Σάββατο, 4 Μαΐ
19oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Με «αέρα νίκης» η Έφη Αχτσιόγλου – Οι άλλοι «μνηστήρες» και οι ενστάσεις για το χρονοδιάγραμμα

ΣΥΡΙΖΑ: Με «αέρα νίκης» η Έφη Αχτσιόγλου – Οι άλλοι «μνηστήρες» και οι ενστάσεις για το χρονοδιάγραμμα

Τις επόμενες ώρες – πιθανότατα την Τετάρτη – η Έφη Αχτσιόγλου θα ανακοινώσει την υποψηφιότητα της για πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρώην υπουργός Έφη Αχτσιόγλου τα τελευταία εικοσιτετράωρα συναντήθηκε με στελέχη όλων των τάσεων προκειμένου να έχει όσον το δυνατόν μεγαλύτερη αποδοχή μέσα στο κόμμα.

Βρέθηκε με προεδρικούς, με στελέχη από τους Πασοκογενείς και φυσικά με πρόσωπα από την Ομπρέλα.

Πιο συγκεκριμένα, συναντήθηκε με τον Ευάγγελο Αποστολάκη, τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Γιάννη Ραγκούση, την Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, Κώστα Ζαχαριάδη, Θανάση Θεοχαρόπουλο και τον Νίκο Μπίστη. Δηλαδή αρκετά από τα στελέχη που μέχρι πρότινος ήταν δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, τώρα εμφανίζονται να συντάσσονται με την Έφη Αχτσιόγλου, καθώς η πρώην υπουργός έχει τον «αέρα νίκης».

Όπως έλεγαν μάλιστα στελέχη όλων των τάσεων η κίνηση αυτή είναι σημαντική γιατί η υποψήφια πρόεδρος δείχνει ότι θέλει να λειτουργήσει ενωτικά σε αυτή την δύσκολη στιγμή που βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του ο Νίκος Παππάς εμφανίζεται να επιμένει ότι θα καταθέσει την υποψηφιότητα του για την αρχηγία του κόμματος παρά το γεγονός ότι μέσα στην Κίνηση Μελών υπάρχουν ενστάσεις.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα μπει και αυτός, σύμφωνα με πληροφορίες, στην διαδικασία της εκλογής προέδρου, ενώ σχεδόν σίγουρη θεωρείται και η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη.

Πάντως, στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζουν ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή μπορεί να αλλάξουν τα πράγματα και να καταθέσουν υποψηφιότητα ο Διονύσης Τεμπονέρα και η Ρένα Δούρου.

Από την χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ έλειψαν πάντως τα δράματα, αφού έγινε μία περιορισμένη συζήτηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα που πρέπει να ακολουθηθεί και οι περισσότεροι συμφώνησαν ότι οι οποίες εναλλακτικές προτάσεις υπάρξουν πέρα από της Πολιτικής Γραμματείας να κατατεθούν στην ΚΕ που θα γίνει το Σαββατοκύριακο.

Οι προτάσεις που υπάρχουν μέχρι τώρα είναι τρεις:

Η αρχική απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία λέει ότι το διαρκές συνέδριο θα πρέπει να γίνει στις 28 Αυγούστου και η εκλογή του νέου προέδρου στις 3 ή στις 10 Σεπτεμβρίου.

Η δεύτερη πρόταση είναι αυτή που έχει καταθέσει ο Χρήστος Σπίρτζης και ο οποίος ζητά η εκλογή του νέου προέδρου να γίνει τον Νοέμβριο. Στην χθεσινή συνεδρίαση δεν επανέφερε την πρόταση του. Το σίγουρο είναι ωστόσο ότι οι Πασοκογενείς θα την καταθέσουν στην ΚΕ το ερχόμενο Σαββατοκύριακο. Την πρόταση αυτή υποστήριξε πάντως χθες και ο Παύλος Πολάκης.

“Αποφάσισα να αλλάξω άποψη από την προηγούμενη φορά“ ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η τρίτη πρόταση, την οποία κατέθεσε ο Νίκος Παππάς και χθες στην Πολιτική Γραμματεία μιλά για έναν συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο προηγούμενες. Δηλαδή για εκλογές στο τέλος Σεπτεμβρίου. Ο Νίκος Παππάς, που είναι και ο εμπνευστής αυτής της πρότασης, θεωρεί ότι η εκλογή θα πρέπει να γίνει ο πρώτος εκλογικός γύρος στις 24 Σεπτεμβρίου και ο δεύτερος την 1η Οκτωβρίου. “Να βρεθεί λύση που θα δίνει χρόνο και δεν θα πηγαίνει τις διαδικασίες πολύ μακριά” ανέφερε .

Η συντριπτική πλειοψηφία συμφωνεί, ωστόσο, ότι η εκλογή του νέου προέδρου δεν θα πρέπει να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Στην πολιτική Γραμματεία έγινε συζήτηση για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και το μοναδικό όνομα που ακούστηκε είναι αυτό του Γιώργου Ιωακειμίδη για την περιφέρεια Αττικής.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις