσει – Γινόμαστε όλοι και όλες συμμέτοχοι».

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις