Παρασκευή, 26 Απρ.
21oC Αθήνα

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης επιλέγει την ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης επιλέγει την ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει

Νέα δριμύτατη κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τα σχολεία που άνοιξαν ξανά σήμερα (10.01.2022) με τα κρούσματα από τα self test να είναι χιλιάδες.

«Σήμερα ο κ. Μητσοτάκης επιβεβαίωσε ένα πράγμα: Ότι μετά από δύο χρόνια τραγικής διαχείρισης και παταγώδους αποτυχίας, με τη χώρα να καταρρίπτει κάθε αρνητικό ευρωπαϊκό ρεκόρ σε κρούσματα και θανάτους, επιλέγει την ανοσία αγέλης και όποιος επιβιώσει», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του, κατηγορώντας επίσης την κυβέρνηση πως ανοίγει τα σχολεία όπως τα έκλεισε.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει ότι «δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα της πανδημίας, με τη μετάλλαξη “Ο” να σαρώνει και τις ημερήσιες εισαγωγές περιστατικών Covid στα νοσοκομεία να έχουν εκτοξευθεί σε δέκα μέρες από 340 σε 632, η κυβέρνηση ανοίγει σήμερα τα σχολεία όπως ακριβώς έκλεισαν».

Όπως τονίζει, αντίθετα, «σε όλη την Ευρώπη τα σχολεία ανοίγουν με ειδικά πρωτόκολλα και στις περισσότερες χώρες στο ένα ή δύο κρούσματα το τμήμα θα κλείνει για λίγες μέρες και οι μαθητές θα υποβάλλονται σε δωρεάν συνταγογραφημένα μοριακά τεστ, προκειμένου να σπάσει η αλυσίδα της μεταδοτικότητας». «Αυτά στην Ευρώπη, όμως. Στην Ελλάδα του κ. Μητσοτάκη η κυβέρνηση αγνοεί και τη ζοφερή πραγματικότητα και την αγωνία και τους φόβους των γονιών», προσθέτει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αρνήθηκε να αραιώσει τα τμήματα και συνεχίζει συγχωνεύσεις. Αρνήθηκε τη συνταγογράφηση των μοριακών και rapid test, πριμοδοτώντας το πλιάτσικο των διαγνωστικών κέντρων με το γελοίο πλαφόν των 47 ευρώ. Αρνήθηκε να αλλάξει το εγκληματικό πρωτόκολλο 50+1, που το μόνο που διασφαλίζει είναι ακραία διασπορά όχι μόνο στα σχολεία αλλά και στα σπίτια και σε όλη την κοινότητα. Αρνήθηκε ακόμα και την πρόβλεψη για άδεια ειδικού σκοπού για τους γονείς των μαθητών που θα βρεθούν θετικοί, στέλνοντάς τους επί της ουσίας για να διασπείρουν τον ιό στους χώρους εργασίας τους».

Κατόπιν αυτών, επισημαίνει ότι η κυβέρνηση «αρνήθηκε μία προς μία όλες τις προτάσεις και των επιστημόνων, του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της αντιπολίτευσης και αρκέστηκε στο νέο φιάσκο με τα self test, για τα οποία χιλιάδες οικογένειες στήνονται από το πρωί στις ουρές έξω από τα σχολεία εξαιτίας των ελλείψεων και της ανύπαρκτης προετοιμασίας».

Νίκος Φίλης: Εκτελούν όλοι το σχέδιο της “ανοσίας της αγέλης”;

«Η κυβέρνηση έσπευσε να ανοίξει τα σχολεία χωρίς τα αναγκαία υγειονομικά πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε όλες τις άλλες χώρες. Αγνοώντας τις προειδοποιήσεις των ειδικών, ότι αυτή την εβδομάδα θα κορυφωθεί η πανδημία», δήλωσε, από την πλευρά του, ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης.

Ο πρώην υπουργός σχολιάζει ότι η κυβέρνηση «πανηγυρίζει μάλιστα, ότι με τα self test βρέθηκαν 16.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί θετικοί σε covid», για να σημειώσει πως «το γεγονός ότι βρέθηκαν τώρα τόσες χιλιάδες θετικά κρούσματα, επιβεβαιώνει ότι ο ΕΟΔΥ δεν κάνει ιχνηλάτηση (έχει πέσει στο 1% των κρουσμάτων!) και δεκάδες χιλιάδες συμπολίτες μας μεταφέρουν χωρίς να το γνωρίζουν τον ιό στην κοινωνία».

Αναφέρει πως «είναι σίγουρο ότι οι περιπτώσεις είναι πολύ περισσότερες από όσες καταγράφουν τα self test, που έχουν μειωμένη αξιοπιστία» και πως όμως «το γεγονός ότι τα τεστ αντιγόνου και τα μοριακά δεν συνταγογραφούνται και κοστίζουν πανάκριβα, σε αντίθεση με άλλες χώρες, ενισχύει την άποψη των ειδικών για τη ραγδαία εξάπλωση της πανδημίας». Επισημαίνει επιπλέον ότι «πολλά από τα παιδιά που σήμερα είναι αρνητικά, αύριο ή μεθαύριο θα βρεθούν θετικά, διότι ο ιός δεν εντοπίζεται αμέσως. Στο μεταξύ όμως θα έχει μεγαλώσει η διάδοση στα σχολεία, αυτή την κρίσιμη εβδομάδα».

Ο Νίκος Φίλης αναφέρει ότι «οι ειδικοί προειδοποίησαν ότι τα ανοιχτά από σήμερα σχολεία θα επιβαρύνουν τουλάχιστον κατά 10% τη διάδοση του ιού» και προσθέτει ότι «το ποσοστό είναι σημαντικό, σε μια περίοδο που διπλασιάζονται καθημερινά οι νοσηλείες, σε σύγκριση με τα Χριστούγεννα, και επιβαρύνουν το ΕΣΥ που ήδη βρίσκεται σε οριακό σημείο». Κατόπιν αυτών υποστηρίζει ότι «τελικά, το άνοιγμα των σχολείων αντί για παράταση διακοπών για μια βδομάδα αποδεικνύεται αχρείαστο ρίσκο, σε βάρος της δημόσιας υγείας».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνει νέα έκκληση προς την κυβέρνηση «να επανεξετάσει την ακατανόητη απόφασή της, να καταργήσει το αντιεπιστημονικό “50%+1” για το κλείσιμο του τμήματος και να προχωρήσει στη λήψη των μέτρων που έχουν προταθεί από τους φορείς των εκπαιδευτικών και τα κόμματα της αντιπολίτευσης».

Σχολιάζει δε ότι «οι θριαμβολογίες οδηγούν σε κακές αποφάσεις» και ρωτά: «ακούει κανείς στην κυβέρνηση; Αντιλαμβάνονται ότι από σήμερα επικρατεί εικόνα απορρύθμισης στα σχολεία ή εκτελούν όλοι το σχέδιο της “ανοσίας της αγέλης”;».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πολιτική Τελευταίες ειδήσεις