Τρίτη, 30 Απρ.
15oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Χαρίτσης σηματοδότησε τη νέα αρχή με έναν πίνακα σύμβολο της εργατικής τάξης

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Αλέξης Χαρίτσης σηματοδότησε τη νέα αρχή με έναν πίνακα σύμβολο της εργατικής τάξης
Φωτογραφία Αρχείου / Eurokinissi

Με έναν πίνακα όλο νόημα «αποκαθήλωσε» τον ΣΥΡΙΖΑ από το προφίλ του στο Facebook o Αλέξης Χαρίτσης, ο οποίος θα συμμετάσχει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της λεγόμενης «ομάδας Αχτσιόγλου» στην ανεξαρτητοποίησή τους από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συμβολική κίνηση του Αλέξη Χαρίτση σηματοδοτεί την επόμενη ημέρα της «ομάδας Αχτσιόγλου» στη Βουλή, καθώς ο βουλευτής Μεσσηνίας ανέβασε τη φωτογραφία ενός από τους εμβληματικότερους πίνακες του ζωγράφου Τζουζέπε Πελίτσα, την «Τέταρτη Τάξη» που απεικονίζει μια μαζική διαδήλωση αγροτών, την εργατική τάξη.

Πρόκειται για έναν πίνακα που έγινε σύμβολο των κοινωνικών αγώνων, καθώς απεικονίζει μια μαζική διαδήλωση και αποτελεί την απεικόνιση των εξεγέρσεών τους εναντίον των γαιοκτημόνων στις αρχές του 20ου αιώνα στην Ιταλία. Αποτελεί σύμβολο για τα προοδευτικά και σοσιαλιστικά κινήματα σε όλη την Ευρώπη.

Δημιουργήθηκε από τον μεταϊμπρεσιονιστή ζωγράφο Τζουζέπε Πελίτσα (1868-1907), o οποίος γεννήθηκε και πέθανε στο Βολπέδο της Βορείου Ιταλίας, στην περιοχή του Πιεντεμόντιου.

Σήμερα, ο πίνακας «Τέταρτη Τάξη» του Τζουζέπε Πελίτσα βρίσκεται στο μουσείο Museo del Novecento του Μιλάνου ενώ μια παλαιότερη έκδοσή του στεγάζεται στην Πινακοθήκη Μπρέρα.

Μάλιστα, χρησιμοποιήθηκε και ως φόντο στην αφίσα της ταινίας του Ιταλού σκηνοθέτη Μπερνάρντο Μπερτολούτσι με τον τίτλο 1900, η οποία έχει χαρακτηριστεί αριστούργημα και η ιστορία της έχει να κάνει με τις κοινωνικές συγκρούσεις και τις μεταβολές που παρατηρήθηκαν στην Ιταλία στις αρχές του 20ου αιώνα.

«Πολύ δύσκολη αλλά αναπόφευκτη απόφαση»

Με αυτόν τον πίνακα, ο Αλέξης Χαρίτσης έκανε γνωστή την «πολύ δύσκολη αλλά αναπόφευκτη απόφαση» που έλαβε, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη της «ομάδας Αχτσιόγλου».

Ο ίδιος, μαζί με τον Νάσο Ηλιόπουλο, επισκέφθηκαν τον πρόεδρο της Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, λίγο μετά τις 10:00 το πρωί σήμερα για να ανακοινώσουν την ανεξαρτητοποίησή τους από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση της νέας κοινοβουλευτικής ομάδας δεν θα γίνει σήμερα αλλά τις επόμενες ημέρες και ο Αλέξης Χαρίτσης δεν αποκλείεται να αναλάβει πρόεδρος σε αυτή.

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις